Melyik Linuxot válasszam?
Testvéremnek van egy régi laptopja rajta a (legális) XP kissé lassú, ezt próbálnám kiváltani egy Linux-al.
P4 Northwood 3Ghz, 1GB RAM, 160GB IDE merevlemez
A felhasználás: netezés, skype, Office
A tesó nincs otthon az informatikában, nekem kell telepíteni, beállítani, stb. Csak a Linux nekem fehér folt, kölyökkoromban DOS-on nevelkedtem, majd a különféle Windowsok következtek, a Linux kimaradt.
A testvérem XP-hez van szokva. Régen használt Puppy Linuxot, de az grafikailag nem tetszett neki, meg telepítésileg nekem sem.
Olyat keresek ami:
-Jól fut a fenti Laposon. LXDE, XFCE, max KDE vagy ezeknél könnyebb felület.
-Kezelése, felülete hasonlít a Windows-ra. Start gomb bal alsó sarokban, tálca lent.
-Az egyszerűbb testreszabás(pl parancsikon asztalra) tényleg egyszerű legyen, ne kelljen már registry szinten mókolni.
-Legyen stabil és könnyen kezelhető.
-Magyar felület.
-Friss vagy frissíthető programok.
-Ha valamit mégsem tudok megoldani, könnyen találjak magyarul segítséget. Ne valami egzotikus Linux legyen amit a magyar fórumozók se nagyon ismernek.
-Nem akarom évente újratelepíteni. Frissítse magát az aktuális verzióra, vagy legalább a biztonsági frissítéseket kapja hosszú ideig.
Csak ennyi a kívánságlista.
Írhattok többet is. Letöltöm és virtualbox-ban kipróbáljuk, aztán valamelyikre rábök.
A Linux Mint mellesleg egy Ubuntu csak úgy szólok róla..
Én a helyedben első körben egy xubuntut raknék fel. Írtad, hogy nem jött be neki valamelyik felülete. Hát nem hiszem, hogy az lxde akkor tetszeni fog neki. Félre ne érts, nincsen vele baj, de hát nem véletlenül eszik olyan keveset :).. A tesód gépe elbír egy xfce-t is szerintem, ami azért jobban testre szabható és nem olyan csúnyácska.
Próbáld meg az xubuntut szóval, szerintem azzal nem lenne baja. Van Linux Mintből is xfce felületű, azt is megnézhetitek.
Csak figyelj rá, hogy hosszan támogatott kiadást töltsd le neki (ubuntukból pl. a 12.04).
Más linuxot meg nem ajánlok nektek mert kezdők vagytok ezek szerint eléggé így az ubuntu alapú dolgok megfelelőek lesztek nektek :).
A nem hosszan támogatottaknál mi történik amikor lejár a támogatás? Újra kell telepíteni vagy frissíti magát új verzióra?
Az Xfce mennyire szabható Windowsosra? A tálca és start gomb könnyen a szokott helyre tehető?
xfce sztem a legwindows-osabb (Xp-s), de a legtestreszabhatóbb szerintem a KDE, de ez a legerőforrásigényesebb. Nekem ez a 2 a kedvenc asztali környezetem.
Amúgy kb minden asztalhoz van windowsos téma sztem, de sztem Te is rá fogsz jönni, hogy lehet sokkal jobbat csinálni a windowsosnál :D
Ja és én is a Mintet ajánlom inkább. Sztem atomstabil az Ubihoz képest, mégis nagyon "Ubis".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!