HP 250 G2 laptopra milyen Linux-ot ajánlanátok?
Vettem egy HP 250 G2 laptopot, Windows 8 van rajta, de nem a zsánerem. Régóta kacsintgatok a Linux fele, úgyhogy kipróbálnék valamit, de nem tudom melyik volna hozzá a legkompatibilisebb. Valami olyat szeretnék amiben benne van a legtöbb használható softver, illetve hogy a driverekkel se kelljen sokat bajlódni. Esetleg valakinek valami hasonló tapasztala ezügybe?
Az ilyen telepítés nélkül is kipróbálható Ubuntu cuccokkal légyszi kíméljetek. Nem vagyok túlságosan otthon a Linux világában, de ha már belevágok akkor rendesen akarom csinálni, koppon leformázni a vinyót, azt hadd szóljon.
A válaszokat előre is köszönöm!
Egy picit a tisztán látás kedvéért:
A live rendszer egy opció. Az, hogy kipróbálhatod, nem jelenti azt, hogy úgy is kell használni! :)
Ezt sok rendszer támogatja már (bár leginkább az ubuntura épülő disztribúciók között népszerű szerintem), hogy felkínál egy lehetőséget hogy kipróbáld telepítés előtt. Nem kötelező élned vele, de nem rossz dolog. Így legalább látod mit tartalmaz és milyen a felülete...
Rendszernek próbálkozhatsz egy Debiannal vagy Linux Mint-el (XFCE felületet javaslom mindkét esetben).
Kompatibilitással szerintem nem lesz probléma (bár puding próbája az evés). Ha van mégis, akkor kérdezz bátran itt, vagy egy linuxos fórumon. Értelmes kérdésekre mindig készséggel válaszol a közösség (legalábbis segítőkészek voltak, mikor én fordultam hozzájuk).
Köszönöm a gyors választ!
Utánanézek az általad javasolt két rendszernek, utána neki is látok, beizzítom a szimpatikusabbat. Csak még lementek ezt-azt.
Öhm, bocs a hülye kérdésért, tényleg nem olvastam túlságosan utána a dolgoknak, de a Linux-nak ugye minden válfaja ingyenes?
Általánosságban mondhatjuk, hogy ingyenes. (Hiszen a liszensz miatt nem kérhető érte pénz. Ellenben vannak olyan rendszerek vállalati környezetben aminek az üzemeltetéséért és a támogatásért viszont kérnek.) De ez téged nem érint. Ezek 100%-ig ingyenesek és az általuk felajánlott programok, amik a csomagkezelőben vannak szint úgy!
Szóval hajrá!
Ha a felület érdekel, akkor keress rá az xfce-re (akár google képkeresőben) és látod majd, hogy kb mire számíthatsz. Persze 100%-ig testreszabható, tehát inkább a funkciókat érdemes nézni mint sem az elrendezést.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!