Linuxot de mit?
Lubuntu, Xubuntu, Mint... általában a régebbi, és a gyengébb gépeken is mennek. Ezek alá nem érdemes menni.
Firefox a Linux alapértelmezett böngészője, a telepítéskor már a rendszerbe kerül, de csak 11.2-ig van rá Flash, ha valahova kell frissebb, érdemes megtartani egy Chrome-ot mellé. Skype megy rajt, de csak 4.3-ig. uTorrent helyett van Transmission, asszem ez a neve, ez is a rendszer részévé lesz.
Csak beírod Google-ba hogy Ubuntu, és felkeresed a weboldalt, onnan a letöltések részről tudod leszedni a Lubuntu-t is. Ha ez tetszik.
Telepítéshez én pendrive-ot ajánlok, bootpendrive-ot kell belőle csinálnod, ehhez több program is van, szerintem a legegyszerűbb az Universal USB Installer. A webhely ahol fent van, a készítés lépéseit is leírja. Nos, ha kész a pendrive, akkor a BIOS-ban a bootsorrend élére az USB-t kell tenni, hogy a pendriveról induljon. Kiválasztasz nyelvet, bill. kiosztást, jelszó, stb... mint Windowsnál. Aztán megvárod míg felmegy, újraindítod, és használhatod is a Lubuntut.
itt egy videó a telepítésről.
egy apró baki van benne,hogy törölnöm kellett és újra létrehozni a partíciókat,de annyi baj legyen. .)
a lényeg,hogy kövesd végig azt,amit a videóban csinálok.
Én is DEB/UBU fajtársakat ajánlom.
Attól függően mennyire régi a masina, és milyen a CPU -ja, VGA -ja, határozza meg hogy 12.04 vagy 14.04 -es LTS verziót telepítsd. (Linux mint esetén ez a 13 és 17)
Újabb WiFi kártyák esetén pl. 12.04 -en manuálisan kell telepíteni a drivert. (főleg USB -s eszközöknél, pl. TL-WN725N)
A skype működése, hogy elindul pedig szintén CPU függő, hogy tudja -e az SSE3 utasítás készletet.
Ha nem akkor sajnos nincs olyan rendszer amin telepíthető volna, drága MS jóvoltából, nem engedélyezi a régebbi verziókat.
OpenSUSE -ről kevés tapasztalatom van, 2~3 éve mikor utoljára néztem, új hardverek esetén volt gondom (pl. a fentebb írt usb -s eszközzel), amúgy használhatónak mondható.
Telepítés viszonylag egyszerű.
Elindítod live üzembe, ahol kitudod próbálni.
Gpartred programmal zsugoríthatod a mostani partíciód így felszabadítva helyett mellette, de nem törölve azt.
Majd könnyedén feltelepíted a windows mellé.
Kézileg is beállíthatod a partíciókat, akkor legalább 10-15GB -ot hagyj a root mappának '/', és a '/home' -ot célszerű külön venni, hogy a személyes beállítások meg maradjanak újra telepítés esetén is.
Linuxon Firefox megvan, uTorrent helyet qbittorrent / transmission, fájlkezelőnek a DoubleCMD a favoritom.
De rengeteg program már alapból telepűl, mint office -nak a LibreOffice, lejátszónak a VLC...
12.04 vagy 14.04 ,ezek hosszú távon támogatottak.
a te gépedhez az Lubuntu vagy Xubuntu lenne a jó választás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!