Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Melyik a leggyorsabb Linux?...

Melyik a leggyorsabb Linux? És milyen értelemben?

Figyelt kérdés

2013. nov. 15. 22:07
1 2
 1/12 soccerway ***** válasza:
Hogy melyik a leggyorsabb abból a pár ezer linux disztróból? passz most nem jut eszembe.
2013. nov. 15. 22:10
 2/12 anonim ***** válasza:

keh.

Attól függ, mire kell.

Nyilván hiába gyors a linux ha nincs gui rajta, csak egy parancssor, azt igazából semmit nem tudsz vele kezdeni(ha nem értesz hozzá..)nem gondolod?

2013. nov. 15. 22:12
 3/12 anonim ***** válasza:
Ez nem feltétlen rendszer függő. Ahogy írták előttem is, ha csak egy command line van rajta semmi gui akkor neked nyilván mindegy. Na meg pl. 256MB RAM meg 800 Mhz Celeron alá tök mindegy.
2013. nov. 15. 23:06
 4/12 Csxeba ***** válasza:

Inkább az asztali környezettől (DE) függ, azok közül a leggyorsabb talán az LXDE vagy az Openbox, amelyeket direkt arra terveznek, hogy könnyűek legyenek.

Bár pl Gentoo-t forráskódból kell lefordítani, az is biztos gyorsít rajta valamennyit, mivel így optimálisabb lesz, ha konkrétan a te architektúrádra fordítod.

2013. nov. 18. 10:40
 5/12 A kérdező kommentje:
nem konkrét válaszra gondoltam, hanem ez ilyen elvi kérdés volt, merthogy minden linux ezzel reklámozza magát, és nem értem miért lenne egyik gyorsabb a másiknál, és ezalatt mit értenek
2013. nov. 18. 11:47
 6/12 Csxeba ***** válasza:

Mondom, pl Gentoo úgy működik, hogy forráskódból kell lefordítani az adott gépre. Ebben az esetben bizonyos fokú gyorsulás elérhető, mivel konkrétan a te architektúrádra fordul le a program és nem kell ilyen kompatibilitási elágazásokat tartalmaznia.

Aztán ott van az a tény, hogy Linuxokra nincs aktívan terjedő vírus jelenleg, ergo szükségtelen vírusirtót telepíteni, ergo felszabadul egy csomó memória és processzoridő.

Aztán Linuxokon nincs registry, ami Windowsokon általános, ez is gyorsíthat valamicskét, de ebben nem vagyok biztos. Amúgy két Linux közt a gyorsaság annak is az inverze, hogy mennyire felhasználóbarát az adott linux.

Ha egy olyan disztrót teszel föl, amelyiket "from scratch" kell felépíteni, azaz alapból csak egy base rendszert telepítesz és te választod ki a preferált programokat, akkor se lesznek felesleges alkalmazások, futó folyamatok a gépeden.

2013. nov. 18. 12:27
 7/12 soccerway ***** válasza:
A lényeg az, hogy windowsnál van egy kinézet ugye, ez a aero-s cucc, linuxban meg van több féle, a leg csillivillibbtől a leg fapadosabbig, utóbbi nyilván a gyorsabb. Ha a mai egyszerűen használható linuxokat nézzük amiket egy átlagember is tud használni,(ubuntu vonal) akkor a leggyorsabbnak(grafikailag) ezek közül a lubuntu-t lehet mondani az LXDE felülete miatt, és a mindössze ~100MB-os indulás utáni memóriaigénye miatt is ajánlott a régebbi gépekre.
2013. nov. 18. 12:57
 8/12 A kérdező kommentje:
azt én tudom, hogy a Windowsnál gyorsabb, és hogy mik a különbségek Windowshoz képest, de a Linuxok között reklámozza magát mindegyik a gyorsaságával
2013. nov. 18. 13:33
 9/12 A kérdező kommentje:
Jó a Gentoo az egy különleges példa, amiről eddig még nem is hallottam, de több tucat másikról igen
2013. nov. 18. 13:33
 10/12 anonim ***** válasza:

Linux és Linux közt nem sok különbség van.

a GUI felület, ami látványban és gyorsaságban eltérhet,

többit főként a hardverek és azok kihasználhatósága.

A leggyengébb láncszem a grafikus vezérlők szokott lenni,

hogy nem, vagy csak részben tudja kihasználni a hardvert.

Ez megmutatkozik ablak kezelés, videólejátszás, vagy épp játékoknál.

Gentoo -val csak annyi a gond, hogy az fekete öveseknek való. :-)

2013. nov. 18. 14:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!