Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Ubuntu fejlesztői miért nem...

Ubuntu fejlesztői miért nem változtatnak!?

Figyelt kérdés

2005 -től 2011-ig uralkodó Distró volt az Ubuntu.

Én is örömmel használtam, nem is volt gondom vele.

Aztán bevezették az Unity nevű GUI felöletett, a megszokott Gnome GUI -t meg ezután elba... csaak hogy olyan legyen a kezelése mint az Unity -nak.

Lehetett telepíteni a Gnome classic kinézetét, de az meg bogaras volt.

Szóval miután bevezették alapértelmezet GUI -nak az Ubunutun az Unity -t, elveszítette az 5 évig őrigetett első helyét.

És most 2 év eltelte után, amikor még mindig vannak bogarai az Unity -nek, és 60% -os linux uralmáról vissza eset 20% -ra, még mindig azt erőltetik...

Közben a letisztultabb felületű LinuxMin megszerezte a rendítetlen esőhelyet, az Ubunt és Debian kernelére építkezve...

És most az Ubuntu apja is a Debian, megelőzte és a 2. legnépszerűbb linux desktop rendszer.

Nem értem miért ragaszkodik az Ubuntu fejlesztői ennyire ahhoz, ami miatt elvesztették a népszerűségüket!?

(Most pont ennek a folyamat elején jár a MicroSoft is a Windows -al.)

2013. okt. 16. 11:36
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:

Valószínű hogy sokat fektettek bele, és veszteségesebb lenne nekik egy esetleges váltás.

Nagyon elkapkodták szerintem amikor bevezették a saját felületüket.

2013. okt. 16. 11:46
 2/11 anonim ***** válasza:

Mark Shuttleworth-nek (Canonical) valai gondja volt a Gnome fejlesztő csapattal. Állítólag különbségek voltak a két csapat "filozófiájában". Valószínűleg más irányban akartak haladni. Erre a Canonical elkezdte a Unity-t, és most kénytelen azt hajtani. Gondolom számítottak rá, hogy pár verzió még bugos lesz, és ki akarják húzni, amíg végre normálisan elkészül. Egyébként szerintem akkor majd sokan vissza is fognak pártolni, ahogy a Win7/8 sem lett kudarc, pedig a Vista egy vicc volt, és az új felület is először keveseknek tetszett. Valami ilyesmire várnak szerintem ők is.

Amúgy én is Linux Mint-re váltottam az Ubuntu 10.10 után.

:)

2013. okt. 16. 13:10
 3/11 A kérdező kommentje:

Ubuntu 10.10 után én vissza tértem XP -re, hátha a Windows kikupálódik a 2006 -os vicc után.

LinuxMint -et második OS -ként kóstolgattam, de ott is variálgatások voltak a GUI -val verziónkkal, most talán 4GUI -val lehet letölteni.

Szerinted melyik a legjobb!?

XFCE gyors kicsi, KDE látványos de nagy...

(Win7 SP1 óta használható, erre kisikerült javítani minden Vista korából maradt Bug -ot, de mire végeztek és használható Windows -t csináltak addigra elcseszték a Win8 -al. 8.1 -et teszteltem, de nem sok lényegi javulást mutat. Egy sima felhasználó átnevezéssel gajra lehet vágni, és még figyelmeztetést se ír...)

2013. okt. 16. 13:33
 4/11 Csxeba ***** válasza:

Igazából nem olyan nagy balsiker, mint gondoljátok. A Unity meg a GNOME 3 az új linux felhasználókat célozzák. Valahol olvastam erről egy cikket, vagy láttam egy videót, már nem tudom, hogy új felhasználóknak nagyon is előnyös, mert könnyen el lehet vele mindent érni, tehát egyszerű a kezelése.

Természetesen vén rókáknak, meg olyanoknak, akik szeretik buherálni a rendszert nem ideális. Azoknak jók, akik felteszik és használják, és minden mást békén hagynak.

Én kb fél éve álltam át végre Linux rendszerre, Xubuntuval kezdtem, ami egész jó volt.

Utána Linux Mint KDE-t használtam, ami eddig a legjobb, de próbáltam még a Mint Xfce-t és a Cinnamont is.

