Nincs hang a gépemen mit tegyek?
Linux mint 17, az a baj, hogy közben rájöttem, hogy mégis csak van hang, de nagyon nagyon halk, próbálkoztam az alsamixerrel is, mindent maxra tekertem, tehát a driver valószinüleg ok. Egy fórumon találtam egy jó leirást, csak az a bibi, hogy nem tudok rootként belépni.. és ezt sudo-val nem tudom megoldani:
Rootként meg kell nyitni az /etc/default/grub file-t és az alábbi sort ki kell cserélni:
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"
erre:
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash radeon.audio=1"
Most sudo update-grub ,újraindítás és voilá.
Csak az a bökkenőm, hogy nem tudok rootként bejelentkezni, mert nincs is olyan felhasználó opcióm.. a mappából meg jelszót kér, ami nem azonos a jelenlegi fiókommal. szóval, valahogy rootként kellene belépnem kicserélni a két sort, és egy újrainditás. Csak fogalmam sincs, hogyan lépjek be rootként..
„a mappából meg jelszót kér, ami nem azonos a jelenlegi fiókommal”
Ezt nem egészen értem. A root jelszavát tudod?
Nem világos, hogy mit csinálsz pontosan. Ha én egyszerű felhasználóként elnavigálok a grub fájlig, akkor meg tudom nyitni, de csak olvasásra. Ha mégis megpróbálom menteni, akkor egyszerűen kiírja, hogy nincs jogosultságom. Jelszót nem kér sehol. De ha kérne, feltételezem, hogy a root jelszavát kéne megadnom, és engedné.
Homályban marad a számomra az is, hogy a sudoval mi a baj. Első körben javaslom, hogy mégis azzal próbálkozz, nyiss egy terminálablakot, és írd be, hogy sudo gedit. Amikor a root-jelszó megadása után elindul, nyisd meg a grub fájlt, és szerintem menteni is tudod. Hogy a változtatás tényleg megoldja-e a problémádat, azt nem tudom, de nekem mindenesetre sikerült beleírnom a fájlba ezzel az egyszerű módszerrel. Természetesen update-eltem, újraindítottam, és újra megnéztem, hogy biztos-e, és igen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!