Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » DEBIAN Linux előnyei/hátrányai?

DEBIAN Linux előnyei/hátrányai?

Figyelt kérdés

Kérem olyanok válaszoljanak,

akik azért legalább láttak már Linux-ot,

lehetőleg többet ki is próbáltak...

2015. ápr. 25. 11:40
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
Én használom a laptopomon a Kubuntu 14 lts-t , ami már valóban jó , viszont a kiadás után még a hosszútávú támogatással bíró verziók is bugosak , érdemes várni néhány hónapot amíg a frissítésekkel kijavítják a problémákat.
2015. ápr. 26. 13:35
 12/20 A kérdező kommentje:

Köszönöm a hozzászólásokat, de akkor ha kérhetném, kanyarodjunk vissza a DEBIAN-ra, és hagyjuk hátra annak leszármazottait :)

Köszönöm

2015. ápr. 27. 19:16
 13/20 anonim ***** válasza:
Mire vagy még kíváncsi róla ? Nagyjából a fontos részek ki lettek tárgyalva ,esetleg még a verzióinak a részletezése maradt : stable , testing vagy unstable.
2015. ápr. 27. 19:28
 14/20 A kérdező kommentje:

mik a különbségek? a stable egyértelmű, de a testing mennyire instabil, mennyire nehéz telepíteni egy ubuntuhoz képest, drivereket mennyire pakolja fel telepítésnél (ubuntu esetén minden ment azonnal)

meg még ehhez hasonlóak :)

2015. ápr. 27. 21:03
 15/20 anonim ***** válasza:

Pontosítok , az ubuntu a Debian Testing ágára épül , ebből következik , hogy eleve nem lehet instabilabb az ubuntunál. Testing ágat használom már január óta és egyetlen hibával sem találkoztam (nem túlzok) , pedig minden szoftverből a legfrissebbeket kapom.

Ami a telepítést illeti van grafikus felület is , egyébként ugyanazokat az adatokat kéri be mint a többi: nyelv , billentyűzetkiosztás , lakhely , felhasználónév stb. Ami fontos , hogy a root jelszót is be kell állítani , mert anélkül adódhatnak problémák.

Először csak az alaprendszert fogja ráhúzni a gépre , ezután jön az egyéni igényeknek megfelelő testreszabás , itt fogja megkérdezni , hogy milyen felülettel akarod használni , igazából két lehetőség van: vagy bejelölöd valamelyik felületet vagy kiveszed a jelölést az összes opcióból és utána telepíted rá parancssorból(kezdőknek előbbi talán egyszerűbb)

Driverek... ez azon múlik , hogy csak nyílt forrású driverekkel is működne-e minden , amennyiben igen , akkor nem kell bajlódni , ha pedig nem akkor engedélyezni kell terminálba a contrib és nonfree tárolókat, utána telepíteni és menni fog minden. Ennyi az egész:)

2015. ápr. 27. 22:25
 16/20 A kérdező kommentje:

Gondolom a frissítések/javítások folyamatosan jönnek.

Teljes rendszerfrissítés (mint pl ubuntunál a 04 és 10 azaz évente kettő) milyen gyakran jön?

Vagy Debian nem egészen így épül fel?

2015. ápr. 27. 23:08
 17/20 anonim ***** válasza:

hát azért van egy pár furcsaság debiannál, pl.:

LibreOffice 4.3.3-at tartalmaz a legfrissebb helyett:

A The Document Foundation (TDF) bejelentette a LibreOffice 4.3-as sorozat hetedik és egyúttal utolsó tervezett hibajavító kiadását, a LibreOffice 4.3.7-et, amely több mint 100 hibát javít.

Linux 3.16.7-ckt9

ez kommentből szedtem ki:

a nem támogatott 3.16-os kernellel jelent meg: a Debian támogatja, a hivatalos Linux fejlesztők nem

[link]

itt alul van egy komment, szerintem érdemes elolvasni

2015. ápr. 28. 06:39
 18/20 anonim ***** válasza:

Alig volt olyan nap , hogy ne jött volna frissítés , a teljes rendszerfrissítés nem úgy megy mint az ubuntunál. A Jessie eddig testing volt , belőle lett a stable , így megjelent az új verzió (stable mindig a hivatalos verziója)

A debian aktív fejlesztése az unstable verzióban történik , itt próbálják ki többek között , hogy melyik szoftver van már olyan stabil , hogy a testingbe kerülhessen

*17: Valóban. Akkor a libret manuálisan kell frissíteni a 4.4-re

2015. ápr. 29. 13:35
 19/20 anonim ***** válasza:
39%
Stabil, de elavult. Nekem már elindulni sem akar, mert az a pocsék, régi Inteles vga driver van még mindig benne. 2.21-es, amikor a többi disztró a 2.99-nél jár. És akkor a többiről már ne is beszéljünk. Nekem a fél rendszert ki kéne cserélnem ahhoz, hogy normálisan működjön. Szóval inkább konfiguráció függő, hogy kinek melyik disztró jön be.
2015. máj. 3. 20:27
 20/20 anonim ***** válasza:
39%
Utolsó vagyok. Ráaádul a 3.16-os kernel van benne, ami szintén elég pocsék széria.
2015. máj. 3. 20:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!