KDE messze a legtestreszabhatóbb, legstabilabb DE, bár GNOME-ot sosem próbáltam. Ugyanez igaz disztrók szintjén a Linux Mintre.

Most a Debiant próbálom felrakni, de egyelőre nem sokra mentem vele, ahhoz komoly Linux-ismeret kell, hogy az ember egyáltalán konfigurálni tudja, mint általános desktopot.

2013. okt. 16. 13:39
 5/11 A kérdező kommentje:

Debian -al a legtöbb gondot, a hardverek telepítése okozza a felhasználóknak, sajnos sok hardvert nem ismer fel...

Én Ubuntu szoftver csatornáit szoktam javasolni, hogy onnan keressenek és telepítsenek fel nehezen működő hardvereket.

(pl. videó, audió vezérlők, és wifi adapterek )

2013. okt. 16. 13:48
 6/11 anonim ***** válasza:

"Igazából nem olyan nagy balsiker, mint gondoljátok. A Unity meg a GNOME 3 az új linux felhasználókat célozzák."

Én is úgy érzem, hogy a Unity vonal a Windows-t támadja a populáris vonalon, tehát a "mezei" felhasználók között, és ott akar nagyobb részesedést. A Mint, GNOME/MATE stb. forkok pedig a hagyományos Linux-os felfogás szerint a funkciót, sebességet, egyszerűséget helyezik előtérbe a látvánnyal és egyéb "modern" marketing szempontokkal szemben.

Legyünk őszinték: Szerintem a Win7/8 felhasználók többsége (tiszt. a kiv.) a felhasználói felület újdonságain kívül nem igazán tudja, miben fejlődött a Windows, mint op.rendszer. Az Ubuntu is szerintem őket célozta meg. És lehet, hogy neki van igaza.

Én mondjuk még kitartok a Mint+MATE mellett, már csak azért is, mert egy Ubuntu+Unity szerintem el sem indulna a gépemen. :))

2013. okt. 16. 15:08
 7/11 anonim ***** válasza:

"Szerinted melyik a legjobb!? XFCE gyors kicsi, KDE látványos de nagy..."

Nekem MATE-val megy most a Mint, mert én a Gnome-ot szoktam meg, és a gépem sem lenne elég erős pl. egy Cinnamonhoz.

2013. okt. 21. 10:16
 8/11 Csxeba ***** válasza:
És a GNOME-ra írt progik szépen futnak MATE-en? Mert nekem pl Xfce-en az volt a bajom, hogy GNOME Commander atom bugos volt... Azóta is a legnagyobb kínom a win elhagyása óta, hogy nincs egy olyan file manager, mint a win (total) commander. Igazából GNOME Commander sincs olyan jó, Krusader meg se közelíti... :(
2013. okt. 21. 11:19
 9/11 anonim ***** válasza:

Mate alatt nekem simán fut a Gnome Commander. Vagyis néha csinál fura dolgokat, de szerintem nem a desktop környezet miatt, hanem alapból kicsit gázos. Pl. fájlkeresés nem mindig megy neki, és belefagy. Vagy a fájltípus társításra is képtelen. :)

Egyébként én is folyamatosan keresgélek TC alternatívát. Pl. van egy suli ftp szerver, amin nem is tudom, milyen karakterkódolás van a fájlnevekben (DOS, ANSI??), de eddig csak a TC ftp kapcsolattal sikerült onnan bármit is lementenem, minden más ftp-s progi megmakkan tőle. :))

2013. okt. 21. 12:35
 10/11 A kérdező kommentje:

Az én TC alternatívám: DoubleCMD

Szinte mindent tud amit kell, van már működő FTP pluginja is.

Telepítéséhez hozzá kell adni ezt a parancsot:

sudo add-apt-repository ppa:alexx2000/doublecmd

Az /etc/apt/sources.list -hez pedig ezeket a sorokat:

deb [link] saucy main

deb-src [link] saucy main

Telepítése pedig egyszerű:

sudo apt-get update

sudo apt-get install doublecmd-qt

2013. okt. 22. 07:18
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!