MikTeX/LaTeX oldalszélesség változtatása?
Nekem jól m működik az oldalbeállítás az EGY NEM TÚL RÖVID BEVEZETŐ...
54. oldala (66. lap) alapján:
Leírhatnád, hogy hogy csinálod, abból a jegyzetből szemezgetek, amit belinkeltél, próbáltam több parancsot is, de egyszerűen nem működik.
\setlength{\rightmargin}{3cm}
\paperwidth-vel is próbáltam meg a többivel is ami ott van.
Na mindegy, ha MikTexet használsz, feltételezem -- nem, mintha különösebb jelentősége lenne, csak nekem Windowsban sosem megy olyan gördülékenyen, mint linux alatt, meg a linuxban működő szövegeken is mindig igazítanom kell. Remélem, a te rendszered jobban van belőve.
Elvileg léteznek olyan rajzprogramok, amelyek latex-utasításokkal rajzolnak (pl. Xfig, Dia, ha jól emlékszem), de én kifejezetten kényelmetlennek találtam őket. Persze, kit érdekel, az egész latexezés amúgy is merő önkínzás...
Ennek ellenére javaslom, hogy használd inkább a grafikus csomagokat. A graphicsot már olyan régen használtam, hogy nem emlékszem rá, de azzal közönséges bitképeket (úgy rémlik, bmp-t, png-t mindenéppen) is be tudsz rakni. Hasonló a graphicx, azt hiszem, ez kell ahhoz, hogy \icludegraphics utasítással illeszthess be képeket. Én bizony nem emlékszem rá, hogy ez esetben kötelező-e vagy csak kényelmes, én eps-képeket használok.
Az eps-rajzokat nagyon kényelmesen elkészítheted Inkscape segítségével, utána természetesen nem a saját svg-formátumában, hanem eps-ként kell mentened. Az Inkscape-be is rakhatsz bitképet, ha a görbe-alapú rajz nem elég.
Ha ez a vázlatos ismertető kevés, majd küldök egy mintafájlt, hogy lásd a módját, csak erről a kis tabletről bonyodalmas volna.
A képeket a picins csomaggal tördelheted a megfelelő helyre. Ez nálam a Windowsban nincs telepítve, gondolom, te könnyen beszerzed a Hálóról.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!