Szerintetek melyik jobb operációs rendszer windows 7 64 bit vagy Linux?
Ez nagyon attól függ mire akarod használi, ileltve milyen hardverek vannak a gépben. Mindkettőnek megvannak a hátrányai és az előnyei.
Linuxból sokféle van, alapvetően kevesebb helyet foglal, kevesebb memóriát zabál, így régebbi gépekre valamelyik linux disztró ideális lehet, eléggé személyre szabható ha megtaláltad a kedvenc verziód és ésszel használod. Ezenkívül kevesebb macera a vírusokkal. És ugye a legnagyobb előny, hogy ingyenes is.
A windows esetében ha hw-val nincsen gond és megfelelően futtatja, akkor ugye nem hátrány a nagyobb fogyasztás, ezenkívül az átlagfelhasználó jobban tudja kezelni, ehez van szokva. Éppen ezért sok minden nap használt program megvan rajta amit pl linuxokon nem találsz meg, csak a másolataikat, ami zavaró lehet. A driver támogatottásga nagyobb a win-nek, alapvetően kevesebb a macera nyomtatók/régi szoftverek telepítésénél, bár néha akár fordítva is igaz lehet(ritkán). A játékok a win7-et jobban fogják csípni mint a linuxot a directx miatt. A win7 már nem sok helyen kapható mivel elég régi operációs rendszer(2007 asszem), és nem is biztos hogy kap DX12 támogatást a játékokhoz, így lehet egy 8.1 jobb választás lehet, vagy ha esetleg kivárod a 10-es verziót. Remélem hasznos volt.
#4: De igen, a Linux egy operációs rendszer, önálló rendszermaggal (kernel) és felhasználói kommunikációs réteggel (initrd). Az egy másik kérdés, hogy rengetegféle válfaja létezik.
A hardvertámogatás éppenséggel néha jobb Linuxon mint Windows-on, ha van egy nagy teljesitményű géped amely elbir egy komplexebb rendszert is, vannak Linuxok amelyeket bővitett driver-tárházzal adnak ki, és kérdés nélkül felismer olyan eszközöket, amelyek Windows alatt rég kiabáltak volna, hogy "Illesztőprogram telepitése..."
Grafikára szebb a Linux (gyakorlatilag teljesen testre szabható), rendszerintegritása stabilabb (kevésbé hajlamos az összeomlásra), és ahogy előttem is irták, gyengébb hardverre is optimalizálható szükség/igény esetén.
Végeredményben tényleg attól függ hogy mik az igényeid, a legtöbb 3D-s videójáték DirectX miatt Windows-ra készül, de pl. a munkához való (ld. Office) alkalmazásoknak meg van a tökéletes alternativája Linux alatt is.
#2 vagyok
Lehet hogy tartalomkészítésre tökéletesek a linuxos megfelelői az MSoffice csomagnak, de akkor is sok a macera velük. Ugye más kiterjesztésűek a fájlok és ez több helyen is macerás lehet, főleg ha olyan géppel is kapcsolatba kerül ahol régebbi win/szoftverek futnának mivel azk nem feltétlenül kezelik jól a linuxos fájlokat.
Ja, igen. Amennyiben lecseréled windows 7 re az oprendszert, figyelj arra, hogy minden driver fel legyen telepítve(laptopnál főleg)(wifi,lan,vga) mivel a linux törlésénél ezek is törlődnek.
A hardvertámogatás.Hát. Én rendszergazdaként elég sokat szívtam amikor a kiöregedő xp gépeket lecseréltem Linux Mint-re. Ugye régi hang/videó kártya+nyomtató/fax is, amivel elég nehéz volt mit kezdeni elsőre. Persze ez az új gépén nem jelent gondot, de ha bármi régebbi dolgot használ, windows szerintem nagyobb eséllyel fog kedveskedni vele.
#6: Én Ubuntu Linux alatt egyedül a régifajta Canon tintasugaras nyomtatóval szivtam, ugyanakkor a régifajta videó- és hangkártyámat, amelyhez nincs már 7-hez illesztőprogram (ATI Radeon 9200 + Creative SB16 Live), a Linux tökéletesen elviszi, és kérdés nélkül felismeri.
Én is rendszergazda vagyok, valóban vannak gépek amik egyszerűen olyan összetételűek hardverileg hogy jobban együttműködnek Windows-al, el kell ismerni, de ez nem az általános.
Előzőhöz csatolnám:
A LibreOffice ismeri és kezeli a MsOffice formátumait, kicsit más a program elrendezése, MsOffice után valóban kis idő lehet megszokni, de formátumilag kompatibilisek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!