Ha Photoshoppal jpg-ből jpg-be mentek, a maximális tömörítési minőséget választva, akkor romolhat a kép minősége?
mert lossy compression, azaz veszteséges tömörítés.
igen,mindegy egyes ilyen jpeg-ből jpeg-be mentéssel romlik.jó nyilván ez gyakorlatilag észrevehetetlen,ha egyszer csinálod,de mondjuk a 10. ilyen után már ocsmány lesz a legszebb kép is.
jó példák erre a neten terjengő "mémek",amibe mindenki beleszerkeszt és utána kirakja újra.
Köszönöm a válaszokat!
Kérdésem arra vonatkozott, hogy ha a nyers kép is jpg, és a mentett is, akkor van-e számottevő romlás?
De továbbmegyek... még ha nincs is, mikor a netre (pl. Facebook) feltöltöm, akkor úgyis lesz, kivéve ha olyan oldalra teszem fel, ahol megmarad az eredeti formátum. Jól gondolom?
Nyilván azért akarja ezt tenni, mert belejavít a képbe.
Elméletileg romlik, bár a JPEG nem mindenáron változtat a képen, hanem optimumot keres a méret és a pár pixelnyi képmezők egyszerűsítése között. Ha a kép olyan, hogy ez az egyszerűsítés már megtörtént, és ugyanazzal az algoritmussal tömörítem a képet újra és újra, akkor eljön az a helyzet, amikor a tömörítő algoritmus nem tartja szükségesnek a további egyszerűsítést.
Az is újratömörítés, amikor a fényképet megvágom, márpedig én megvágom, nem fogom egyben az egészet feltölteni vagy továbbadni, eltérően a megosztásmániás emberek zömétől.
A kérdezőnek: Szerintem a torzulás jóval tűréshatár alatt marad. Egy általad készített vonalas rajzzal (pl. Painttel) kipróbálhatod a romlást, az ilyen képek torzulnak a legtöbbet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!