Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Milyen profi kiadványszerkeszt...

Milyen profi kiadványszerkesztő van, amelyben nem egérrel kell huzogatni szemre a dolgokat, hanem éppen az a lényeg, hogy a program teszi a helyére a megadott strukturális elemeket. Én csak a LaTeX-et ismerem, de van más is?

Figyelt kérdés

2014. júl. 18. 08:59
1 2
 11/12 tabaki ***** válasza:
Nem tudom, ez már a kereskedelem és az én rosszindulatú találgatásaim terepe. A Microsoft nincs különösebben rászorulva, hogy professzionális programokkal szorongassa a konkurrenciát (mai helyesírás szerint egy R, de ezt hülyeségnek tartom), viszont nagyon is hasznos neki, hogy a piaci programok java része mind Windowson fut. A saját (különösen a rendszerbe épített) szoftvereinek többsége jellegzetesen a laikusok számára készült, butácska program, amelyeknél az ingyenesek közt is sokkal jobbakat találhatsz. Az Office más tészta, de nem nagyon. Egyfelől keményen fizetős, tehát adnia is kell valamit a pénzért, a hivatali munkában pedig annyira elterjedt (és mi tagadás, bevált), hogy bolondság lenne elhanyagolni -- másfelől viszont a népszerűsége annak köszönhető, hogy valamilyen szinten bárki tudja használni igazi hozzáértés nélkül is. Az Office-nak is megvan a maga Publishere, de az nemigen rúghat labdába a komoly célprogramok mellett, és az adminisztráció részéről nincs is rá igény. Ezért a csomagból főként a Wordöt és az Excelt fejlesztik, de azt sem valami elvont tökéletességeszmény nevében, hanem az adminisztrátorok igényei szerint, ami némi egészséges trehánysággal is jár. A Wordben ennek megfelelően sokkal inkább előtérbe kerül a körlevél vagy az automatikus helyesírás-ellenőrzés lehetősége, mint mondjuk a kifinomult és frappáns kompozíciós megoldások vagy a pontosság. Egyébként nagyobb részt ezek is benne vannak, ha mélyebben ismered, csak a módszerek nem annyira kézenfekvők és hatékonyak -- úgysem ezek adják el az Officet. Egy brossúrát vagy iskolaújságot akárki összetákol vele, tehát hivatkozni lehet rá, hogy lám, ezt is tudja, de ha többre néz a delikvens, fizesse meg a profikat.
2014. júl. 18. 23:39
 12/12 anonim ***** válasza:
A word tulajdonképpen arra való, hogy Mari néni (a nyugdíj előtt álló titkárnő) ne kényszerüljön írógéphez, ha be akar gépelni egy dokumentumot. Nekik egyszerű felület kell, a LaTeX-et nem értik sokan. Én áttértem gyakorlatilag 70%-ban használom jegyzetektől kezdve nagyobb szöveges dokumentumokig. Grafikailag komolyabb dolgokhoz pedig Scribus vagy InDesign (utóbbi sajnos nincs linux-ra ezért egyre ritkábban). A word-el nekem a legnagyobb bajom, hogy korlátoz. Nincs korlátlan szabadság mint egy kiadványszerkesztőnél, ugyanakkor a formázással komoly gondok vannak még stílusok használatánál is, ellenben egyszerű kezelni. Valamit valamiért. Nem mondanám rossz programnak, de indokolatlannak érzem népszerűségét (vagyis inkább úgy fogalmazok: a népszerűsége nem a jóságának köszönhető). Általános felhasználásra persze megfelelő...
2015. febr. 25. 11:12
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!