Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Valaki elmagyarázná a Photosho...

Valaki elmagyarázná a Photoshop -> Új kép -> Felbontás (képpont/centiméter) helyes beállítását?

Figyelt kérdés
Mitől függ a pixelek száma? Utálom, hogy megszerkesztem a képet és nyomtatáskor kockás lesz a kép. Egy példa: Adott egy 10x7,3 cm-s képméret. Az ecset, amit egy az egyben rányomok (és be is fedi teljes szélességében a képet), ebben a méretben 1955 képpontos.

2013. aug. 8. 15:01
 1/4 Komplikato ***** válasza:

Mondjuk van pixel/cm beállítás csak élő ember nem használja. DPI-t használja mindenki dot per inch, azaz pixel/inch (zoll). Mert a szkenerek és nyomtatók felbontását IS ebben adja meg mindenki.

értelemszerűen ha ki akarsz nyomtatni valamit jó minőségben egy 600DPI-s nyomtatón, akkor feldolgozásnál legalább ilyen felbontásban kell dolgoznod!

De a grafikusok rá szoktak hagyni szerintem, tehát 600DPI nyomtatás esetén pl. 1200-at használnak.

Újságba képeket 600DPI-vel szerkesztették, miközben a nyomtatási eljárás csak 150-160DPI.

De ha van egy jó fotód és poszter méretben akarod, akkor mondanom sem kell jönnek a bazi nagy DPI beállítások.

2013. aug. 8. 15:40
 2/4 A kérdező kommentje:
Akkor, ha jól értem a nyomtatót kell állítani? Szuper... a múltkor megcsináltam egy képet az osztálytalálkozónkra, fontos lett volna ugye, hogy jó legyen a minősége. Gépen nem is volt gond. Elvittem a nyomdába, kinyomtatták, de borzasztó randa lett. Sötét és kockás.
2013. aug. 8. 15:44
 3/4 Komplikato ***** válasza:

Ha nem tudod a nyomtató paramétereit, akkor használj 600DPI-t szerintem.

A sötétség ellen viszont a photoshop más beállításait kell megnézni, amikhez csak a profik értenek. A kép színeit ugyan is hozzá kell állítani a papír fehérségéhez és fényességéhez. Gondolom van benne direkt ilyen beállítás, hogy ne kelljen találomra színeket variálni.

pl. matt papírhoz 100% fölötti fedettséget kell beállítani, meg ilyesmik.

Na ez az amit a gomba módra szaporodó, de hozzá nem értő fotós cégeknél nem szokta megcsinálni, így az "előhívott" digitális kép olyan lesz amilyen.

Az sem baj ha a kép lementésénél pl. JPG formátum esetén minél kisebb a tömörítés aránya. 95% fölött már nagyon jó, de olyan 75% körüliig még elmegy és ott már sokkal kisebb helyet foglal.

2013. aug. 8. 15:56
 4/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm a segítséget! Akkor maradok a 600 DPI-nél. Remélem nem lesz problémás a nyomtatás. Nem kis mennyiségről van szó. Esküvőre ültetőkártyákat kell csinálnom.
2013. aug. 8. 16:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!