Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Milyen linux disztibuciót...

Milyen linux disztibuciót ajánlatok?

Figyelt kérdés

Linux terén még kezdő vagyok viszont lelkes és elég gyorsan tanulok :)

Most hogy meglett a normális net szeretnék egy házi szervert ,linuxot gondoltam rá mert tapasztalataim szerint jobban alkalmas ilyen célra és mivel olcsó és "green" gépet akarok sok erőforrásom nincs a windowsnak

Ami nekem kellene: Webszerver,MySQL,FTP,SAMBA,Transmission,SSH de lehet hogy lesz itt még más is

de viszont nem tudom melyik linux lenne jobb nekem

illetve hogy menyire eszi a gépet a grafikus környezet ? (kezdőként mankónak néha jól jöhet) bár ha nincs akkor sem ijedek meg

2012. dec. 5. 21:06
 1/8 anonim ***** válasza:

Igazából amelyik neked tetszik! Ezt idővel kitapasztalod!

[link]

[link]

2012. dec. 5. 21:34
 2/8 Valor ***** válasza:
Én Debiant tanultam, ott relatíve könnyen lehetett ilyen webes szolgáltatásokat megcsinálni, de az irdatalnul elavult terminálos koncepció miatt igencsak időigényes, ha nulláról kell beállítani.
2012. dec. 5. 22:23
 3/8 kovpet ***** válasza:

"elavult terminálos koncepció"

Miről beszélsz? :) Egy parancs kiadása megfelelő paraméterezéssel sokkal gyorsabb és felhasználóbarátabb, mint negyed órát kattintgatni össze-vissza.

A Powershellről hallottál már? Az MS is kezdi a fentieket belátni, igaz, jó sok év késéssel :)

2012. dec. 6. 10:17
 4/8 Valor ***** válasza:
kovpet: Viszont kezdőknek (és a linux-szal ismerkedőknek) ez a terminálos megközelítés rettentően taszító, mivel egy jól felépített / logikusan kialakított grafikus felület nagyon jó hatékonysággal rendelkezik alap és középszintű feladatok elvégzéséhez. Tagadhatatlan, hogy az MS szerver oldalon kezd kissé eltolódni a PS irányába, de még mindig inkább a GUI-ra támaszkodik (valamint az MS-nél hatalmas support áll az egész ökoszisztéma mögött).
2012. dec. 6. 11:34
 5/8 kovpet ***** válasza:

Nem tudom, h más hogy van vele, de én csak a saját tapasztalatom szerint mondom: számomra egyértelműen könnyebb parancsokat kiadni mint kattogtatni. Persze főleg hosszútávon, nem pl egy böngésző indítására értem. Mennyivel egyszerűbb egy konfig fájlt szerkeszteni mint regedittel szórakozni...

De YMMV, persze.

2012. dec. 6. 11:38
 6/8 anonim ***** válasza:

Igaza van "kovpet"-nek! Ha egyszer megtanulod parancssorban irányítani az operációs rendszert akkor beképzeltség nélkül mondom, hogy fárasztó lesz a grafikus felület! Minden parancs (másolás, link, film elindítás, böngésző elindítás, letöltés) egy szó és egy paraméter.

pl. mplayer film.avi

Arról nem is beszélve, hogy sokkal-sokkal stabilabb!

Az elavultságról pedig itt egy cikk:

[link]

Egy kis idézet belőle:

"a világ legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépeit bemutató Top 500 listán túlnyomó részben (459 gép esetén az 500-ból) Linux alapú megoldások szerepelnek"

2012. dec. 6. 17:42
 7/8 A kérdező kommentje:

Eddig még az Ubuntu servert néztem ki

bizonyos alapismereteim vannak ,a termináltól pedig nem félek :)

2012. dec. 6. 19:47
 8/8 anonim ***** válasza:

Alapértelmezetten nem kapsz rá grafikus környezetet, de telepíthetsz, ha mégis kellene.

A Transmissiont nem ismerem, de a többire így is jó lesz.

2012. dec. 7. 17:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!