3D modellezés tanulás otthon?
Egyáltalán nem közömbös, hogy melyik programot tanulod, mert gyakran elég nagy logikai- és kezelésbeli különbségek vannak a szoftverek közt. Az sem mindegy, mi a célod az egésszel. Én előszeretettel ajánlgatom a Blender nevű kiváló ingyenes programot, amellyel bámulatos dolgokat tudsz megvalósítani, viszont ezt professzionális területen nem használják, és az egész habitusa erősen eltér a piaci programokétól. Ha tehát a későbbiekben hivatásosként akarsz dolgozni, nem biztos, hogy szerencsés túlságosan beleásnod magad, mert annál nehezebben szoksz át. Ha az a célod, hogy saját kompozíciókat, animációkat készíts, arra kitűnő.
Ami a profi célokat illeti, ott is sokféle területet megcélozhatsz, az építészeti- vagy gépészeti CAD/CAM tervezéstől az animációk vagy játékkarakterek készítéséig, ezt a kérdésedben nem pontosítod. Itt emlegetünk néhány programot:
http://www.gyakorikerdesek.hu/szamitastechnika__programok__5..
Ha komolyabban akarsz velük foglalkozni, szerintem mindenképpen érdemes könyvet beszerezned, amellyel meg tudod alapozni a tudásodat. Amikor már kiigazodol valamelyik programban, akkor lesznek nagyon hasznosak a videó-tutoriálok, amelyek a gyakorlatban mutatják meg a szerkesztés menetét, az összetettebb megoldásokat és egy csomó olyan rafinériát, amikre magadtól talán nem találnál rá a program funkcióinak puszta megtanulásával.
Tanulóként több igen komoly szoftvert ingyen beszerezhetsz. Ez természetesen nem jogosít fel a professzionális használatukra, viszont lehetőséget ad arra, hogy töviről-hegyire kiismerd őket. A programcsomagok maguk is tartalmaznak jó angol nyelvű útmutatókat, tehát amíg nem horgonyzol le valamelyiknél, addig nem vagy rászorulva, hogy sok ezer forintot invesztálj a szakirodalomba.
Autodesk Maya. Én ezt használom. Először megtanultam kezelni a kamerát, biztonságosan mozogni, közelíteni, távolítani... Tegyél le egy polygont. Jobb egérgomb-vertex, edge, face mód+ kijelölés. W-Move, E-rotate, R-scale, és a többi tool. P+ bal egérgomb. F8-Object mód.
Nézzél tutorialokat. Vannak egyszerűek, magyart is találtam. Persze a nagyon alapokat kell tudni hozzájuk.
De segíthet a kezdésnél a Mesharray Digital Media School, ha van rá pénzed. Megmutatják, h miket tud a program. Tanulni, gyakorolni neked kell. Oda nem jártam, de volt egyéb segítségem, kaptam választ a kérdéseimre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!