Miért használhatatlan a Firefox Mozilla?
Rendesen megy. A hiba az ön készülékében van.
A kérdésedre sokmindent lehet válaszolni, az okát viszont ennyiből nem tudjuk kitalálni.
Tippelhetnék akkor egy gyenge gépen hardveres támogatás nélkül futtatod. Amennyiben ez van akkor erre a válaszom
"miért nem javítják már ki végre?"
Pont azért ilyen mert fejlődik a modern kori gépek hardver eszközeihez. Amennyiben ez gondot okoz a későbbiekben ha nem haladsz a géped fejlesztésével, csak rosszabb lesz! Kapcsolfd ki a hardveres gyorsítást (böngészőben,lejátszóban, mindenhol ami már nem támogatja)!
"Néhány lapot megnyitok máris 1 GB felé ugrik a program memória használata"
Weboldalak szintén fejlődnek és nem feltételezik hogy volt mikor 1gb ram -al dicsekedtünk mikor másnak 512MB -volt...Szóval maguk az oldalak is egyre gépígényesebbek rengeteg scriptet futtatnak, rengeteg külső oldalt használnak, kifejezetten sok flash tartalommal és képi anyaggal. A Böngésző memóriahasználata legfőképp a telepített kiegészítőktől függ. Adblock plus és noscript (aktív kiegészítők) fogyasztják a legtöbbet
Telepített programok bővítményei sem biztos hogy jót tesznek. pl.: Java8 már nem támogatott pl xp-n, így a hibátlan működésre nem adnak garanciát! Viszont beépül a böngészőbe és csak némely oldal használja) Előbb utóbb vissza kell frissíteni egy régi rendszeren a verziót, mert elválik a használható a használhatatlantól.
Ezeken kívül még sokminden lehet, vírus is azaz kéretlen program is okozhatja, hibás beállítások és legsűrübben a rendszer karbantartásának hiánya.
Újabb verziók egyre gépígényesebbek lesznek. Én is elavult rendszeren futtatom, de rengeteg beállítást és egyebet tettem azért hogy jól menjen.
Először készíts új profilt, futtass vírusellenőrzést kéretlen alklamazások keresésévvel, futtass karbantartó programot, tedd rendbe az oprendszert.
"Másnál is ilyen?"
Nálam nincs gond vele. Az idén még nem állt le hibával az biztos. De nem tudnám megmondani hogy mikor tett ilyet azelőtt.
Itt most 8 weblap van megnyitva egyszerre és 290MB memóriát foglalt le, ami ugyan nem épp kevés, de 1GB-ot messze nem éri el.
Semmi bajom nincsen vele.
"Java8 már nem támogatott pl xp-n, így a hibátlan működésre nem adnak garanciát!"
Szerintem soha az életben nem adtak garanciát a hibátlan működésre semmilyen körülmény esetére. Sőt kifejezetten mossák kezeiket ha valami baj lenne vele és ezt előre le is írják...
"Milyen bővítményeid vannak? Próbáld meg egy üres profillal elindítani!"
-> Friss telepítés (OS-el együtt), 0 bővítmény.
"Tele lehet akár szeméttel is. Ha ennyire nem értesz hozzá, el tudom képzelni, hogy mik lehetnek felrakva a gépre."
-> Nem tettem fel szemetet, semmilyen bővítményt, teljesen friss telepítésről van szó, azért is kérdezem. Képzelődj máshol, itt inkább tippekre volna szükség..
-> "Tippelhetnék akkor egy gyenge gépen hardveres támogatás nélkül futtatod"
Valóban nem mai gép, Lenovo T510, 2. generációs i7-es proci, 4 GB memória.. Azt hiszem ennyinek több mint elegendőnek kellene lennie egy böngészőhöz, tekintve, hogy a Chrome remekül fut, nem is zabál ennyit..
"A Böngésző memóriahasználata legfőképp a telepített kiegészítőktől függ."
-> Pluginokat egyelőre szándékosan nem telepítettem, mert az OS újratelepítés előtt is ugyanezek a tünetek voltak, csak akkor még voltak plugin-ok is, most szándékosan nincsenek, de a tünetek ismét jelentkeztek..
"Ezeken kívül még sokminden lehet, vírus is azaz kéretlen program is okozhatja, hibás beállítások és legsűrübben a rendszer karbantartásának hiánya."
-> Kártevők nagy valószínűséggel nincsenek a gépemen (vagy ha igen, jól elbújtak), több programot is használok a detektálásukra..
"Én is elavult rendszeren futtatom, de rengeteg beállítást és egyebet tettem azért hogy jól menjen."
-> Ezekről a beállításokról van valami hasznos kis összefoglaló?
"Először készíts új profilt, futtass vírusellenőrzést kéretlen alklamazások keresésévvel, futtass karbantartó programot, tedd rendbe az oprendszert."
-> Az oprendszerem 4 hete lett újratelepítve, win 8.1-re, valószínűleg nem ez a baj. Milyen karbantartó programra gondoltál? CCleaner szerűre?
Egyébként köszönöm a válaszod, nagyon jó tippeket mondassz! Gond az, hogy nem vagyok egy rendszergazda, alap programokat ismerek, de nem tudom milyen céleszközökkel kellene tovább vizsgálódni..
-> Köszi, ez is hasznos infó!
röviden amit tudok mondani.:
Gondolom a videokártya (és egyéb) driverek feltelepítve és frissek.
Hardveres támogatást nézd meg.
