Milyen profi kiadványszerkesztő van, amelyben nem egérrel kell huzogatni szemre a dolgokat, hanem éppen az a lényeg, hogy a program teszi a helyére a megadott strukturális elemeket. Én csak a LaTeX-et ismerem, de van más is?
Pedig vannak ilyenek, nálunk talán talán az InDesign meg a OuarXPress a legismertebb, de akad bőven:
Ne a szövegszerkesztők, tehát a Word és klónjainak bénasága alapján próbáld elképzelni a kiadványszerkesztőket. Egy rendes program ötvözni tudja az egeres matatás egyszerűségét a pontossággal és a szerkesztés szabadságával.
Kezdetben próbáld ki mondjuk az ingyenes Scribust (én speciel nagyon szeretem), de azért igazán akkor kóstolsz bele a műfajba, ha a nagy fizetősökkel is kísérletezel.
+Az előbb kihagytam egy k betűt a QuarkXPress nevéből, de ez csak ürügy a folytatásra...
A kiadványszerkesztőknek elsősorban éppen az az előnyük a szövegszerkesztőkkel szemben, amit szeretnél. Az üres lapok ténylegesen definiálva vannak (nem csak holmi oldaltörés-karakterek jelzik, hogy van ott valami),és akár a teljes szerkezetüket előre kialakíthatod anélkül, hogy egy betűt vagy egy pixelt el kéne helyezned rajtuk a majdani tartalomból. Megadhatod a szövegfelületek és a képek helyét, a találkozásuk módját, hogy a szövegfoltok milyen sorrendben kapcsolódjanak egymáshoz, stb. A kialakított szerkezeteket mesteroldalakba mentheted, és az új lapokat azoknak az alapján kérheted, vagy az üres oldalakat szerkezetükkel együtt többszörözheted, a méreteket számértékekkel is beállíthatod, meg még sok egyéb hasznos dologra képesek, amelyek így hirtelenjében nem jutnak eszembe. Egy így előkészített dokumentum ezután már könnyen feltölthető változó tartalommal.
@SimkoL:
Na tessék, most figyeltem fel rá, hogy oda tettem a Word végét, ahol te kezdted... ööö, nem úgy gondoltam ám... ;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!