Névjegykártya szerkesztésben kérnék némi segítséget. Jól csináltam?
Amatőr vagyok ehhez, de szerettem volna magamnak kitalálni, megszerkeszteni. Letöltöttem egy névjegykártya szerkesztő programot, a buisness crads mx-et. Megcsináltam, de bcw lett a kiterjesztés. Utána olvastam a névjegykártya nyomtatásnak és azt írták pdf fájlban kellene megcsinálni photoshoppal vagy corel-el leginkább. Hát már nem akartam veszni hagyni a munkámat és megpróbáltam a kész művemet megnyitni ps-sel. Nem nyitotta meg. Nagy nehezen elmentettem a bcw-ből jpg-re. Úgy már megnyitott a ps és ott elmentettem pdf-ben és még egyszer jpg-ben. Akár a ps akár képnézegetővel nyitom meg ha kicsit is ránagyítok akkor elkezd homályosodni, pixelesedni. Ez normális? Ne azt várjam mint egy sima képtől, hogy ha nagyítok akkor a minőség marad?
Elvileg ez a névjegykártya készítő eleve 9x5 cm képként készíti el. Ez így jó lesz szerintetek nyomtatásba? Vagy hülyének néznek és elküldenek hogy csináljak normálisat?
„Ne azt várjam mint egy sima képtől, hogy ha nagyítok akkor a minőség marad?”
Túl sok Helyszínelőket néztél... Ha ezt várod el egy „sima”, tehát szokásos bitképtől, akkor hiába vársz. Éppen ezekre jellemző, hogy nem nagyíthatók minőségomlás nélkül. A JPG amúgy is veszteségesen tömörít, tehát beállítástól függően akármennyit ronthat a képen, mindenféle nagyítás nélkül is. Ilyesféle feladatokra vektorgrafikus programokat érdemes használni (pl. az ingyenes Inkscpe vagy a keményen fizetős Adobe Illustrator, CorelDraw ilyenek), az ezekből exportált/mentett PDF-ek megőrzik a görbe-alapú képszerkezetet, ezért tetszés szerint nagyíthatók minőségromlás nélkül. Egyébként úgy rémlik, a Photoshop is képes vektorgrafikát menteni, de ezt inkább erősítse meg valaki olyan, aki használja is.
Ha maradsz a bitképes mentésnél, tégy le arról, hogy a képeket centiben méricskéld. ez önmagában semmit sem jelent, csak a képfelbontással együtt. Ha a 9x5 centisnek szánt képed felbontása 300 dpi (hüvelyk/képpont), még éppen nyomtatható ebben a méretben. Ha jobb minőséget akarsz, érdemes megemelned a dpi-t, legalább 600-ra.
Szia.
Ha a programod ténylegesen 9x5 cm-es rajzot készit akkor két dolgot tehetsz :
1. Programban megpróbálod megkeresni (ha van benne) az Export funkciót (vagy a mentés másként funkciót) és valóban valamilyen emészthető formátumban megpróbálod átrakni a névjegykártyát. (Elvileg a JPG is jó de ha van más pl. PDF akkor inkább azt használd).
2. Nyomtatás : Ha van a programban nyomtatási funkció akkor csak egy virtuális pdf printert kell feltelepitened és máris tudsz nyomtatni (PDf-be vagy ákár JPG-be BMP-be, PNG-be). Virtuális PDF nyomtató : Bullzip : [link]
vagy do pdf (ez csak PDF-be tud nyomtatni) : [link]
Elvileg a PDF-et a Corel Draw is és a Photoshop is megeszi.
Sok sikert.
üdv.
Na itt vagyok újra :D
Hagytam a francba azt a programot.
Nekiálltam a ps-t tanulmányozni és sikerült is vele bár mintát összrakni.
A képméretnél beállítottam 9x5 cm-re és pdf-ként mentettem a végén. Ez így oké lesz akkor?
Ha mégse jó, gondolom még a nyomdában tudnak szerkeszteni rajta, nem?
Ha a képpontsűrűség legalább 300 dpi, vagy sikerült vektorgrafikaként mentened, akkor igen. A centiben megadott méret önmagában nem sokat jelent.
Ha rosszabb minőségű, a nyomdában megpróbálhatnak vele ügyeskedni, viszont tökéleteset ne várj. De ha alaposan felnagyítva sem túl pixeles, akkor jó lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!