Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Tudom, jogilag alaptalan, de...

Tudom, jogilag alaptalan, de nem lenne szép, ha lehetne hozni egy olyan világtörvényt, hogy x idő után minden szoftvert kötelező open source-szá tenni?

Figyelt kérdés
Illetve a támogatás megszűnése után azonnal is.
2014. ápr. 19. 00:35
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
94%
nem igazán lenne fair azzal szembe akinek egy élet munkája van benne, én nem támogatom
2014. ápr. 19. 02:09
 2/11 anonim ***** válasza:
91%

A támogatás megszűnése után már felesleges.

Illetve akkor miből élne meg az MS meg a többi nem lenne üzlet.

De az ubuntu az open source szóval teljesült a vágyad kb.

2014. ápr. 19. 02:25
 3/11 A kérdező kommentje:

Szerintem ha a világon mindenütt érvényes lenne, mert az emberek már azzal a tudattal tanulnának szoftverfejlesztőnek és vállalnának ilyen munkát. Lehetne ezt kompenzálni másképp, ha kell.

A hosszú időnek ill. a támogatás megszűnésének meg pont az az értelme, hogy akkor történne csak meg a dolog, amikor profitot már nem hoz.

Szerintem tök jó lenne belenézni pl. az XP forráskódjába, vagy éppen átírni valami régi, kedves játékot más platformokra. Utóbbit megtenné a community, ha a sóher cégek nem ülnének a 20 éves játékok forrásán is csak azért, mert az az övék.

2014. ápr. 19. 03:16
 4/11 csacsi2 ***** válasza:
90%

Itt nem arról van szó hogy "profitot nem hoz", hanem arról hogy akkor senki nem venné meg az újat és így nem térülne meg a beruházás!

Aki meg ért hozzá az készít újat és nem másol (nagyon).

Kicsit egyoldalú az állásfoglalás. Én ha alkotok valamit akkor az az enyém, ha valakinek kell hasonló, tegye bele tudását,idejét,pénzét!

Vannak ingyenes programok,játékok, oprendszerek, így nem kell a "Nagy cégekhez" ragaszkodni!

Kicsit körülnézel (nyitsz más irányba), szabad szoftverben is van olyan, ami ha nem jobb mint egy nagyondrága. PS vs. Gimp...

2014. ápr. 19. 07:36
 5/11 csacsi2 ***** válasza:
megj.: így is elég érvágás a cégeknek az sok warezolt szoftver, fájlmegosztás....
2014. ápr. 19. 07:37
 6/11 A kérdező kommentje:
Akkor nézzük a másik oldalról. A szoftver szellemi termék. Mi lenne, ha egy verset is csak akkor olvashatnál el, ha fizetnél érte? Mi lenne, ha magad csak úgy írhatnál verset, ha nem használod fel az olyan szavakat, amik már másik versben szerepelnek?
2014. ápr. 19. 07:41
 7/11 csacsi2 ***** válasza:
90%

Verset is csak akkor olvashatsz el ha fizetsz érte, úgy hívják könyv, verseskötet...

Én nem, nem használhatsz fel más versekből tartalmakat (idézetet), csak ha megjelölöd a forrást is ez a szerzői jogvédelem!

Ezzel a szavakkal már nagyon elbagatelizálod saját kérdésed. Jó hogy nem, aki először megszólalt az beszélhet, vagy az "a" betüt nem írhatja le senki...

A vágyak miszerint ingyen legyen minden és semmiért ne kelljen fizetni, megdolgozni, minden mindenkié (anarchia)...az csak vágyálom marad, nincs reális alapja (és nem is lenne jó)! Nem olyan nehéz násik szemszögből is megvizsgálni a kérdést, onnan nézve igazságtalan!

összegezve maradni fogsz a saját elképzelésednél, miszerint mások munkáját, ingyen kellene adni, de szerintem egyedül maradsz ezzel, így én már nem szándékozom többet hozzáfűzni!

2014. ápr. 19. 08:54
 8/11 anonim ***** válasza:

"A szoftver szellemi termék."...Amibe valakinek rengeteg tudása, ideje, pénze benne van. Mert kell valaki aki finanszírozza az egészet, kellenek akik fejlesztik, ilyen szempontból tök jogos hogy fizetni kell érte.

