Vírust kapott a gépem. Aki tud kérem segítsen!?
Szóval most lekiabálhatjátok a fejem hogy mennyire hülye vagyok, a következő dolog zajlott le:
Épp böngésztem a neten, amikor automatikusan letöltött valamit, valami olyasmi neve volt hogy adobe_flash_update.exe . Én meg fogtam azt gondolkodás nélkül felinstalláltam mert elhittem hogy ez tényleg egy frissítés. Meg is történt a baj, a háttéren kívül minden eltünt a gépről, a tálca, a fájlok, mappák, minden. Még újraindítás után is. Rendszervisszaállítás sajnos ki van kapcsolva (nem tudom hogy), csökkentett módban is ugyanaz történik. Windows XP (professional). Segítsetek hogyan csinálhatom ezt az egészet vissza! Köszönöm!
Ha tudsz futtass le egy malwarebytest illetve hitman pro-t..Ha nem megy,akkor windows újrarakás,még is csak ez a legtisztább megoldás!
Védelem van fent? Ha igen mi?
Köszi a választ,esetleg lehetne egy kicsit bővebben lépésről-lépésre?A kérdést a fiam tette fel,és ő sem okosabb pc ügyben,sima avast van a gépén,eddig bevált ezért nem értem.
A két említett programot hogy teszem fel a gépére,ha futtatni sem tud semmit,mert belépéskor még csökkentett módban is minden eltűnik neki.
Gyanítanám, hogy az autorun.inf/conficker vírust kaptad el, mivel a rendszer, ahogy írod, újra tud indulni.
A fájlaid és mappáid megmaradnak ilyenkor, csak elrejti a program.
Csináld meg a következőt : az asztalon hozz létre egy új szöveges TXT dokumentumot. Nyisd meg, és másold bele a következőket:
C:
cd/
ATTRIB -R -S -H /S /D
Ezután menj rá a fájl mentésére. A mentési ablakban alul a 'Fájl Típusa:' mellett válaszd a "Minden fájl (*.*)" variációt az alapértelmezett "Szövegfájl (*.txt)" helyett, és így mentsd el a dokumentumot valami.BAT néven, azaz *.bat kiterjesztéssel (értelemszerűen a "valami" helyett írhatsz mást is).
Miután elmentetted, lépj ki a szövegszerkesztőből és egyszerűen futtasd le azt a BAT parancssort, amit csináltál.
Így vélhetően ismét láthatóvá válnak a mappák és a fájlok - azok is így láthatóak lesznek már, amik eddig rejtettek voltak.
Ha ez így nem működik - bár én nagy esélyt adnék rá, hogy csak rejtetté váltak a mappáid -, esetleg vess egy pillantásd ide, talán az itt linkelt cuccokkal (Hiren's Boot CD ISO) mész valamire : http://www.gyakorikerdesek.hu/szamitastechnika__biztonsag__4..
Addig is, melegen ajánlom, hogy PenDrive-ot, és semmilyen USB-s külső merevlemezt vagy cserélhető lemezt ne csatlakoztass a gépedhez, mert az a vírus terjedésének melegágya.
Én egyébként azt hallottam erről az autorun.inf/Conficker vírusról - bár nem mondhatom, hogy 100%, hogy azt kaptad el -, hogy XP esetében az operációs rendszer naprakész frissítése (Windows Updater) is megoldja a problémát, de én erre nem vennék mérget! Szerintem keress valamilyen jó, megbízható vírusírtót, és nyálazd át vele a számítógépedet. Vagy ha esetleg úgy inkább megéri, mentsd ki azokat a programokat/fájlokat, amiket meg akarsz őrizni, utána az USB lemezt, amire kimásoltad, egy virusírtós gépnél fertőtlenísd, azután telepísd újra a gépednél a rendszert (XP-t), majd úgy visszamásolhatod a cuccaidat az új, tiszta rendszerre.
Ja, és arra számíts, hogy amint USB lemezt dugsz a gépedbe ennél a vírusos rendszernél, azonnyomban ott is eldugdossa a vírus a mappákat, tehát ott is le kell futtatnod az általam elején leírt BAT parancsfájlt - ez esetben a "C:" részt le KELL cserélni a PenDrive meghajtó-betűjelére.
Esetleg még vírusírtáshoz amolyan "kiinduló"-csomagnak ezt tudom linkelni neked : [link]
Ha rosszabb esetben mégis komolyabb a vírus, amit elkaptál, és valóban letörölte a dokumentumaidat/fájlaidat, indíts azzal a cuccal (CD-ről boot-olható XP-vel), amire egy fentebbi linkel hivatkoztam (Hiren's Boot CD), írd ki lemezre a linkelt ISO fájlt, boot-olj arról, és próbálj lefuttatni egy adatvisszamentő programot - pl.: [link] - vagy ami nekem van : [link] (utóbbi jobb és professzionálisabb)
Bár azt hiszem alapból van beleintegrálva jópár adatvisszamentő program abba a Hiren-rendszerbe. Talán még 1-2 kisebb vírusírtó is van ott, bár ebben nem vagyok biztos, most így nem emlékszem fejből.
Nos, én ennyit tudtam segíteni! Remélem hogy tudod majd használni a leírásaimat és előbb-utóbb csak leküzdöd azt a fránya vírust! ;)
Ja, s persze én is hangsúlyoznám, hogy remélem tanulsz az esetből - máskor legyél nagyon óvatos az ilyesmivel!!! >=S
És nem ártana esetleg beszerezned egy megbízható vírusírtót is. (Esetleg bővebb amatőr infók : [link]
Sok sikert és szerencsét!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!