Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Egy linuxban abszolut analfabé...

Egy linuxban abszolut analfabétának aki most akar váltani windows-ról linuxra melyik linuxot ajánlanátok?

Figyelt kérdés

Kezd nagyon elegem lenni abból hogy 2 max 3 havonta újratelepítgessem a gépet és ezzel el*esszek egy egész vagy másfél napot... mert a sok használattól használhatatlanul lassúvá válik 2 hónap után... ezért szeretnék linuxra váltani de ugyanakkor kicsit félek és idegenkedem tőle hogy menni fog-e majd nekem a linux a windows után ( kb 7-8 éve van gépem de azon mindegyiken windows futott ) és vagy hogy mennyire lesz nehéz megszokni/beletanulni hogy mit és hogyan satöbbi...

a gépemet csak netezésre zenehallgatásra és filmezésre használom, néha kiírok 1-2 dvd-t meg skype meg hasonlók...

Szóval melyik verziót ajánlanátok nekem?

2014. nov. 5. 18:48
1 2
 11/20 anonim válasza:
Ccleaner nem rossz, de egy dolog. Wise Care 365? 360 Total Security?
2014. nov. 5. 19:58
 12/20 tabaki ***** válasza:

„Windowst nem szokás egyszer sem újra telepíteni”

Ahhoz képest itt minden harmadik windowsos kérdés az újratelepítésről szól, a többinél meg az első válaszok közt van, hogy próbáld meg újrarakni... Igen, biztosan lehet hozzá annyira érteni, hogy folyamatos karbantartással kiküszöbölhető legyen a lassulás, de egy olyan rendszer esetében, amelyik a felhasználóbarát voltával meg a problémátlan kezelésével hivalkodik, kissé furcsa lehülyézni azt, aki nem tudja gatyába rázni. Az a következtetés meg végképp fals, hogy akkor más rendszeren se boldogul. Kérdezőnek a kezeléssel nincs gondja, a linux meg nem lassul, ha a kettőt összerakom, nekem ebből pont az ellenkezője jön le.

2014. nov. 5. 20:18
 13/20 A kérdező kommentje:

egy időben fent volt a ccleaner mellet az ASC is de úgysem volt jó... az előbb amit írtam hogy nem tudom mi van a cc mellett annak megtaláltam a nevét: CCleaner Enhancer

meg írtátok, meg én is olvastam már itt gyk-n is hogy a sok telepítgetés is belassítja, erre csak annyit írnék hogy telepítgetni nem szoktam, mármint felteszem a rendszert, felteszek mindent ami kell és utána nem piszkálom csak annyi hogy frissítem a programokat amiket használok... pl médialejátszók vagy pl karbantartók meg ilyenek töredezettségmentesíteni hetente szoktam vírusvédelemre és tűzfalnak ESS van fent amit úgy vettem észre hogy 99%-ban mindent kiszúr egyből...

2014. nov. 5. 21:33
 14/20 anonim válasza:

Frissíteni programokat jó dolog, de csak akkor, ha valami pluszt is ad, vagy biztonsági szempontból. De sokszor inkább uninstall + újratelepít + cleaner. (A Ccleaner önmagában elég gyenge.)

Vírusirtásra pedig a netről tanultam a módszert: Adwcleaner + JRT + mbam + Hitman Pro. Ebben a sorrendben. Az utolsó akár el is maradhat. Nekem bevált. A mbam viszont valós időben működik. Meg néha egy ESET online átvizsgálás a biztonság kedvéért.

2014. nov. 5. 22:14
 15/20 A kérdező kommentje:

Ma találtam a neten azt hiszem itt gyk-n egy linket és azon az oldalon ezt találtam ( ti erről mit gondoltok, van valóság alapja vagy csak egy kampány a windows ellen? ):

Miért lesz a Windows napról napra lassabb?

A Windows-nak rengeteg tervezési hibája van, emiatt egyre lassabbá válik és hamarosan újra kell telepíteni. Biztos többször is hallottad már, hogy valaki azt mondja, „A gépem nagyon belassult, azt hiszem, újratelepítem”. A Windows újratelepítése megoldja a problémákat... a következő alkalomig.

