Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Gimp 2.8 kérdés kicsinyítéssel...

Gimp 2.8 kérdés kicsinyítéssel kapcsolatban?

Figyelt kérdés
Szevasztok,kicsinyíteni szeretnék gimpben,viszont ha lekicsinyítek nagyon egy képet és ezt megnézem felnagyítva, már elég furcsa marad (azért lehet látni hogy a kicsinyített kép is már nem annyira éles),lehet ezzel valamit kezdeni? valakinek valami tippje? :)

2014. ápr. 1. 22:31
1 2
 11/16 tabaki ***** válasza:

Interpoláció nélkül:

[link]

A legfinomabb, Lánczos-féle interpolációval:

[link]

Mivel extrém mértékű kicsinyítésről van szó, nem biztos, hogy a teljesen automatikus művelet adja a legjobb eredményt. Arra nem gondoltál, hogy a rongyos 256 pixelbe csak úgy, szemre belejavíts?

2014. ápr. 2. 01:22
 12/16 tabaki ***** válasza:

@1:14:

Őszintén szólva, értelmetlennek találom ezeket a vargabetűket. A mozivászon méretű kiindulási kép semmi hozadékkal nem kecsegtet a végeredmény szempontjából, mint ahogyan a programok közti ugrálás sem. Az átszínezéssel való bonyolítás az imént kihagytam, de akkor sem így csinálnám, ezért én is kipróbáltam mindkét programmal. Miután a Kérdező által linkelt kis képből kivágtam a koponya körüli 180x180 pixeles darabot, ha az Inkscape-et mindenképpen bele akarom keverni (jó sok lépésben írom le, de egyszerű):

1. Importálás. Ha üres hátteret akarsz, a dokumentumbeállításokban Lap átméretezése a tartalomhoz.

2. Útvonal->Bitkép vektorizálása... Két színt beállítva létrehozza az egyszerűsített változatot. Ha csak a koponya kell, beikszeled a Háttér eltávolítását.

3. (Színes háttér esetén Ctrl-lel) a koponyára majd a paletta fehér színére kattintva kész a kép.

4. Exportálás bitképbe, 16x 16 pixeles méretben.

5. Átalakítás ICO formátumba, bármelyik képszerkesztővel vagy nézegetővel.

Némi ügyeskedéssel a kezdő gimpes méretre vágás is helyettesíthető Inkscape-művelettel. Mindez azért tűnik ilyen bonyodalmasnak, mert minden részletet leírtam. Egyszerűsítve: Két színnel vektorizáltam, és 16x16 pixeles méretben exportáltam.

De célravezetőbb az egész Inkscape-es procedúrát elmellőzni, mert Gimpben maradva ugyanolyan eredménnyel elintézhető:

1. Rajzvászon átméretezése 180x180 pixelre, a keret megfelelő helyre tolásával. Utána esetleg Réteg kép méretűvé alakítása, de ez elhagyható.

2. Szín szerinti kijelölés 50-es tűréssel, kattints a kék színre.

3. A kijelölést a háttérből vett színnel töltsd ki vödörrel. Ha üres hátteret akarsz, ehelyett Réteg->Átlátszóság...Alfa csatorna hozzáadása és Delete.

4. Kijelölés megfordítása (Ctrl+I).

5. Kitöltés fehérrel.

6. Kép->Kép átméretezése..., 16*16 pixelesre, neked tetsző interpolációval.

7. Exportálás ICO formátumba.

Megintcsak egyszerűsítve a leírást: Megfelelő tűréssel kijelölöd a hátteret, beállítod a színét, aztán a kijelölést megfordítva a koponyáét is, majd lekicsinyíted és exportálod a képet.

Inkscape:

[link]

Gimp, megint két változat:

[link]

[link]

2014. ápr. 2. 02:45
 13/16 A kérdező kommentje:
megmondom öszintén nem is tudtam ,hogy méret szerint is lehet kigooglezni,ezer köszönet
2014. ápr. 2. 07:33
 14/16 tabaki ***** válasza:
Máris volt haszna föltenni a kérdést. :)
2014. ápr. 2. 11:13
 15/16 anonim ***** válasza:

"A mozivászon méretű kiindulási kép semmi hozadékkal nem kecsegtet"

Annyi hozadéka van, hogy nagyobb felbontású mint a kérdező által belinkelt változat, így jobban kijelölhetőbb, a vektorizálónak is könnyebb dolga van.

"Az átszínezéssel való bonyolítás az imént kihagytam"

Mivel a végeredményben nincs szükség a textúrára, ezért - bár bonyolít - megtehető lépés (Te is megtetted végeredményben: "3. (Színes háttér esetén Ctrl-lel) a koponyára majd a paletta fehér színére kattintva kész a kép." illetve: "5. Kitöltés fehérrel.").

"mint ahogyan a programok közti ugrálás sem"

A vektorgrafikus formátum szabadon méretezhető - legalább ennyi előnye van.

2014. ápr. 2. 12:22
 16/16 tabaki ***** válasza:

Nem a békességet akarom feldúlni, de:

1. Az idézett mondatból egy apróság kimaradt, engedelmeddel hozzátenném: "...a végeredmény szempontjából". Ez a bizonyos elérendő cél egy 16x16 pixel méretű ikon. Az Andro1 által linkelt "eredeti" kép vektorizálásakor jelentéktelen adatmennyiséget kell kiértékelnie a programnak, tehát a nagy kép idejének töredéke alatt elkészül, továbbá a vektorizált kép sem szorult utólagos egyszerűsítésre. Igen, a murális tanszék éves vizsgamunkájául én sem javasolnám a beadását, de légypiszok-sablonként még így is alaposan túllő a célon a pontosságával.

2. Az idézett félmondat nem szemrehányás, hanem meaculpázás akart lenni a részemről, ugyanis piszkálta a csőrömet, hogy egy ilyen fontos lépést, amely a kis ábra felismerhetősége szempontjából se lényegtelen, kihagytam. A bűntudat miatt csámcsogtam rajta a szükségest alaposan meghaladó terjedelemben. Mellesleg ezért tértem vissza kényszeresen a te megoldásodban szereplő átlátszó háttérre is, mert már semmit sem akartam kifelejteni... Azt hiszem, ezzel sikerült végképp semmivé tennem az egyszerűbb módszert ígérő szavaim meggyőző erejét.

3. A vektorgrafikának csakugyan felbecsülhetetlen értéke az átméretezhetőség, ez azonban egy 16x16-os bitkép esetén sajnálatosan kiaknázhatatlan erény.

2014. ápr. 2. 22:52
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!