Gimp: réteg átlátszóvá tétele a kijelölt területen?
Sziasztok!
Totál nem értek a fotószerkesztéshez, azonban most szükségem lenne egy montázs-szerű valamihez a következőre:
Van egy anyagmintám, amit rá szeretnék húzni a montázs hátterére halványan, félig átlátszóan, de a képekre nem, azokat tisztán kéne hagyni. A montázs már egyben megvan, csak csúnya az egyszínű háttérrel. Ha lehet, nem vagdosnám külön rétegekre az összes képet egyesével. Tudnátok esetleg segíteni?
Ne haragudjatok, ha nagyon buta a kérdés, eddig még csak paint-et használtam (khm, általánosban).
kijelölöd a területet, réteg kivágással és opacity-t lehúzod 50%-ra.
Lehet külön pattern-t definiálni, és bármit az adott mintával bevonni.
(bocs nem olvastam végig, nem is értem, csak beleolvastam)
Bocsi a tudatlanságért, de tényleg soha nem használtam még Gimpet.
Az eszköztár elején megvan a kijelölés, a "rétegek" fülnél pedig az átlátszatlanság, de így az egész képre alkalmazza a dolgot. Réteg kivágása? Ez egy külön eszköz? Hol és mit keressek?
Nemigen tudom elképzelni, pontosan, mit csináltál. Külön rétegen van a háttered, és előtte egy (ki tudja milyen okból) egy rétegre szerkesztett montázs? Vagy egy rétegen van az egész?
Az első esetben a két réteg közé raknám a minta rétegét, és a Rétegek ablakban lehúznám az átlátszóságát, és/vagy „Szorzás”, „Sötétítés”, „Csak sötétítés” vagy effélére állítanám a rétegmódot.
A második esetben több lehetőség is lenne, de legegyszerűbbnek azt látom, hogy az első helyzetet állítsd elő. Tehát:
1. Szemcseppentővel vedd föl a háttérszínt.
2. Hozz létre egy új réteget, és ezt a színt állítsd be rajta, utána a Rétegek ablakban küldd alulra.
3. Ha a montázs rétege nem átlátszó: Réteg menü → Átlátszóság → Alfa csatorna hozzáadása. Utána -- vagy egyébként -- jelöld ki színkijelölővel vagy varázspálcával a háttérszínt, és töröld Delete gombbal. A háttér helyén a montázs innentől kezdve „lyukas lesz”, és a mögötte levő háttérszín látszik.
Innentől kezdve az első javaslat érvényes.
Bemutató...
Itt az eredeti montázs:
Ez a minta kéne a háttérre:
Fölveszem a háttérszínt, utána kérek egy új réteget:
A Rétegek ablak alsó keretének lefelé mutató nyilával alulra küldöm, utána a kép rétegére állok.
A réteget az alfa csatorna hozzáadásával alkalmassá teszem az átlátszóság adatainak tárolására:
Kijelölöm az eltávolítandó részt:
Megnyomom a Delete billentyűt, ezzel a kijelölt rész átlátszóvá válik.
Az alsó rétegre állok, és rétegként behozom a mintát:
Lehúzom a minta rétegének átlátszatlanságát, és esetleg a rétegmódot is megváltoztatom:
Az eredmény:
A kép szerkezete:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!