Mire érdemes váltani a windowról?
Hát elég érdekes gondom van... :)
Gyakori téma a windows 10....az én fő gondom vele,hogy qrva lassú tőle a gép/ek.... egy új hp laptop(4 magos Intel) esetében....úgy megy a gép,mint egy túlterhelt 1 magos...a böngészők csak kínlódnak....az intéző szintúgy....egy óra mire betölt a rendszer.....A családban már le van írva a 10....Próbáltam a 7-et feltenni....sikerült is,csak épp....eltűnt a winyóból egy 250Gb-os partíció....a wifit és a vga-t az istennek sem lehetett feltelepíteni...a 8 meg szimplán sz@r a csempéivel együtt....és ugyanúgy lassú volt....egy időben minden holmimat apple-re cseréltem.....de az sem vált be....az is lassú sz@r....most az Ubuntu/Linuxra gondoltam.....Nem vagyok kocka....nincsenek nagy igényeim....csak netezni....torrentezni...Office....filmezni....ennyi
Nincs tapasztalatom egyáltalán linuxszal.....arra lennék kíváncsi,hogy mennyire kompatibilisak egy mai géppel,esetleg egy windowsos tablettel..... driverek mennyire vannak hozzájuk...mennyire tudják kezelni a videókártyát,érintőkijelzőt....illetve programok mennyire vannak hozzá..... esetleg más..számomra ismeretlen oprendszer.......várom az ötleteket....köszönöm
Elmondom neked,hogy nálam az ubuntu egy rakéta win10-hez képest.
Ráadásul az ubi gyorsabban tölt be HDD-n,mint a win10 SSD-n. :)
Ubuntuba bele van integrálva az office,torrentkliens ( transmageddon ) .
Nem is használom másra a windowst,mint 1-2 játék futtatására,amúgy mindent linuxon csinálok.
Sőt,rengeteg játék fut már linuxon natívan.
ext4 lapozófájl.
kis segítség az ubi telepítéséhez :
https://www.youtube.com/watch?v=WcgX-FvgRbw
a videó saját.
linux nem használ betűjeleket. :)
linuxnál kötetek vannak :)
Én most sem ajánlok és nem is javasoltam soha senkinek ubuntut , főleg azoknak nem akik önként adták linuxra a fejüket , ennek ellenére hatan még is feltették ,ebből 4 úgy szidta mint a bokrot , közben meg nem is a unitys kiadás volt a szóban forgó rendszer.
Egyébként az ubuntu esetében sem beszélhetünk ingyenességről , mindössze csak egy freemium termékről , mert már csak azzal is , hogy dashben keresgélsz fizetsz a canonicalnak :>
Ez természetesen csak a unitys változatot érinti , de a többi is annak a fejlesztési irányával halad párhuzamosan , tehát , ha a canonical bevezet egy 'fejlesztést' vagy kiad egy frissítést az átkerül a többibe is ugyanúgy , hiába a felület különbözősége.
Igazából ami a Linux lényege lenne (opensource , teljes ingyenesség , testreszabhatóság , stabilitás) azzal a canonical egyenesen szembe megy , és inkább egy könnyen eladható terméket csinált , viszonylag könnyen: leforkolt egy meglévő disztrót , így az ubuntu szinte semmiben sem eredeti , leszámítva a személyes nyereség érdekében létrehozott - és ezzel egyben rengeteg bugot eredményező - ficsőröket.
Én Debiant ajánlanék (az ubuntu is tőle vett át szinte mindent) , mellette szól , hogy erre van legtöbb szoftver , hogy 3 verziót tart fent (stabil , teszt , instabil) mellette szól , hogy az összes DE-el tökéletesen működik , mellette szól , hogy 100%-ig ingyenes (szabadszoftver) , hogy teljesen a user irányítása alatt áll , és szerintem még az is , hogy nincs minden szirszar előre telepítve , pl a mintre még a flasht is előre installálták , holott már maga az adobe se támogatja.
Egy winhez szokott júzernek ezek akár hátránynak is tűnhetnek , de ez csak a látszat. Valójában ezekben mutatkoznak meg a linux előnyei.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!