Energiatakarékos oprendszer?
Kolibri-OS jutott hirtelen az eszembe. Még az is indítható floppyról, úgy emlékszem.
Igaz, nekem egy CD-s verzió van róla, de az sincs most nálam. Ha esetleg majd újra a kollégiumban leszek, akkor feltöltöm neked.
Amúgy meg ha tényleg csak TXT-t akarsz olvasni, semmi mást, akkor szerintem egy minimalizált MS-DOS is megteszi. Előtte parancssorban bootoláskor mindig beállítod sötétszürkére a betűszínt, és úgy már a monitor számára energiatakarékos lesz.
Bár, nem tudom pontosan, hogy a mai LCD-k hogy is működnek. Hallottam valami olyat is, hogy laptop LCD-knél már pont ahhoz kell energia, hogy függőleges helyzetbe állítsa a tükröket a pixeleknél. Ezt most nem tudom, de ha az utóbbi eset áll fenn, akkor meg szintén a betűszínt kell beállítani, csak hófehérre, meg a háttért szintén valami élénk színre, ami még nem túl zavaró.
DOS-nál meg, ha floppyról, vagy PenDrive-ról boot-olsz, a merevlemezt sem használod, azzal is spóroltál már szerintem elektromos energiát (floppynál meg PenDrive-nál csak akkor kell áram, ha olvasod az eszközt vagy írsz rá). A processzort sem nagyon enné, szvsz. az egészhez nem használnál többet 10% CPU teljesítménynél, szóval ott is spórolnál, meg a memóriával is szerintem, mivel alap DOS alatt nem használsz kiterjesztett memóriát, szóval elvileg a memóriád csak egy nagyon kis részét használod. Lehet, hogy a RAM modulokat ilyenkor nem is, bár erre se mernék most mérget venni itt.
Amúgy meg, lehet, szét kéne nézni angolul a neten, hátha hackerek tényleg csináltak erre már valamilyen szoftvert...
A SLAX elég minimalista rendszer, de lényegesen többet tud, mint egy DOS. Én ezzel próbálkoznék.
Arra figyelj, hogy a TXT ne legyen a HDD-n és akkor be sem kapcsolja a rendszer.
Az LCD-nek kb mindegy, hogy milyen képet mutat.
Vagy esetleg Mac OS X Mavericks? Az a SLAX-hoz képest mennyire lehet jó?
Hozzá meg hardvernek, ha tényleg hosszútávra kell ez a megoldás: [link]
Nem mellesleg, még szakdolgozatok is vannak erről a neten. Szerintem angolul lenne érdemes nézelődni, ahogy már írtam.
De lehet, a SLAX be fog vállni. Én mondjuk nem ismerem.
Azért írtam, hogy hozzá meg hardvernek ez és ez.... DE csak ha tényleg sokáig akarja ezt használni.
Egyébként meg vannak x86-os processzorokon, IMB gépeken futtatható OS-X-ek, és speciel ez is olyan : [link]
Úgyhogy ezen is tud spórolni, ha visz bele egy kis elhivatottságot. De a leírás meg amúgy követhetőnek tűnik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!