Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Mit jelentenek az alábbi...

Mit jelentenek az alábbi kifejezések?

Figyelt kérdés

Üdv. Operációs rendszereket fogok tesztelni, de nem vagyok tisztában néhány érdekes kifejezéssel. (Számomra érdekes)

Windows esetében megszoktam az x86 és x64-es kifejezéseket, a 86-os a 32-bit-es rendszert, az x64 pedig a 64-bites rendszert takarja...

64-es az újabb, proci támogatás kell hozzá és több rammal jobban fut...stb

No, de! Linux rendszerek esetében egy nagy fejlövést kaptam, mikor néhánynál azt látom, hogy nem 32 vagy 64-bites rendszer közül kell válasszak, hanem például olyanok is vannak, hogy 1

"i386"

"i686"

Illetve a legzavarosabb az x86_64

Gondolom az i386 és i686 különböző verziói az x86-os formának, DE ebben sem vagyok igazán biztos, nem tudom.

EZ az x86_64 viszont teljes mértékben megzavar...

Ez valami dual system? Egyszerre x86 és 64? Vagy mi? Nem igazán értem.

Ezekre a kérdésekre szeretnék választ kapni, illetve, ha tudtok még hasonló kifejezéseket, amikkel szembefuthatok telepítés előtt, akkor azt kérlek írjátok le.

Trollok, nyári szünet miatt unatkozó olvasók kérem kíméljenek, normális, segítőkész válaszokat szeretnék.

#Windows #linux #rendszer #OP #x86 #Debian #i386 #operációs_rendszer
2015. aug. 3. 00:20
 1/2 anonim ***** válasza:
100%

i386 hivatalosan fut Pentium előtt 32 bites gépeken persze. Persze ez kódbeli kompatibilitást jelent, a gyakorlatban túl gyengék hozzá azok a gépek.

i686 már Pentium korabeli gépeken fut csak, esélyesen MMX és hasonló optimalizációkat tartalmaz. Megint csak nem sokat számít manapság, mert olyan régi gépen nem futtatsz mai linux disztrót.

Mai szemmel nézve, a technikai háttérrel nem törődve a kettőt tekintheted ekvivalensnek, valamint egyenlőnek az x86 és 32-bit kifejezésekkel.

Az x86_64 valamint az általad nem említett amd64 kifejezések pedig 100%-ban megegyeznek az x64 kifejezéssel, és természetesen a 64-bites rendszerre utalnak, de csak az x86 alapú (ősű) gépeken. Például ARM prociból is van 64 bites, ezt meg (meglepő módon) arm64 jelzéssel látják el. (Pl. Ubuntu telefonon ilyen fut.)

Hogy a kétségeket is elűzzem, az x64 nem egy teljesen új dolog a régi x86-hoz képest, pusztán annak a továbbfejlesztése. Az x86_64 többek között erre is utal amellett, hogy megkülönböztető jelzés legyen más 64 bites architektúráktól.

Ezzel windows alatt azért nem találkozol, mert windows (az elbukott windows rt-t kivéve) csak x86-alapú rendszereken fut, azaz nincs szükség megkülönböztetésre, ott csak 32 és 64 bit van (meg nagyon régen 16), aztán ennyi.

Mindezt egyébként a wikipédiából simán elolvashattad volna.

2015. aug. 3. 00:33
 2/2 A kérdező kommentje:

Minden világos, köszönöm szépen. Bevallom, most tényleg lusta voltam, két napja a rendszereket böngészem, nem jutottam el odáig, hogy ezt is bepötyögjem. Egyedül az szolgáljon mentségemre, hogy nem tudtam mivel is állok szemben ilyen téren.

Még egyszer köszönöm a tájékoztatást.

2015. aug. 3. 00:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!