MikTeX/LaTeX oldalszélesség változtatása?
Rendben, köszönöm a segítségedet!
Azt kérdezném még, hogy a LaTeX és MikTeX miben különböznek? Én úgy képzelem el, mintha "testvérek" lennének a TeX családon belül, ez mennyire reális?
Ez kissé trehányan van összerakva, de nekem működik:
Ami a LaTex/MikTex dolgot illeti, nem egészen jól gondolod. A MikTex a Texnek egy programban elkészített megvalósítása, egy Tex-fordító, vagyis egy olyan program, amely a Tex szabványnak megfelelően cselekszik. A LaTex viszont a Tex szabvány kiterjesztése, mondhatni, hardvertől és oprendszertől független elméleti konstrukció -- ennél valójában jóval több, amennyire tudom, tulajdonképpen egy Tex nyelven megírt függvényekből/rutinokból összehordott utasításhalmaz. Minthogy Tex-fordítók más oprendszereken is léteznek (hajjaj!), a LaTex már platformfüggetlenül ugyanaz lehet.
Mint fentebb: A LaTex a szabvány neve, a MikTex, ProTex, TeTex és hasonlók pedig az azt megvalósító programok.
Valami miatt úgy dereng, hogy a MikTex saját szerkesztőjéből nekem se fordult. Próbálkozz a TexnicCenter nevű szerkesztővel -- legalábbis én azzal nálam ment a fordítás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!