Gimp 2.8 kérdés kicsinyítéssel kapcsolatban?
@1:14:
Őszintén szólva, értelmetlennek találom ezeket a vargabetűket. A mozivászon méretű kiindulási kép semmi hozadékkal nem kecsegtet a végeredmény szempontjából, mint ahogyan a programok közti ugrálás sem. Az átszínezéssel való bonyolítás az imént kihagytam, de akkor sem így csinálnám, ezért én is kipróbáltam mindkét programmal. Miután a Kérdező által linkelt kis képből kivágtam a koponya körüli 180x180 pixeles darabot, ha az Inkscape-et mindenképpen bele akarom keverni (jó sok lépésben írom le, de egyszerű):
1. Importálás. Ha üres hátteret akarsz, a dokumentumbeállításokban Lap átméretezése a tartalomhoz.
2. Útvonal->Bitkép vektorizálása... Két színt beállítva létrehozza az egyszerűsített változatot. Ha csak a koponya kell, beikszeled a Háttér eltávolítását.
3. (Színes háttér esetén Ctrl-lel) a koponyára majd a paletta fehér színére kattintva kész a kép.
4. Exportálás bitképbe, 16x 16 pixeles méretben.
5. Átalakítás ICO formátumba, bármelyik képszerkesztővel vagy nézegetővel.
Némi ügyeskedéssel a kezdő gimpes méretre vágás is helyettesíthető Inkscape-művelettel. Mindez azért tűnik ilyen bonyodalmasnak, mert minden részletet leírtam. Egyszerűsítve: Két színnel vektorizáltam, és 16x16 pixeles méretben exportáltam.
De célravezetőbb az egész Inkscape-es procedúrát elmellőzni, mert Gimpben maradva ugyanolyan eredménnyel elintézhető:
1. Rajzvászon átméretezése 180x180 pixelre, a keret megfelelő helyre tolásával. Utána esetleg Réteg kép méretűvé alakítása, de ez elhagyható.
2. Szín szerinti kijelölés 50-es tűréssel, kattints a kék színre.
3. A kijelölést a háttérből vett színnel töltsd ki vödörrel. Ha üres hátteret akarsz, ehelyett Réteg->Átlátszóság...Alfa csatorna hozzáadása és Delete.
4. Kijelölés megfordítása (Ctrl+I).
5. Kitöltés fehérrel.
6. Kép->Kép átméretezése..., 16*16 pixelesre, neked tetsző interpolációval.
7. Exportálás ICO formátumba.
Megintcsak egyszerűsítve a leírást: Megfelelő tűréssel kijelölöd a hátteret, beállítod a színét, aztán a kijelölést megfordítva a koponyáét is, majd lekicsinyíted és exportálod a képet.
Inkscape:
Gimp, megint két változat:
"A mozivászon méretű kiindulási kép semmi hozadékkal nem kecsegtet"
Annyi hozadéka van, hogy nagyobb felbontású mint a kérdező által belinkelt változat, így jobban kijelölhetőbb, a vektorizálónak is könnyebb dolga van.
"Az átszínezéssel való bonyolítás az imént kihagytam"
Mivel a végeredményben nincs szükség a textúrára, ezért - bár bonyolít - megtehető lépés (Te is megtetted végeredményben: "3. (Színes háttér esetén Ctrl-lel) a koponyára majd a paletta fehér színére kattintva kész a kép." illetve: "5. Kitöltés fehérrel.").
"mint ahogyan a programok közti ugrálás sem"
A vektorgrafikus formátum szabadon méretezhető - legalább ennyi előnye van.
Nem a békességet akarom feldúlni, de:
1. Az idézett mondatból egy apróság kimaradt, engedelmeddel hozzátenném: "...a végeredmény szempontjából". Ez a bizonyos elérendő cél egy 16x16 pixel méretű ikon. Az Andro1 által linkelt "eredeti" kép vektorizálásakor jelentéktelen adatmennyiséget kell kiértékelnie a programnak, tehát a nagy kép idejének töredéke alatt elkészül, továbbá a vektorizált kép sem szorult utólagos egyszerűsítésre. Igen, a murális tanszék éves vizsgamunkájául én sem javasolnám a beadását, de légypiszok-sablonként még így is alaposan túllő a célon a pontosságával.
2. Az idézett félmondat nem szemrehányás, hanem meaculpázás akart lenni a részemről, ugyanis piszkálta a csőrömet, hogy egy ilyen fontos lépést, amely a kis ábra felismerhetősége szempontjából se lényegtelen, kihagytam. A bűntudat miatt csámcsogtam rajta a szükségest alaposan meghaladó terjedelemben. Mellesleg ezért tértem vissza kényszeresen a te megoldásodban szereplő átlátszó háttérre is, mert már semmit sem akartam kifelejteni... Azt hiszem, ezzel sikerült végképp semmivé tennem az egyszerűbb módszert ígérő szavaim meggyőző erejét.
3. A vektorgrafikának csakugyan felbecsülhetetlen értéke az átméretezhetőség, ez azonban egy 16x16-os bitkép esetén sajnálatosan kiaknázhatatlan erény.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!