System fan szabályzása?
Sziasztok!
Tudnátok olyan szoftvereket mondani amikkel szabályozhatom a rendszerventilátorok rpm-ét? BIOS-ban sehol nem találtam ilyet sajnos.
Speedfannel nagyon szépen irányítom a régi compaqm 3 pines ventijeit. De a fő gépem ventijeit nem lehet egyszerűen irányítani. Biosba standard módban van állítva, egyszer lejjebb tudom venni a fordulatszámokat, egyszer nem xD Szóval régebbi gépeken pont hogy jobb a speedfan. A fő gépen csak azért tartottam, hogy sacperkábé tudjam a hőfokokat. Régi gépen is csak azért van fenn, mert a szenzorok 15 év alatt megbolondultak XD
Amúgy nem létfontosságú program. Aida jobb.
#4 Na, azért írtam kicsit pontatlanul, mert telóról voltam.
Linkelek egy videót: https://www.youtube.com/watch?v=YIaZuoxSNjw
Itt Compaq evo d5s gépek vannak, de a lényeg a speedfanon van.
Nekem Compaq evo d5d-m van, de ez nem változtat a dolgon.
A Pentium 4 processzoron speckó hűtés van, 6 centis ventivel (nem tudom hogy csinálja, de nem melegszik túl)
+ van egy 8 centis házventi (ami beszívja a levegőt. A meleg levegő szerintem a hangszóróknál megy el)
Na, néha szoktam ezzel szórakozni, és ha 50%-ra felhúzom a sebességet, akkor már nagyon hangos XD
Ez a 3 pines cucc akkor igaz, ha újabb alaplapba (amin van 4 pin) teszel 3 pines régi ventit. Ugyanis az egyik Compaq evo meghalt, ezért még nyáron kiszedtem belőle a házventit. Olyan hangos volt, mint egy turbina, biosban sem lehetett állítani. Végül egy szikra kíséretében kisütötte az alaplap egyik sys_fan csatlakozóját (ez azért kínos, mert asrock h81m hds alaplapom van), ami azóta is rossz. (gondolom eltért a feszültsége a szabványtól)
De a 12 cm-es 3 pines coolermaster ventilátorom megy rendesen.
Leírom, hogy (számomra) mikor nem jó a speedfan ventilátorsebesség állítására:
laptopoknál.
Az én esetembebn, ha régi 3 pines ventit raknak újabb alaplapba.
És úgy kb. sose, amikor kéne. Ez csak egy program, nem kompatibilis minden biossal. Persze, sikerült vele állítgatnom sebességeket a mostani gépeken is, 900 rpm-en nagyon halk volt a proci, aztán mindent a biosra hagytam (végülis azért van XD)
A Compaq gépemben meg nem érzékeli rendesen a hőmérsékleteket.
A geforce 2 mx/ mx 400 passzív hűtésű vga hőmérsékletét 0 c°-nak hiszi XD
Szóval, röviden: működik 3 pines ventiknél, csak akkor az alaplapnak is régebbinek kell lennie.
De ha az alaplap régebbi, akkor lehetséges, hogy téves hőfokokat ír ki.
Ha az alaplap nem régi, és 4 pines csatlakozót használsz, akkor könnyebb dolgod van, de ne bízd el magad.
Hogy ne csak offoljak: kérdező, milyen biosod van? Elképzelhető, hogy valami fapados, nem minden biosban van erre lehetőség.
"nagyon halk volt a proci"
A hűtőre gondoltam *** XD
Egyébként a processzorhűtőm egy deepcool gammaxx 200t, a processzorom pedig i5 4460.
"szenzorok 15 év alatt megbolondultak XD"
"A Compaq gépemben meg nem érzékeli rendesen a hőmérsékleteket.
A geforce 2 mx/ mx 400 passzív hűtésű vga hőmérsékletét 0 c°-nak hiszi XD"
Itt egy kicsit megkavarodtam, annyi a lényeg, hogy a vga hőmérsékletre nullát ír, de a gépen működik a thermal throttling, tehát nem teljesen a szenzorok hibája ez.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!