Ahogy írták, a versért is fizetni kell, megveszed a kötetet, vagy az újságokban sem csak ingyen van benne.

Amúgy szoftverfejlesztőként biztos beleláthatsz elég sok mindenbe. Bár teljesen más szakon tanulok, de a tanáraink olyan tudást is átadnak, amihez átlag ember nem biztos hogy ilyen könnyen hozzájutna.

2014. ápr. 19. 09:32
 9/11 A kérdező kommentje:

"Verset is csak akkor olvashatsz el ha fizetsz érte, úgy hívják könyv, verseskötet... "

Az a hardver. Fizetsz a gépért, fizetsz a DVD lemezért...

"Én nem, nem használhatsz fel más versekből tartalmakat (idézetet), csak ha megjelölöd a forrást is ez a szerzői jogvédelem! "

Nem másolásról volt szó, azt te keverted ide. Vajon miből élne az Irigy Hónaljmirigy például, ha tilos lenne dalszövegeket átkölteni?

"Ezzel a szavakkal már nagyon elbagatelizálod saját kérdésed."

Te írtál és írsz is még hülyeséget. Erre mit lehet válaszolni? A célod a tagadás és veszekedés, nem az értelmes érverés. Nem meglepő, amúgy is mindig csacsiságokat írsz, innen a neved...

"A vágyak miszerint ingyen legyen minden és semmiért ne kelljen fizetni, megdolgozni, minden mindenkié (anarchia)...az csak vágyálom marad, nincs reális alapja (és nem is lenne jó)! Nem olyan nehéz násik szemszögből is megvizsgálni a kérdést, onnan nézve igazságtalan!"

Nem fogtad az adást. Ki fizet manapság egy 10 éves szoftverért? Ki fizet azért, hogy elszavalhassa a Nemzeti dalt?

"összegezve maradni fogsz a saját elképzelésednél, miszerint mások munkáját, ingyen kellene adni"

Értetlen vagy. Direkt kiforgatod, amit írtam. Szamárság...

----------

"Amibe valakinek rengeteg tudása, ideje, pénze benne van. Mert kell valaki aki finanszírozza az egészet, kellenek akik fejlesztik, ilyen szempontból tök jogos hogy fizetni kell érte. "

Te is kiforgatod. Arról volt szó, hogy akkor legyen elérhető, amikor már nem hoz pénzt.

"Ahogy írták, a versért is fizetni kell, megveszed a kötetet, vagy az újságokban sem csak ingyen van benne. "

Lásd fentebb. Nem életképes örökké. Vagy szerinted még mindig fizetnek Petőfinek, hogy a versei benne lehessenek az irodalmi szöveggyűjteményben?

"Amúgy szoftverfejlesztőként biztos beleláthatsz elég sok mindenbe. Bár teljesen más szakon tanulok, de a tanáraink olyan tudást is átadnak, amihez átlag ember nem biztos hogy ilyen könnyen hozzájutna."

Fogalmad sincs, hogy nekem mi a végzettségem, vagy milyen tudással rendelkezem. Mi van, ha én vagyok az a tanár, aki neked átadja azt?

2014. ápr. 19. 10:04
 10/11 csacsi2 ***** válasza:

Ha nem másolásról van szó akkor végképp nem tudom miről beszélsz, kell egy újat készíteni, de te egy már kész termék forráskódját akarod...

Mindenki kiforgatja a szavaid, pedig te vagy az aki nem tudja miről beszél...A kérdésedből adódik, hogy önző módon szeretnél ingyen hozájutni dolgokhoz és az is hogy a másik álláspontját (szerző és válaszoló) semmibeveszed! Ezért is bárki bármit ír ,te ugyan ezt fogod szajkózni!

Petőfi versei mindig Petőfié lesznek! Bárki fel akarja használni ahoz a családjának az engedélye kell ,amiért szintén fizetni kell...De lehet új verseket írni!

2014. ápr. 19. 12:51
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!