Honnan töltsem le az Ubuntut?
Sziasztok azt szeretném kérdezni,hogy honnan töltsem le az Ubuntu Operációs rendszert?
Lehetőleg olyan kéne aminek nem vírusos vagy hibás a telepítője.
"Vírusos"
A Linux vírusok inkább csak elméletben léteznek. Ha sokat guglizol angol oldalakat, akkor talán találsz egy embert, aki látott már olyan embert, aki hallott olyanról hogy vírusos lett az ismerőse Linuxa.
Amúgy ott van mellette az MD5 vagy SH1 kód, azzal leellenőrzöd a letöltött fájlt, és ha egyezik, akkor nem "vírusos".
Az LTS jelentése a az ubuntu nevében : long term support, "hosszú távú támogatás"
ami nem LTS,rövid ideig támogatott,ha jól tudom,10 vagy 12 hónap,míg az LTS 5 évig.
a rövid ideig támogatott rendszerekbe sokszor tesznek be éles tesztelésre dolgokat,mik vagy belekerülne a következő LTS-be,vagy nem.
A nem LTS -nek most 9 hónap a támogatási ideje.
Utána frissíteni kell a következő verzióra.
LTS -t szoktam javasolni, mert azt egyszer feltelepíti és évekig nincs gond.
Kérdező:
Ubuntu Unity felülettel van alapból, de vannak szerintem felhasználó barátabb felületek is.
pl. a személyes kedvencem a Cinnamon, de ott a KDE vagy Mate is.
1 számomra zavaró elem van az ubinál és minden linuxon, a pocsék energiagazdálkodás.
Azaz ha 15 percre beállítod a képernyő kímélőt, vagy hibernációt, akkor az film lejátszása közben is 15 perc után végrehajtódik.
Van a Caffein program de az is tiszta bug..
Számomra egy manuális megoldás vált be eddig, hogy kis panelre kihelyezett JS alapú app -al, ki-be kapcsolhatom egy kattintással az energia gazdálkodást.
Tényleg illenék egy kérdés feltevése előtt gondolkozni, vagy tájékozódni az interneten. :)
Az Ubuntu verziószáma a kiadás dátumát jelöli: év, hónap. Az év minden áprilisában és októberében jelenik meg új verzió. Az LTS a hosszú támogatottságú verziót jelenti, de ami nem ilyen, attól még az egyáltalán nem teszt: azok is hadra foghatóak. Igaz, hogy a kiadás után általában még gyakrabban előfordulhatnak hibák, de ezeket folyamatosan javítják. A friss kiadásoknál amúgy is mindenfajta programokra jellemző, hogy hibák adódhatnak. Így tehát ha nagyon biztosra szeretnél menni, akkor nem LTS-t is használhatsz kiadás után egy-két hónappal később. Az Ubuntu 15.04-es, ami most a legfrissebb, tehát már simán bevethető.
Érdemes úgy telepíteni a rendszert, hogy te magad formázz. Legyen egy rész az Ubuntunak, egy rész a felhasználói adatoknak (home) ami azért is nagyon fontos, mert ha frissíted vagy újratelepíted a rendszert akkor nagyobb biztonságban vannak az adataid, (persze így is érdemes rendszeresen biztonsági másolatokat készíteni egy külső adattárolóra). Lehet továbbá SWAP-ot (ez a virtuális memória, és hibernálás során is ide ment) is létrehozni, általában azt mondják, hogy a ram másfélszeresét jó megadni erre, bár inkább attól függ, hogy mennyire memóriaigényes a felhasználásod.
Ha nem így telepítetted, akkor én újra telepíteném a helyedben.
Nálam két-három felhasználói fiók van, bár egyedül használom a gépet egy admin jogokkal (ezt csak telepítésre és Ubuntuval kapcsolatos beállításoknál használom), egy amit általánosan használok, és nem rendelkezik admin jogokkal, egy olyan amit a pénzügyi dolgaimra használok (itt mindig privátban lépek be a böngészőben, le van tiltva a követés, és semmilyen más oldalt nem is nyitok meg itt) Nincs egyetlen böngésző bővítmény sem.
Készíts mindenképpen root jelszót, ami a segítségedre lehet a későbbiekben, de nagyon fontos, hogy ezeket a jelszavakat megőrizd. A rootot lehet, hogy nagyon sokáig nem kell használnod, de ha egyszer kell, és elfelejted, akkor bajban leszel.
Nagyon érdemes utánajárni a finomhangolásnak, nem csak a megjelenés, hanem a hatékonyság és a kényelem, stabilitás érdekében is. Ha a goggle-val rákeresel, nagyon hasznos infókra lelhetsz.
(pl. érdemes a nem használt funkciókat lekapcsolni az automatikus indulásból)
Ubuntu magyar nyelvű fóruma: ubuntu.hu -n találod meg
Libre Officeszal kapcsolatos infók
Libre Office ingyenes, és Windowsos verziója is van, nem is értem, miért használják sokan a Microsoft Office-t.
Sok sikert hozzá! :)
Ha hasznos volt a válaszom, dobjatok meg egy zöld manccsal! :)
Jaj, tudtam, hogy kihagytam valamit!
Az első kérdés, hogy milyen géped van. A géped megfelel az Ubuntu minimális hardverkövetelményének?
32bites változatot érdemes letölteni, ha nem vagy tisztában, hogy hány bites a processzorod, vagy tudod, hogy csak 32 bites, ÉS a gépednek 4 GB RAM-ja van.
(A 64 bites verzió több memóriát használ, és ha SSD-t, pláne HDD-t kell használnia, akkor belassul a gép, hiszen lassabban jut az infóhoz a processzor.)
64 biteset tehát 4GB-tól, és 64-bites processzortól.
Egyéb programok telepítésénél az a helyzet, hogy 32 bites programok futnak a 64 bites oprendszereken, de 64 bitesek nem a 32 bitesen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!