Melyik kereső függvény lenne jó nekem excelben?
Adott egy kis táblázat, 3osztlop és kb 30 sor. Olyan kereső függvényre lenne szükségem, aminek ha paraméterül adok két értéket, amiből egyiket az A oszlop tartalmazza, másikat a B, akkor eredményül ugyan ebben a sorban levő C oszlop cellájának értékét kapom vissza.
Tehát egy sorban keresek, 2 külön paraméterrel és 3. eredménnyel. Létezik ilyen?
Ötlet:
1. Beszúrnék egy segédoszlopot A-tól balra, új A-nak. Tehát kvázi B és C értékei között fogunk keresni, és D-t kérünk vissza.
2. A oszlop tartalma: B oszlop + valami semleges karakter + C oszlop (konkatenáció)
3. A keresés innentől mehet FKERES-sel, (új) A oszlopban keresel és a 4. oszlopot (D, korábbi C) kéred vissza.
#1 vagyok
És persze az FKERES keresési feltétele a 2 keresési érték megfelelő konkatenációja.
Szia.
Leszögezem nem lesz egyszerű a képlet (feltéve ha jól értlemeztem azt amit szeretnél)
Szerintem ami kell hozzá :
- HA
- HOL.VAN
- INDIREKT
1. A HOL.VAN függvénnyel megkeresteded az "A" oszlop értékét : HOL.VAN("Kereses az A oszlopban";A2:A10;0)+1, kapsz egy sor számot (A +1 az annak a függvénye hány sor van az adatok előtt ha nem egy akkor nem +1-kel hanem a sorok száma ami : +2, +3, stb,stb)
2. Most ugyanezt megcsinálod a "B" oszlopra is : HOL.VAN("Kereses a B oszlopban";B2:B10;0)+1 (erre ugyanaz vonatkozik mint az "A" oszlopra).
3. Összehasonlitod a két eredményt (Ha egyformák tehát mindkét esetben ugyanaz a sor szám jött ki, akkor jöhet az eredmény : "C" oszlop értéke. Ehhez kell a HA és az INDIREKT függvény, először a HA függvény :
HA(HOL.VAN("Kereses az A oszlopban";A2:A10;0)+1=HOL.VAN("Kereses a B oszlopban";B2:B10;0)+1;Igaz ág;Hamis ág);
Az HA függvény IGAZ ágára jön az INDIREKT függvény, a hamis ágára pedig egy üzenet miszerint "Nem egyformák a sorszámok" (tehát nem egyezik meg az "A" oszlop találatának sorszáma a "B" oszlop találatának sorszámával).
4. INDIREKT függvény (ide az A oszlop sor számát és a B oszlop sor számát is be lehet irni : INDIREKT("C"&HOL.VAN("Kereses az A oszlopban";A2:A10;0)+1)
Teljes képlet :
HA(HOL.VAN("Keresés az A oszlopban";A2:A10;0)+1=HOL.VAN("Keresés a B oszlopban";B2:B10;0)+1;INDIREKT("C"&HOL.VAN("Kereses az A oszlopban";A2:A10;0)+1);"Nem egyformák a sorszámok");
De ezt, ha mindig teljesül a feltétel miszerint az "A" oszlop és a "B" oszlop egymás melletti sorai után mindig "C" oszlop jön akkor egy egyszerű FKERS függvénnyel megoldható vagy az "A" oszlopra vagy a "B" oszlopra történő kereséssel.
Sok sikert.
üdv.
A B C
---------------------
30 A 1
30 B 2
30 C 3
45 A 4
45 B 5
45 C 6
60 A 7
60 B 8
60 C 9
A pontos feladatom az, hogy bekérek a felhasználótól 2 értéket, egyiket A oszlopból, másikat B-ből. Pl.: felhasználó beírja (két külön cellába) 30 és B. Ezekre szeretnék rákeresni és megkapni C oszlop tartalmát, ami jelen példánál 2.
Szia.
Akkor egy darab segédoszlop felvételével, megoldható a dolog (szerintem).
"B" és "C" oszlop közé kell egy segédoszlop, beirni a képletet : =A1&B1, a képletet végighúzni az oszlop aljáig (megkapod a két oszlopot összevonva : 30A, 30B, 30C, stb,stb).
Most már jöhet az FKERES a "C" és "D" oszlopra :
=FKERES(G1&H1;C1:D9;2), ahol G1-ben az első bekért érték (30), H1-ben pedig a második bekért érték (C), eredmény : 3
Sok sikert.
üdv.
#1 vagyok
Igen, pontosan erre gondoltam, amit #6 írt. (Csak én bevontam egy plusz elválasztást - de a példád alapján erre nincs szükség.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!