Linux op. Rendszer. Hogyan?
"Aztán ott a Windows 8, ami viszont tetszik, csak tudtommal fizetős, én meg költeni nem fogok op.rendszerre."
Bocs, de eddig hol éltél? A többi Windows szerinted ingyenes? :)
Vannak Linuxok melyek kifejezetten arra hajaznak, hogy a kevésbé kalandor beállítottságú, ámbár windowsról váltani vágyakozó egyedeknek létrehozzanak egy már ismertebb környezetet amitől nem félnek. Ilyen pl. a Zorin, a Q4OS, stb. Kipróbáltam őket, valóban vannak hasonlóságok látszólag, azonban nem lesznek windowsok, csak annak illúzióit keltik. Azt gondolom ezekhez akkor lehet "szükséges" fordulni, mikor már hetvenhatodszor raktuk újra Márta néni asztali gépét, amin ő mindössze csak netezni kíván, mégis 10 perc használat után 478 toolbar van a böngészőjében, de ő végtelenül ragaszkodik a jól megszokott windowsához, amit amúgy is nehezen szokott meg. :)
.
Nos, ahogy az előttem hozzászólók is írták, ne féljünk a linuxtól - tudom te már nem félsz -, és ne feltétlenül olyat keressünk, amely némileg emlékeztet minket ez előző rendszerre.
Ami talán viszont fontos lehet, hogy melyik rendszert próbáljuk ki először, és milyen asztali környezettel.
Én mindenképpen ubuntu alapú rendszert javasolnék a rettentően egyszerű telepítője, és könnyen kezelhetősége miatt - az általad említett LXLE is ilyen -, a felületet meg annak függvényében érdemes kiválasztani, hogy melyik tetszik, és hogy milyen erős gépen használjuk. Az LXLE például egy kissé módosított LXDE asztali környeztet tár eléd, melynek igen nagy előnye, hogy picike erőforrás igénye van, nekem azonban macerás kicsit a kezelése, testreszabhatósága meg jelentősen korlátozottabb, mint mondjuk az általam használt KDE felületé - viszont ennek van talán a legnagyobb erőforrás igénye. Talán itt megállja helyét a "valamit valamiért" közhely.
Remélem örömet lelsz majd a Linux használatban, és te is terjeszted majd az igét :)
Köszönöm a válaszokat! :)
kovpet: A többi Windows nem jön szóba, és tudom, hogy fizetősek. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!