Mi a véleményetek az alábbi 3 OSről, és mik a főgg jellemzőik, melyik miben tűnik ki?
Debian, Fedora, CentOS
Főbb szempontok:
-nyelv
-GUI
-szoftvertámogatás
-gyorsaság
-SysReq
-szerverfunkciók
-egyéb vélemények :)
A legtutibb az lenne, ha egy alap linuxot feltennék, ami konzolos, és arra tudnék feltelepíteni guit, meg app-okat, szal egy saját distrubot csinálnék, majd egyszer talán, ha érteni fogok hozzá..
destopnak akarom, de szerver funkciókat elláthat: ftp,web
leginkább programozni szeretnék, codeblocks egy nagyon jó fejlesztői környezet, és linuxos kiadása e 3 os re van, ezért érdeklődöm, hogy melyiket kellene válsztani :) valamint van még a SUSE is ,de azt kb ismerem.
Programozni a BASH parancsokkal csináltuk suliban, kezdő scriptekkel, keresések, meg hasonlók, de mindig mondják, hogy c nyelven is lehet rajta programozni ,egy mezei terminálból, de azt nem mondja senki hogy kell :D
gyorsaságon a következőt értem: youtube, meg böngésző, windowsos környezetben google chrome vs firefox, de mind sokat eszik nehezen indul...
GUI-knál nézegettem egyszerűbbeket, puppy, meg változatai, de én ezzel ne mvagyok tisztába, hogy hogy lehet tényleg iyleneket összekovácsolni, hogy a grafikus program is mennyen az általam kiválsztott guin..
Szóval szeretném megtanulni a linuxot, ne múgy akarok egyetemre menni, hogy csak windows-hoz értek :)
Remélem megválaszoltam a kérdéseket, és várom a válaszokat, megköszönném, ha valaki segítene megérteni, hogy akko hogy működnek ezek, sok féle linux van, és akkor erre is meg arra is kiadnak egy appot, de a harmadikra nem.. és szeretném megtanulni, hogy lehet egyszerű kis méretű disztrubokat csinálni, szóval pl egy hordozható egyszerűt, mert ubuntu 8 giga, suse 5 stb.. mindig azt mondjk, hogy a linux személyreszabható, hát érdekelne hogyan :)
A Debian stable, Centos megbízható, stabil rendszerek. A Debian testing és unstable ág már nem igazán, ott előfordulnak hibák. Csak meg kell nézni pl. az Ubuntut milyen búghalmaz, ami ezekre épül. Fedora meg szintén zenész. Többször is próbáltam már, de a 19-es már telepítés közben elhasalt a partícionálásnál. A 20 pedig frissítések után el sem indult. Engem nem győzött meg.
Tehát ha stabil kell, szerverre, akkor Centos vagy Debian stable. Mondtam volna még a Susét is, de az nem valami gyors. Tegnap azért repült a gépről.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!