Képszerkesztés utáni mentésnél romlik a képek minősége? (info lent)
Azt vettem észre, hogy a fájlok mérete kisebb lesz, ha egy képszerkesztő programmal átalakítok rajta valamit és elmentem a képet. Ha egy kis részhez hozzányúlok (minimális retusálás a kép egy nagyon kis részén), már akkor is, szóval független attól, hogy a kép hány százalékát dolgozom át. Ez azt jelenti, hogy romlik a kép minősége? Vagy mitől van ez? Jpg-ből jpg-be mentem, szóval nem ebből adódik a különbség.
Lightroomban és Gimpben is ezt tapasztaltam.
" Jpg-ből jpg-be mentem, szóval nem ebből adódik a különbség. " DE!!!!
Mentsd png-be!
Ha Photoshoppal mentek jpg-ből jpg-be, de a maximális minőséget választva, akkor is romlik a minőség?
Mert ebben az esetben a mentett fájl mérete még nagyobb is lesz, mint az alapfájlé.
"Ha Photoshoppal mentek jpg-ből jpg-be, de a maximális minőséget választva, akkor is romlik a minőség? "
Igen.
Mutatok erre egy példát - vegyük az alábbi "klasszikus" képet:
ennek mérete 786572 bájt.
Ha összetömörítem JPEG-be (ImageMagick 6.7.7-10 parancssoros konvertáló, -quality 100 kapcsolóval), akkor az alábbit kapom:
ennek mérete 404330 bájt (51,4041 %-os csökkenés).
A két képet kivonva egymásból az alábbi az eredmény:
Ámbár ebből nem sok látszik, de ha normalizálom (lényegében szétnyújtom a hisztogramot), látszódik a különbség:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!