Hasznal valaki LINUX-ot? Mik a hatranyai? Csak netezni akarom hasznalni
Netezésre tökéletes bármelyik disztró.
"Hátrány" talán az, hogy a játékok nagy hányada nem fut rajta, csak virtualizálva.
Amit kolléga írt, a játékok és sok drága felhasználói program nincs rá. Viszont rengeteg ingyenes jó program van hozzá, de ezek nélkül is jó egy alap linux internethez, videózáshoz, dvd-írásra, stb.
1-es, jó az inkább emulációnak, a virtualizáció szvsz az amit a XEN tud csinálni, amikor egyszerre tényleg több OS fut.
Használom, jó rendszernek tartom.
Hátrányok: egy csomó Windows specifikus program nem működik, például AutoCAD vagy PhotoShop, és a C# sincs olyan jól megvalósítva rá, bár ezt előbb-utóbb megoldják.
Lehetséges problémák: az illesztőprogramok nem működnek megfelelően, például nincs hang, és nehezebb ekkor utánajárni, hogy mit kell letölteni és telepíteni.
A felület lehet idegen, nehezen megszokható.
Az NTFS partícióra mentett programjaid nem működnek, még akkor sem, ha Linux alá készültek.
Netezni egyébként kiváló.
"Az NTFS partícióra mentett programjaid nem működnek, még akkor sem, ha Linux alá készültek."
Na ilyennel nekem még nem volt gondom eddig.
Csak bátorítani tudlak én is. Ha csak netezésre használod, nem nagyon fogod hátrányát látni.
Amit említeni tudnék az talán az, hogy az Adobe nem fejleszti már tovább a Flash linuxos változatát. Szóval belefuthatsz olyan dolgokba, amire azt mondja, hogy a Flash pluginod túl régi ehhez. Ez a probléma amúgy kikerülhető, ha telepíted a Chrome zárt forráskódú változatát. (tehát a Chrome-ot, és nem a Chromium-ot.)
Ha új a géped, akkor belefuthatsz még driver-problémákba is, de ez nagyon nem valószínű.
Valaki fentebb említette, hogy szokatlan lehet a kezelői felület. Nos, a linux világában a windowstól eltérően vagy tucatnyi különböző felhasználói felület közül választhatsz. Van amelyik kifejezetten hasonlítani szeretne a Windowséra (Cinnamon) van amelyik új alapokra próbálja helyezni a szgép kezelését (Gnome 3, Unity).
Ezen kívül egyszer összeszedtem, hogy én mit tartok a Linux előnyeinek, bemásolom ide:
1. Ingyen van.
2. Ha a hivatalos repositoryból töltök le programokat, biztos lehetek benne, hogy valóban ingyenes (nem zaklat se reklámokkal se böngészőbe épülő szemetekkel) és ártalmatlan.
3. Új hardver, nyomtató telepítése összehasonlíthatatlanul egyszerűbb linux-szal.
4. Ha a /home könyvtárat külön partícióra teszed, újrainstallálhatod úgy a rendszert, hogy az ÖSSZES beállításod megmarad. Ez még akkor is igaz, ha kicsit más disztribúciót teszel fel.
5. Olyan ablakkezelőt választasz, amilyet csak szeretnél, az egyszerűtől a csicsásig. (fejből fel tudok sorolni vagy ötöt) A GNOME 3 szerintem zseniális, és baromi jól néz ki. (Egyébként Cinnamont használok)
6. Alapból van benne pdf printer, VNC szerver, ssh szervert is pár kattintás (vagy inkább 2 sor a terminálba) felrakni.
7. Nem egyenként buzerálnak a programok, hogy frissülni szeretnének, hanem a frissítéskezelő elintézi az egészet egyszerre a rendszer frissítésével együtt. (Lehet, hogy a legfrissebb Firefox pár nappal később jön ki, mint windowsra, de ez engem egyáltalán nem zavar) Frissítés után csak akkor kér újraindítást, ha a linux-kernel is frissült.
8. Nem használok se vírusirtót, se szoftveres tűzfalat több mint 2 éve.
Tegnap 15.09-esnek: velem viszont előfordult, de ha igazán fontos lesz, akkor megoldom.
Egyébként pedig:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!