Hogyan lehet így megszerkeszteni egy sima képet?
Sziasztok! Szeretnék készíteni egy ehhet hasonló képet magamról de nem nagyon értek a photoshophoz, ha esetleg tudtok róla tutorialt küldeni vagy elmagyarázni hogyan kell megköszönném! Egy natúr képből szeretném csinálni,az is érdekelne hogy milyen helységben érdemes elkészíteni a natúr képet illetve milyen fényviszonyok között.
A kép: [link]
„Egy natúr képből szeretném csinálni,az is érdekelne hogy milyen helységben érdemes elkészíteni a natúr képet illetve milyen fényviszonyok között.”
Nem tudom, mit értesz natúr kép alatt, azt meg pláne nem, hogy mi érdekeset látsz a képen a téged csak amúgy mellékesen érdeklő „fényviszonyokon” kívül. Ezen a képen, mondhatni, világítás van, és semmi egyéb. És nem azért, hogy megágyazzon valami Photoshop-effektnek, hanem, hogy eleve egy jellegzetes képi hatás álljon elő, amelyet a fotósok, amióta világ a világ, mindig is világítással hoztak létre.
Már ameddig fel nem nőtt az a generáció, amelyik azt hiszi, hogy minden képet pocsék szelfikből csinálnak, Photoshoppal.
Megpróbáltam lemodellezni neked, hogy körülbelül hogyan megy. Nem lett pont ugyanolyan, de egy kész modellt használtam fel, ami ugyibár mégsem ember, hanem rajz.
Ez itt egy általánosan bevilágított kép, a fény mindenhova megy, a háttérre is:
Ugyanaz sötét szobában, három spotlámpával bevilágítva:
A főfény meredeken felülről éri a figurát, a fénykör a padlóra esik. A két oldalfény kissé hátulról előre világít, tehát szintén nem éri a hátteret. Hogy az arc ne legyen teljesen sötét, kapott egy kis derítőfényt, erre a valóságban akár egy fehér papírlap is elegendő, amely a lámpák fényéből visszaver valamennyit -- de ha az kevés, egy ráncosra gyűrt alufólia is használható.
Mint látható, a háttérre aránytalanul kevesebb fény jut, tehát a modellen semmi sem látszik belőle.
Itt egy kissé béna vázlat a fények elhelyezkedésről, de talán leolvasható róla a lényeg:
Ez természetesen ideálkép, amit otthoni körülmények között nem egykönnyen tudsz leutánozni. Ugyanez a helyzet az eredeti képpel is, amely nyilván műtermi fotó, és a profi fényképésznek vélhetőleg nem probléma egy fekete bársonyfüggönnyel garantálni a fénymentes hátteret, illetve terelőlapokkal szűkíthető irányfényekkel biztosítani, hogy a fény csak oda világítson, ahol arra szükség van. Mindennek ellenére az otthoni próbálkozás sem kilátástalan. Ha tudsz szerezni három íróasztali lámpát, azokkal már kísérletezhetsz. Túl nagy fényerőre nincs szükség, a fénykúp pedig kartonpapír maszkokkal szűkíthető, ha kell. Persze így is megvan az esélye, hogy a reflexfények valamennyire megvilágítják a hátteret, itt (és csak itt) jön el a képszerkesztés ideje. Én Photoshopot nem használok, de nagyjából minden képszerkesztőben hasonlóan megy a dolog. Ha a hátteret nem egészen feketére szeretnéd, a sötétebb részekből másolóeszközzel vett részletekkel érdemes lefedni a világosabbakat (a sima átmázolás nem szerencsés, mert elrontja a kép szemcsézetét), ha pedig egyszínű feketét akarsz, körbe kell jelölnöd a figurát, és vagy kitöltöd a környezetét, vagy (ez a szerencsésebb megoldás) egy fekete háttérréteg fölé rakod, ekkor a kivágás pontatlanságait óvatos radírozgatással javíthatod. De ha már eljutsz odáig, hogy kész a kép, és csak a szerkesztés van hátra, azt akár én is megcsinálom neked.
egy ilyen kép nem Photoshopban készül, hanem a fényképezőgépben. ideális esetben soha nem is lát Photoshopot.
sokkal egyszerűbben és gyorsabban meg lehet csinálni a fények megfelelő használatával és első kattintásra kész van, ilyen lesz, nem kell a számítógép előtt ülve húzgálni a csúszkákat...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!