Mire érdemes váltani a windowról?
Hát elég érdekes gondom van... :)
Gyakori téma a windows 10....az én fő gondom vele,hogy qrva lassú tőle a gép/ek.... egy új hp laptop(4 magos Intel) esetében....úgy megy a gép,mint egy túlterhelt 1 magos...a böngészők csak kínlódnak....az intéző szintúgy....egy óra mire betölt a rendszer.....A családban már le van írva a 10....Próbáltam a 7-et feltenni....sikerült is,csak épp....eltűnt a winyóból egy 250Gb-os partíció....a wifit és a vga-t az istennek sem lehetett feltelepíteni...a 8 meg szimplán sz@r a csempéivel együtt....és ugyanúgy lassú volt....egy időben minden holmimat apple-re cseréltem.....de az sem vált be....az is lassú sz@r....most az Ubuntu/Linuxra gondoltam.....Nem vagyok kocka....nincsenek nagy igényeim....csak netezni....torrentezni...Office....filmezni....ennyi
Nincs tapasztalatom egyáltalán linuxszal.....arra lennék kíváncsi,hogy mennyire kompatibilisak egy mai géppel,esetleg egy windowsos tablettel..... driverek mennyire vannak hozzájuk...mennyire tudják kezelni a videókártyát,érintőkijelzőt....illetve programok mennyire vannak hozzá..... esetleg más..számomra ismeretlen oprendszer.......várom az ötleteket....köszönöm
Hogy őszinte legyek, egy próbát megér. Én inkább a win mindenféle kis idiótasága miatt váltottam egy évtizede Linuxra, és azóta sem bánom. Ubuntu annyiból jó, hogy kb. mindent készen kapsz, mint egy bérlakásban. Ez először jónak tűnik, de aztán kiderül, hogy vannak egyéni vonások az ízlésedben, és azokhoz hozzászabni a rendszert kicsit körülményes. A Debian jobb, az inkább egy bútorozatlan albérlet, szinte mindent magadnak tudsz beállítani, azaz egészen belakhatod a rendelkezésre álló teret.
Ha bátrabb vagy, kipróbálhatod az Archot is, ahol nem kapsz házikót, csak ajtót, ablakot, festéket, téglát és habarcsot. Ez a ház pontosan olyan lesz, amilyet akarsz, csak kicsit több figyelmet és alapismeretet igényel. Viszont ha meg is akarod érteni a Linuxot, akkor az valahol itt kezdődik.
Ennél mélyebbre is mehetünk. A Gentoo agyagot ad, fát, meg szerszámokat. Meg egy leírást, hogy mit hogyan lehet gyártani. Vagy ami a csúcs: LFS. Kapsz egy térképet, hogy mit hol találsz, meg mit lehet velük csinálni. :D
#20 Vannak oldalak/szolgáltatások amik a mai napig igénylik a flasht! Pl: speedtest.net
De ide tartoznak a böngészős flashjátékok is. (Igen, van olyan korosztály aki a mai napig játszik velük.)
#22 Jó a hasonlatod. Igazából többen is ajánlották a debian-t, de én kicsit mélyvíznek érzem. Kezdetnek szerintem egy hotelszoba kell, ahol még a reggelit is felszolgálják. Így van lehetőség és idő ismerkedni a környezettel... Ha rögtön a lakberendezéssel kell foglalkozni akkor lehet hamar feladja és belefárad.
http://www.gyakorikerdesek.hu/szamitastechnika__programok__7..
#25-től érdemes csak olvasni... Erre próbálok célozni! Vannak akik azt akarják, hogy semmit se kelljen csinálni, csak működjön a gép!
(Mondjuk az ilyen vegyen mac-et! Bekapcsolod. Megy. Igaz, szabadságod nincs, de ki van nyalva a segged...)
"Volt aki nem akart áttérni, neki azt mondtam ez az új windows. Azóta ő is meg van vele elégedve! :D"
Eszem megáll! :)))
De gondolom azóta már sejti, hogy mi a helyzet...?
:)
*wdhun
Ez igaz , viszont az utolsó flash verzió amit még kiadtak linuxra már teljesen elavult , szerencsésebb ilyen célokra chromeot telepíteni , úgy legalább a legújabbat kapja a user.
Én amúgy nem igazán vágom mitől olyan hűde' mélyvíz a Debian. Van grafikus telepítője is (még ha nem is az ubuntu szerű next next finish) , automata particionálással , sőt még a kívánt felület is grafikusan kiválasztható. Ami talán zavaró lehet egy kezdőnek , hogy alapértelmezetten csak szabadszoftverek lehetnek telepítve , de még így is kb fele annyi idő alatt kész az egyéni igényeknek megfelelően kialakított debian , mint amennyi idő alatt az ubu felteszi a frissítéseket.
Arch se nehéz , de még a slackware sem. Szerintem a mélyvíz ott kezdődik ahol már nincsenek előre lefordítva a csomagok , pl egy gentoonál ,de ezek már inkább időmilliomosoknak valók , mert elég nagy meló egy ilyet összerakni.
Ez a jó a Linux rendszernél, hogy már a telepítés előtt azon kell problémázni, hogy melyik disztribúciót, vagy annak melyik variánsát is kellene használni :-)
Ha egyébként tetszett az OSX, akkor nézd meg az Elementary-t, az szerintem egy nagyon szépen "megrajzolt" Ubuntu.
Ha az Ubuntu-ra esne a választásod, én csak az LTS kiadást ajánlanám, a sima verzióikkal állandóan kísérleteznek, azt meghagynám a geek-eknek.
Ha nem Ubuntu, akkor szerintem is Debian. Az egy tiszta rendszer, jól frissíthető, nincsenek a verzióváltáskor túl nagy meglepetések, és most már ott is van LTS.
Ami az igényeket illeti: van minden, egyedül az MS-Office-t kell nélkülöznöd, ha ez megy, akkor nem lesz gond.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!