Hogyan tudom ellenőrizni egy már megírt DVD MD5-jét Windows alatt?
Látom feltetted a kérdést még egyszer, a "linux-osok" meg csak nem jönnek...
Simán felmásolod a DVD-t a vinyóra. Ő közben automatikusan ellenőrzi a beolvasott adatokat. Ha hiba nélkül átmásolja akkor jó a lemez, ha hibával leáll, akkor nem...
ha lenne egy bit hiba, miért is állna le???
ha mondjuk az egyik DVD-n lévő jpg kép bal fölső pixele hupilila helyett zöldeskék, az kit érdekel és honnan is tudná, hogy rossz? Nem hiszem hogy érted a problémámat, de igazából nem tudom hogyan fogalmazzak, hogy megértsed, mert nem értem, hogy mit nem értesz pontosan!
Hú de nagy az arcod, látom értesz hozzá!
"ha lenne egy bit hiba, miért is állna le???
ha mondjuk az egyik DVD-n lévő jpg kép bal fölső pixele hupilila helyett zöldeskék, az kit érdekel és honnan is tudná, hogy rossz?"
- Onnan kedves barátom, hogy ha nem egy képet gondolsz az adat helyére, hanem mondjuk egy EXE fájlt, akkor beláthatnád, hogy egyetlen bit hiba miatt az exe fájl le sem futna, tehát hibaellenőrzésre szükség van...
"Nem hiszem hogy érted a problémámat, de igazából nem tudom hogyan fogalmazzak, hogy megértsed, mert nem értem, hogy mit nem értesz pontosan!"
- Nem értek hozzá valóban, csak egy kicsit ugatom a témát.
Már a CD-k idejében is létezett adatellenőrzés olvasáskor, ezt hívják "ciklikus redundancia-ellenőrzés"-nek (Cyclic redundancy check – CRC), ami annyit jelent, hogy amikor kiír egy adatcsomagot a lemezre, az kap egy CRC azonosítót ami az adott adatcsomagból kiszámolt ellenőrzőösszeg. Visszaolvasáskor minden adatcsomag esetén összehasonlítja a kiírt CRC-vel a visszaolvasott adat CRC-jét - ami az adat alapján jön létre és bizony egyetlen bit eltérése esetén sem fog egyezni, tehát ha rossz CRC-t számol az annyit jelent hogy adatsérülés következett be, ekkor kapsz egy "CRC hiba" hibaüzenetet.
Ez az adatellenőrzés DVD esetén is jelen van sőt tovább van fejlesztve így olvasáskor bizony látni fogod, hogy helyes-e a felírt adat.
A beszélgetést meg itt akkor befejezzük, mert látom hogy nulla tudás mellé elég nagy az arcod és élből ki tudsz oktatni másokat...
"- Onnan kedves barátom, hogy ha nem egy képet gondolsz az adat helyére, hanem mondjuk egy EXE fájlt, akkor beláthatnád, hogy egyetlen bit hiba miatt az exe fájl le sem futna, tehát hibaellenőrzésre szükség van..."
Ez nem igaz, lehet "kézzel" is módosítani a bináris fájlokat, csak nem úgy, hogy nekiesel és elkezdesz random bele írni.
Ha nem hiszed el akkor egy kis C és egy kicsit több x86 assembly ismerettel ki is próbálhatod.
miért gondolnék exe-re jpg helyett? hadd gondoljak arra, amire akarok, de a legfontosabb mégis az, hogy a valóságban mi van ott, nem? szóval nem értem ezt a logikai gondolatmenetet, amivel érvelsz
ez kb. olyan, hogy gondolj egy almára, és akkor világos, hogy a banán piros ???
"Ez biztos, hogy baromság amit írsz. Ha beteszel egy karcos zenecd-t ugyanúgy lejátsza és nem ír ki semmi hibaüzenetet, pedig sok ezer hiba lehet rajta."
Az asztali lejátszó hibakezelése más, mert ott "csak" hallgatod a zenét és nem másolod bájtról bájtra. Ha egy ilyen karcos lemezt asztaliban lejátszol akkor max ugrik egyet a lemez alig hallhatóan, mert az emberi fülnek mindegy...
Ha ugyanezt a karcos lemezt beteszed a számítógép meghajtójába, akkor valószínűleg CRC hibával le fog állni, mert nem másol át olyan adatot ami hibás. Ilyen egyszerű...
"miért gondolnék exe-re jpg helyett? hadd gondoljak arra, amire akarok, de a legfontosabb mégis az, hogy a valóságban mi van ott, nem? szóval nem értem ezt a logikai gondolatmenetet, amivel érvelsz"
Azért kell EXE fájlra gondolni mert akkor megérthetnéd - ezek szerint most sem érted - milyen hülyeséget mondasz. Egy exe vagy egy többgigás ZIP fájl esetén egy bit eltérés sem megengedett, mert akkor buktad az egész anyagot, ezért van a CD és a DVD hibakezelése és ezért nem fogsz egy hibás lemez tartalmat hiba nélkül a gépre másolni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!