Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Érdemes Windows XP Home-ról...

Érdemes Windows XP Home-ról váltanom valamilyen modernabb OPrendszerre?

Figyelt kérdés
Játszani nem szoktam gépen csak filmet nézni, netezni meg anyámnak kinyomtatok néha pár iratot, ennyi. Érdemes emiatt Windows-t váltanom? A gépem nem túl erős? Intel Celeron 800MHz és 256MB RAM van benne. Terveztem videókártyát venni a gépbe, de azt mondták ebben már nem érdemes. Esetleg egy 30-40 ezerért eladható ez a gép? Köszönöm a válaszokat.

2015. szept. 14. 14:10
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:
53%
Szerintem maradhat az XP. Amiket írtál arra teljesen tökéletes.
2015. szept. 14. 22:31
 12/13 anonim ***** válasza:
53%
Köszönöm, Dominik!
2015. szept. 14. 22:49
 13/13 anonim ***** válasza:
100%

Internetezés:

Linux VS XP

Az XP alapjaiban egy jó rendszer (volt). A támogatás hiánya és biztonsági rések miatt lehet nem is kellene (annyira) aggódni - bár a közhiedelemmel ellentétben azért ez is valós veszély - de sajnos a vírusvédelem is egyre kevésbé támogatott. Továbbá a víruskeresők is az új gépekhez vannak "optimalizálva" így erőforrásigényesek! Anélkül netezni pedig elég vakmerő dolog...

Továbbá rengetegen használják a rendszergazdai fiók alól így általánosságban (bár a felhasználók hibájából) de kifejezetten sebezhető mindenféle "rés" kihasználása nélkül is, hiszen ha a kártékony kód a gépre kerül, akkor már "teljes jogkörrel" tudja végezni a feladatát.

A linuxok esetében (és ez valóban elég átfogó kifejezés, hiszen ahogy elég jól leírták előttem, ez csak maga a kernel) ez másképp működik. Tévhit, hogy linuxra nem létezik vírus, de tény, hogy különösebben nincs szükség vírusirtóra sem! Hogy lehetséges? Az egyszerűség kedvéért vegyük alapul a debian-t illetve a rá épülő disztrókat! Alap esetben egy fájl ha a gépre kerül nincs futtatási joga. Hiába kattintasz rá kettőt (mint xp esetében) az ég világon semmi sem fog történni! Miért? Mert a fájlnak külön kell a tulajdonságok között futtatási jogot adnod. (Igen, parancssorból szokás, de most mezei felhasználók szemszögéből próbálom bemutatni..) tehát ha már van futtatási jog hozzá, akkor elindítható. DE! Továbbra is korlátozott jogkörrel fog rendelkezni, így maximum a te tulajdonodban lévő fájlokhoz férhet hozzá még mindig, a rendszerfájlokhoz továbbra sem. Ez csak akkor történhet ha "sudo" paranccsal rendszergazdaként indítod a jelszó újból történő megadása után. De ezt én már szándékos károkozásnak hívom! :)

Tehát alapvetően biztonságos! Igazából még tovább lehetne boncolgatni ezt a témát, ez csak egy apró betekintésnek szántam és egykét különbségre rá akartam világítani, hogy miért is ajánlgatjuk a linuxokat netezéshez!

(Az pedig grátisz, hogy megfelelő felülettel, kisebb a rendszerigénye mint az XP-nek és még a víruskereső sem zabálja a hardvert feleslegesen....)

Természetesen nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy a hardverek egy része nem támogatja tökéletesen (a gyártók pedig csak windows-hoz hajlandóak általában illesztőprogramot készíteni - persze tisztelet a kivételnek) így különleges esetekben lehetnek gondok. Ezért írtam, hogy ki kell próbálni és ha gond van akkor kérdezni/utánajárni mert az esetek 99%-ban orvosolhatóak ha elég kitartó a felhasználó. Cserébe egy stabil biztonságos rendszert kap, ami az idő múlásával sem fog belassulni!

2015. szept. 15. 08:04
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!