Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Linux gyorsabb mint a Windows?

Linux gyorsabb mint a Windows?

Figyelt kérdés

Én kipróbáltam az Ubuntu 13.10-et és szerintem ugyanolyan gyors a Windows 7 is!

Ubuntu kb. 10 másodperccel hamarab indul mint Windows 7.

Szerintetek hol a gyorsúsága? Nem értem miért mondják hogy gyorsabb....

2013. dec. 14. 15:30
1 2
 11/15 kovpet ***** válasza:
Amúgy miért is számít ennyire a bootolási idő? Napi hányszor bootolsz, hogy az a néhány másodperc számítson? Mert normálisan működő rendszernél nem lehet sokkal több a különbség.
2013. dec. 15. 10:52
 12/15 anonim válasza:

Amiket már használtam a mostani gépemen, winxp, win7, opensuse, linux mint.

Opensuse (kde) nekem bűnlassű volt, mind a betöltés, a kijelentkezés, na meg a programindítás is.

Win7 betöltése nem vészes, kijelentkezése sem, bár gyornak nem mondható, a programok indítása tűrhető.

Win xp: valamiért nem nem szerette a gépem.

Linux mint: betöltése ugyanolyan lassú mint a win7-nek, viszont az asztal betöltésekor egyből használhatő, nem kell fél párcig nézni amíg pörög az úszógumi. Kijelentkezése nagyon gyors 10-15 másodperc. A programok indítása viszont nem különbözik nálam a win7-től.

Linux mint állítólag ubuntu alapú, de az ubuntu nálam folyton fagyott, így erről nem tudok nyilatkozni.

Amúgy géphez nem értő vagyok, ezek alapbeállításokra értendőek.

2013. dec. 15. 19:03
 13/15 anonim ***** válasza:

Egy oreg Perntium 4-es gepen Linux Mintet futtatok. A bootolas kb. 40 masodperc es azonnal hasznalhato a rendszer, miutan betolt, nem kell varni meg 2-3 percet a programok betoltosere, mint anno Windowsnal.

Kijelentkezes kb. 5 masodperc. A programok megnyitasa is joval gyorsabb, mint Windowson volt.

A lenyeg viszont abban rejlik, hogy kb. 1 eve tettem fel a Mintet erre a gepre es egy masodpercnyi lassulast sem tapasztaltam azota. Tehat a sebesseg megmarad, fuggetlenul attol hogy friss telepites vagy 2-3 eves.

A laptopomban SSD-re Zorin Premiumot raktam kb. fel eve. Na aki tud nekem mutatni gyorsabb Windows (barmelyik verzio) bootolast annal, akkor megemelem a kalapom. Kb. 15 masodpercig tart a komplett boot.

2013. dec. 16. 22:48
 14/15 Csxeba ***** válasza:

Megnézem azt a hackert aki előbb tör be egy Linuxba, mint egy Windowsba :D Windows hackelésre komplett scriptek vannak, amiket csak lefuttatsz és már bent is vagy... Még érteni sem kell hozzá.

Linux és Linux disztró közt is vannak különbségek. Egy Linux főleg a következő dolgoktól függ:

- milyen asztali környezet van telepítve:

Az ubuntu által kínált hivatalos Unity asztali környezet éppen a "lassabbak" közül való. A leggyorsabb jelenleg (szerintem) az LXDE. Nem is csúnya, szebb mint az Xfce (szerintem).

- Mennyi driver modul van betöltve a Linux kernelbe:

Ubuntu, Linux Mint, de még a Debian is viszonylag sok ilyen modullal van ellátva. Emiatt szélesebb körben támogatják a hardware-eket, de valamelyest "lassabbak". Ez a probléma kiküszöbölhető, ha magad építed meg a Linux kerneledet. Ez melós folyamat és hozzáértést kíván, de jelentősen meggyorsítja a rendszeredet.

- A programjaid bináris állományokból telepítettek vagy forráskódból fordítottad őket:

ez is sokat gyorsít a rendszeren. Windowson nevelkedettek nem is tudják, mi az, hogy lefordítani egy programot a rendszeredre, ott alapból bináris (.exe) telepítőfájlokat kapsz.

Szóval a gyorsaság relatív. Az igazi különbség az a Windows és Linux rendszek között, hogy a Linux jóval testreszabhatóbb, átfaraghatóbb, optimalizálhatóbb, mint a windows, ahol csak eléd vágnak egy előrefordított programcsomagot és igazából nem változtahtatsz meg rajta semmit.

Nem azt mondom, hogy a Windows rossz, de másra való. Aki inkább kényelmes alkat vagy nem érdeklik ezek a dolgok, azoknak jobb a windows, mert ott feltelepíted és van egy kész rendszered. Kapod szépen rendszeresen a frissítéseket és nem kell csinálnod semmit. Persze van ilyen Linux disztró is, ami ezeket kínálja (Ubuntu, Linux Mint, Fedora, openSUSE, Mandriva, stb), de azoknál ugyanezek a "windowsos" problémák fognak fellépni, mint ahogy írtad: "Nem értem miért mondják hogy gyorsabb....".

2013. dec. 17. 09:38
 15/15 tabaki ***** válasza:

@Csxeba:

Örölök, hogy megemlítetted a hekkelést, mert eddig vívódtam, hogy hozzá nem értésem dacára beleakadjak-e.

NextYearsEngine hozzászólása nem nélkülözte az iróniát, de ezzel együtt sem érdemes a vírusokat meg a hackertámadást "egyik kutya, másik eb" módra kezelni. Az, hogy egy hacker megkaparintsa a gépedet, egyáltalán nem mindennapos dolog, az én fenetudjahány éves gyakorlatomban egyszer sem fordult elő -- nyilván ez az internetkapcsolattól, szörfölési szokásoktól, a biztonságra való odafigyeléstől is függ, direkt nem foglalkozom azzal, hogy melyik rendszerbe könnyebb betörni. A vírusokkal viszont állandóan találkozol, gyakorlatilag a géped környezetének tekinthetők, közvetlen internetkapcsolat nélkül, hozott fájlokkal is hazavághatják a rendszeredet, és ezt intenzív védekezés nélkül okvetlenül meg is teszik. Mondattanilag lehet helyes, hogy "Afrikában dühöng az AIDS és az éhínség, engem meg bármikor agyoncsaphat a villám", de a fenyegetések súlyosságát egy kalap alá venni talán nem egészen indokolt.

2013. dec. 17. 12:04
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!