Címsorba írd about:support
Grafika résznél ha nem támogatott akkor kapcsold ki a böngészőben a gyorsítást
Flash player is okozhatja (jobb klikk enable hardware acceleration, pipa ki) ilyenkor ill nem árt a védett módot kikapcsolni (mms.cfg Protected mod)ez sokaknál okozott problémát.
http://www.gyakorikerdesek.hu/szamitastechnika__internet__51..
Memoriahasználat meg teljesen változó milyen oldalt használsz pl twitter nél elég az aljáig letekerni és ott az 1gb.
Minden esetre 2 gyorsítótár beállítást használsz az egyik a merevlemez, a másik a fizikai memória. Amennyiben a merevlemezt használod gyorsítótárazásra akkor kevesebb fizikai memóriát használhatsz, viszont értelem szerüen lassabb. Visszaveheted a memoriahasználatot a browser.cache.memory.capacity (pl.: 65536)
érték beállításával a speciális beállításokban (is) címsorba írd about:config
A lemez-cache méretét (browser.cache.disk.capacity) nem érdemes túl nagyra venni (256000 alatt) mert töredezni fog és attól lesz lassú. Minden esetre ezeket az értékeket neked kell kisakkozni ha szánsz rá időt...
ezen a táblázaton ajánlott értékek vannak viszonyításképp:
browser.cache.memory.enable érdemes kikapcsolni ha azt szeretnéd hogy bizonságos oldalak dekódolt képei , üzeneteket stb ne tartsa a memoriában.
A másik ami gondot szokott okozni (bizonyos hardvereknél) az a plugingyorsítás
about:configban szűrésbe "dom.ipc"
és a true értékeket állitsd false -ra!
Ezen kívül is van rengeteg amivel lehet variálni, viszont a hibát így sem tudom mi okozhatja, mivel másnak jól megy. Esetleg túlterheli a vga-t ami melegszik, vagy egyszerüen feketelistás a vga. memoriád van elég had haszálja ki, szerintem ne vedd vissza mert csak lassulni fog.
A Protected modot és a harveres gyorsítást, plugingyorsítás feltétlenül ajánlom nézd meg próbáld ki.
Erős gépem van.
Win 8.1-en nekem sem volt tökéletes egyik böngésző se.(Firefox,chrome amit alapból rühellek mert proci,gép zabáló,nem mintha nem lennemiből,de akkor is.)
Igy úgy egy pilre néha fagyás,akadás.Chromeba (a 64bitesbe) meg flash player összeomlott sűrűn.
Win7en semmi probléma nincs.Firefoxnak nincs baja és egy bővítményt sem szoktam használni én se.
"Szerintem rég rossz ha egy böngészőnél a beállításokkal kell ügyeskedni, hogy normálisan fusson"
Amennyiben az eszköz nem képes azt az utasítást végrehajtani mint az a friss böngésző amit újabb eszközök drivereire írtak akkor az nem a böngésző hibája, a fejlődés nem visszafele működik!
egy...
CPU (egymagos) AMD Sempron 1800 MHz (8 x 200)
Rendszermemória 1.5GB (PC3200 DDR "egy" SDRAM)
Videokártya RADEON 9250 (256 MB)
bios dátum 2006 (K8-upgrade 1689)
... gépre megbocsájtható hogy már nem írnak rá támogatott programot!
Ennek ellenére a firefoxom közel olyan gyors mint a chrome és sosem omlik össze!!! A másik hogy egy alapbeállított telepítésnél a beállítások is egy átlagot vesznek, nem nézi hogy milyen eszközök vannak a gépedben, milyen gyors a hálózat... ezt neked kell hozzáállítani a paramétereknek megfelelően! Ez az alapértelmezett telepítői beállítás értéke is egyre magasabb ígényekhez viszonyul! Nem szereted beállítani (finomhangolni) a géped akkor sosem lesz tökéletes, amennyiben még nem is támogatott akkor meg rossz lesz!
"elegem lett az állandó összeomlásokból, rendszeresen kifagyott a flash,... 5 másodpercnél többet kelljen várni amíg elindul."
Nos mint látod nekem ősrégi a gépem még sincs vele semmi problémám, gyorsan indul és jól fut a legfrissebb FF -verzióval egy MS által mára már nem támogatott oprendszeren is!!!
Azzal egyet tudok érteni hogy sok feleslegesnek tűnő dolgot beletettek ami szintén erőforrásokat fogja, de firefox előnye a multifunkcionalitás. Van akinek jól jön a hello , vagy a továbbfejlesztett fejlesztői eszközök, hibanaplózás... nálam ezek azért vannak tiltva _(gyenge gépen kívül)mert nem használom. Amennyiben neked olyan dolgok futnak amiket nem használsz akkor annak semmi értelme és csak a teljesítmény rovására megy.
Egyszóval nálad volt a hiba, ha az én antik gépemen minden tökéletesen megy. Amennyiben kedvelsz egy programot akkor nem baj ha utánnanézel a "mikéntjének" .Rengeteg frissítés van amiket nem árt elolvasni pl a mostaninak teljesen új gyorsítótár kezelése van 2 cache mappát is használ... Voltak bugos verziók is, de meg kell várni míg jön újabb frissítés il nagyobb verzió váltáskor tiszta telepítést (könyvtárak törlésével) végezni offline telepítővel lehetőleg. Az ember ne legyen lusta megoldásokat keresni mert sosem viszi semmire.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!