Talán azt gondolod, így működnek a számítógépek: még nagyon új a technológia és egyelőre nem stabilak. Nos, akkor próbáld ki a Linuxot és meg fogsz lepődni. 5 év múlva a rendszered ugyanolyan gyors lesz, mint aznap, mikor telepítetted, és azt ne is említsük, hogy nem lesznek a gépeden vírusok, adware-ek (reklámprogramok), trójaik, férgek stb., amelyek miatt szintén újra kellene telepítened a géped.

Sok embert sikerült meggyőznöm, hogy úgy váltsanak Linuxra, hogy mellette meghagyják a merevlemezükön a Windows-t is, mert mondjuk szükségük van rá néhány programhoz, ami Linuxon nem fut (pl. Autocad), szóval ők mindkét rendszert használják. Mióta váltottak, a legtöbbjük még mindig újratelepíti a Windows-t egyszer vagy kétszer évente; de a Linux nem hagyja őket cserben, még mindig tökéletesen működik és a mai napig gyors.

Linuxszal kevesebb időt kell az újratelepítésekkel töltened, több időd jut a munkára.

2014. nov. 5. 22:23
 16/20 anonim válasza:
Csak tudnám, hogy az én windows rendszereim miért olyan gyorsak, mint 3, 5, vagy 10 éve a telepítéskor? (Van itt három xp-s, egy vistás, meg két hetes. Egyik 64 bites.) És hogyan sikerült jó néhány ismerősöm rendszerét is ugyanígy felgyorsítani? Valóban, néha gyorsabb és egyszerűbb az újra telepítés, de ha tengernyi doksit át kell menteni, akkor nem biztos, hogy jó megoldás. Persze én rengeteg windowsos progit használok, nem is tudok más rendszerben gondolkodni. De nincs is rá okom.
2014. nov. 5. 22:52
 17/20 tabaki ***** válasza:
Szerintem ennek nem valóságalapja van, hanem szó szerint így igaz. Ettől függetlenül nyilvánvalóan hazabeszél a honlap (ugyebár, a Miért jobb a linux?-ról van szó), rendszeres karbantartással és kellő óvatossággal valóban szinten lehet tartani a Windowst is -- nem beszélve arról, hogy ez a szöveg nem mai keletű, azóta a Windows is sokat fejlődött a közben piacra dobott legalább három, de inkább több verziója során. Bizonyos esetekben pedig a mai napig is rá lehetsz utalva, ezt egyébként a honlap becsületesen bár nem túl nagy hangsúllyal, meg is említi. Amit a kérdésben írtál, arra viszont a linux több mint elegendő, és elfelejtheted a rendszer belassulási hajlandóságával és támadhatóságával kapcsolatos karbantartási procedúrákat.
2014. nov. 5. 23:03
 18/20 anonim válasza:
Az igaz, hogy ami követelményt a kérdező leírt, azt a DVD írás kivételével maximálisan teljesíti a smart tv-m is. Ahhoz meg se gép se op. rendszer nem kell, elég a folyamatosan frissülő firmware.
2014. nov. 5. 23:40
 19/20 A kérdező kommentje:
Az adatok mentésével nincs sok gond, mármint újratételkor, mert mindent egy másik partíción tartok, max az asztal tartalma az amit elkell mentenem meg a böngészőből a könyvjelzők...
2014. nov. 7. 22:48
 20/20 anonim ***** válasza:

A Windows nagyon szép és jó addig míg nem használjuk. Sajnos ez igaz. Többek között a .reg töredezettsége és felszaporodása miatt van ami több ezer oldal adatbázis át ellenőrzésével és javításával hozható csak rendbe. Vannak erre jó programok de alkalmazásuk során a javítások hátán ugyanúgy növekszik, rendezetlenné válik a rendszerleíró.

Én az Ubuntu LTS verzióit ajánlom neked és az openSUSE 13.1..

Nálam az ubi nagyon bevált egyszerűsége és stabilitása miatt, a suse is de a friss kiadásokat sajnos jelenleg nem ismerem, viszont csupa jókat hallottam róla.

A Linux is "elspájzol" telepítő fájlokat, régi kerneleket stb de nincs rendszerleíró, ezeket külön szöveges fájlokban tárolja ami egyáltalán nem töredezik és nem lassítja a rendszert csak elfoglal.

Elegendő időnként "BleachBit" programmal a felesleget kipucolni és felszabadul a tároló.

2014. nov. 9. 00:00
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!