Hogy lehet ehhez hasonló képeket szerkeszteni? Milyen program kell hozzá?
Ehhez hasonló képeket szeretnék készíteni. Hogy kell?
Vagy ez festve lenne?
De én számítógépen szeretnék ehhez hasonlóakat csinálni.Mert ez úgy megtetszett.
Válaszokat előre köszönöm!
"A linkelt képet az oldal nem hagyja letölteni, ezért nem tudom ellenőrizni,"
"de semmi sem utal arra, hogy a szokásos színtartománynál több információt hordozna, a szöveg sem utal effélére"
Többféle expozíciós idő - elvileg többféle dinamikatartomány, hisz a rövidebb expozíciós időnél kevesebb fény jut a filmre/érzékelőre, a hosszabbnál több. Nemdebár?
És az előbbi hozzászólásom bizonyítékára itt egy cikk:
ugyanaz a rekesz, többféle zár-/expozíciós idő:
"Az expozíciós adatok: f9 1/30 - f9 1/200 - f9 1/400. A 32bit/channel felbontású kép dinamika átfogása 10374:1"
"Az expozíciós adatok: f7,1 1/40 - f7,1 1/125 - f7,1 1/400. A 32bit/channel felbontású kép dinamika átfogása 4524:1"
"Köszönöm a linket, de továbbra is úgy látom, a kép egy közönséges jpg."
Attól függetlenül a kép 3 féle expozíciós idővel készült kép - vagyis 3 dinamikatartományú kép - egyvelege.
Mint a kép leírásában is szerepel:
"One for the Water for long exposure, one very short exposure for the sky and one mid exposure for the surrounding..."
"Úgy tűnik, nem teljesen érted a HDRI lényegét, vagyis, hogy a kép a speciális adatformátum miatt olyan árnyalatgazdagságot rögzít, amelyre a hagyományos formátumok nem képesek. "
Én teljesen értem, csak valószínűleg(?) a szolgáltatásra (SmugMug PRO) nem tölthető fel/jeleníthető meg más formátum (például 48 bites színmélységű RGB); vagy maga Nitin Kansal -takarékossági megfontolásokból - töltött fel "lebutított" képet.
Bocs, a dinamikatartománynak mi köze van az expozíciós időhöz? Az elkészült képek ugyanabban a sztenderd tartományban vannak. Ahhoz, hogy ebből HDRI legyen, egy erre szolgáló szoftverrel értelmezni kell (ingyenes pl. a HDR Shop). A linkelt kép viszont elkészíthető a három normál dinamikájú kép photoshopos összedolgozásával, az alkotó sem ejt célzást arra, hogy a HDRI bármi szerepet játszana a folyamatban, holott a 3 expozíciós "csalást" jogos büszkeséggel megmagyarázza.
Igen, minthogy profi fotósról van szó, akár mindhárom kép eleve lehet HDRI dinamikájú RAW fotó. A kép elkészítéséhez viszont több, mint elegendő, ami a szövegből kiderül, vagyis, hogy a vizet, az eget meg a többit addig exponálta, amíg a kép szempontjából tökéletes tónusú nem lett.
"Bocs, a dinamikatartománynak mi köze van az expozíciós időhöz?"
Már írtam: többféle expozíciós idő: többféle dinamikatartomány. Hosszú expozíciónál több fény jut a filmre/érzékelőre - így a dinamikatartomány "felső szeletét" lehet leképezni. Közepes hosszúságú záridőnél a dinamikatartomány "közepét", rövidnél a dinamikatartomány "alját". Persze ezt meg lehet csinálni konstans záridővel és változtatott blendeértékkel is.
Linkeltem be példát is:
ott is szerepel, hogy háromféle expozíciós idővel készült képet mostak egybe.
"A linkelt kép viszont elkészíthető a három normál dinamikájú kép photoshopos összedolgozásával,"
A HDR képek úgy készülnek, hogy három (vagy több) normál dinamikájú (LDR), a dinamikatartomány más-más szeletét leképező képet készítenek (vagy konstans blendével és variált záridővel; vagy konstans záridővel és variált blendével), majd ezeket mossák egybe.
A linkelt kép az eredeti kép lebutított, kompresszált változata. Hogy miért volt szükség erre, én a költségcsökkentésre tippelnék (a SmugMug PRO fizetős szolgáltatás ugyanis).
"Nem. Nem egybemossák (arra bármelyik képszerkesztő alkalmas), hanem átalakítják úgy, hogy a mintaképek alapján kialakított milliárdos színskálát tárolhassák, ehhez kell a spéci program."
Ez már csak szócséplés, szörszálhasogatás, hogy minek nevezzük az eljárást.
Készült három, különböző záridejű felvétel - mint azt a fotós is írta:
"One for the Water for long exposure, one very short exposure for the sky and one mid exposure for the surrounding..."
...ami a HDR(i) kép alapanyaga, mint az ismeretes.
A végeredmény - mint az oly sok esetben látható - persze le van butítva.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!