Egy linuxban abszolut analfabétának aki most akar váltani windows-ról linuxra melyik linuxot ajánlanátok?
Kezd nagyon elegem lenni abból hogy 2 max 3 havonta újratelepítgessem a gépet és ezzel el*esszek egy egész vagy másfél napot... mert a sok használattól használhatatlanul lassúvá válik 2 hónap után... ezért szeretnék linuxra váltani de ugyanakkor kicsit félek és idegenkedem tőle hogy menni fog-e majd nekem a linux a windows után ( kb 7-8 éve van gépem de azon mindegyiken windows futott ) és vagy hogy mennyire lesz nehéz megszokni/beletanulni hogy mit és hogyan satöbbi...
a gépemet csak netezésre zenehallgatásra és filmezésre használom, néha kiírok 1-2 dvd-t meg skype meg hasonlók...
Szóval melyik verziót ajánlanátok nekem?
„Windowst nem szokás egyszer sem újra telepíteni”
Ahhoz képest itt minden harmadik windowsos kérdés az újratelepítésről szól, a többinél meg az első válaszok közt van, hogy próbáld meg újrarakni... Igen, biztosan lehet hozzá annyira érteni, hogy folyamatos karbantartással kiküszöbölhető legyen a lassulás, de egy olyan rendszer esetében, amelyik a felhasználóbarát voltával meg a problémátlan kezelésével hivalkodik, kissé furcsa lehülyézni azt, aki nem tudja gatyába rázni. Az a következtetés meg végképp fals, hogy akkor más rendszeren se boldogul. Kérdezőnek a kezeléssel nincs gondja, a linux meg nem lassul, ha a kettőt összerakom, nekem ebből pont az ellenkezője jön le.
egy időben fent volt a ccleaner mellet az ASC is de úgysem volt jó... az előbb amit írtam hogy nem tudom mi van a cc mellett annak megtaláltam a nevét: CCleaner Enhancer
meg írtátok, meg én is olvastam már itt gyk-n is hogy a sok telepítgetés is belassítja, erre csak annyit írnék hogy telepítgetni nem szoktam, mármint felteszem a rendszert, felteszek mindent ami kell és utána nem piszkálom csak annyi hogy frissítem a programokat amiket használok... pl médialejátszók vagy pl karbantartók meg ilyenek töredezettségmentesíteni hetente szoktam vírusvédelemre és tűzfalnak ESS van fent amit úgy vettem észre hogy 99%-ban mindent kiszúr egyből...
Frissíteni programokat jó dolog, de csak akkor, ha valami pluszt is ad, vagy biztonsági szempontból. De sokszor inkább uninstall + újratelepít + cleaner. (A Ccleaner önmagában elég gyenge.)
Vírusirtásra pedig a netről tanultam a módszert: Adwcleaner + JRT + mbam + Hitman Pro. Ebben a sorrendben. Az utolsó akár el is maradhat. Nekem bevált. A mbam viszont valós időben működik. Meg néha egy ESET online átvizsgálás a biztonság kedvéért.
Ma találtam a neten azt hiszem itt gyk-n egy linket és azon az oldalon ezt találtam ( ti erről mit gondoltok, van valóság alapja vagy csak egy kampány a windows ellen? ):
Miért lesz a Windows napról napra lassabb?
A Windows-nak rengeteg tervezési hibája van, emiatt egyre lassabbá válik és hamarosan újra kell telepíteni. Biztos többször is hallottad már, hogy valaki azt mondja, „A gépem nagyon belassult, azt hiszem, újratelepítem”. A Windows újratelepítése megoldja a problémákat... a következő alkalomig.
Talán azt gondolod, így működnek a számítógépek: még nagyon új a technológia és egyelőre nem stabilak. Nos, akkor próbáld ki a Linuxot és meg fogsz lepődni. 5 év múlva a rendszered ugyanolyan gyors lesz, mint aznap, mikor telepítetted, és azt ne is említsük, hogy nem lesznek a gépeden vírusok, adware-ek (reklámprogramok), trójaik, férgek stb., amelyek miatt szintén újra kellene telepítened a géped.
Sok embert sikerült meggyőznöm, hogy úgy váltsanak Linuxra, hogy mellette meghagyják a merevlemezükön a Windows-t is, mert mondjuk szükségük van rá néhány programhoz, ami Linuxon nem fut (pl. Autocad), szóval ők mindkét rendszert használják. Mióta váltottak, a legtöbbjük még mindig újratelepíti a Windows-t egyszer vagy kétszer évente; de a Linux nem hagyja őket cserben, még mindig tökéletesen működik és a mai napig gyors.
Linuxszal kevesebb időt kell az újratelepítésekkel töltened, több időd jut a munkára.
A Windows nagyon szép és jó addig míg nem használjuk. Sajnos ez igaz. Többek között a .reg töredezettsége és felszaporodása miatt van ami több ezer oldal adatbázis át ellenőrzésével és javításával hozható csak rendbe. Vannak erre jó programok de alkalmazásuk során a javítások hátán ugyanúgy növekszik, rendezetlenné válik a rendszerleíró.
Én az Ubuntu LTS verzióit ajánlom neked és az openSUSE 13.1..
Nálam az ubi nagyon bevált egyszerűsége és stabilitása miatt, a suse is de a friss kiadásokat sajnos jelenleg nem ismerem, viszont csupa jókat hallottam róla.
A Linux is "elspájzol" telepítő fájlokat, régi kerneleket stb de nincs rendszerleíró, ezeket külön szöveges fájlokban tárolja ami egyáltalán nem töredezik és nem lassítja a rendszert csak elfoglal.
Elegendő időnként "BleachBit" programmal a felesleget kipucolni és felszabadul a tároló.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!