Feltegyem az új gépemre a windows 8-at?
Márpedig azért jobb az XP, mint az összes többi, mert 3 szervizcsomagot adtak ki hozzá, ergo ehhez a legtöbb a szerviztámogatás. Még így se tökéletes, csak nyomokban működik operációs rendszerre emlékeztető módon - de a többi Windowshoz képest ez is mennyország. A Windows biztonsági szintjéről már meséltem, kb. az nem töri fel, aki nem akarja. A beépített biztonsági berendezések teljesen hatástalanok. A legbénább MalwareBytes vagy ZoneAlartm is lealázza. A szervizcsomagot meg ne keverjük már a biztonsággal - attól, hogy tartalmaz néhány biztonsági javítást, eredendően a rendszerstabilitások és a hatékony működés miatt hozták őket létre, nem a vírusok, férgek, hackerek miatt. Aki annyira félti a masináját ezektől, az használjon Linukszot.
Hallottam DOS emulátorról, minden nap használom is a DosBoxot, csak az a bökkenő hogy Vistától fölfelé már a DosBox se használ. Vagy a Windows nem kezeli, vagy a DosBox nem kezeli az alatt a Windows alatt a programot. A Microsoft Virtual Machine pedig egy működésképtelen röhejes baromság, a szemetesvödör a megmegfelelőbb hely neki.
De tényleg, mi a fenének service pack, hagyjuk csak meg az új Windowsokat egy rakás szarnak, úgyse a mi bajunk, a sok felhasználó meg hadd anyázzon csak, ha már kifizették akkor nekünk mindegy. És akkor ugyanezek a drágalátos fejlesztők fröcsögve hőbörögnek, amikor mindenki torrentről szedi. A 10-20 megás alkalmankénti frissítések (amiket akkor hoznak össze ha úri kedvük úgy diktálja) pedig nem pótolhatják az összetettebb, komolyan szervizcsomagokat. Főleg nem úgy, hogy sok esetben a kernelbe is bele kell nyúlkálni, amit real-time módban ugye nem lehet módosítani.
A legendás XP stabilitása 2003-ban ott volt, ahol most a Windows Vista, 7 és a 8 - a béka popsija alatt. Anno én is olyan voltam, mint a sok kis naiv felhasználó, fűűűha új Windows, új nézet, aztapaszta, rakjuk is fel. Kemény 2-3 hónap után össze is dőlt az egész, mint a kártyavár. Így viszont, szervizcsomagokkal és elég hosszú kifutási idővel a Windows XP a legstabilabb. Nekem megvolt eddig az összes Windows, 3.1-től kezdve, és eddig ez a legtartósabb. Stabilitásokkal, erőforrásokkal tehát semmi gond nincs Windows XP terén - egyébként 32 bitest használok - és driver is van hozzá éppen elég. Ha nem hivatalos, akkor rajongói, de van. A kékhalálok jó része pedig akkor jelenik meg, amikor a naiv felhasználó feltelepíteni Windows Vista-7-8 alá ugyanazokat a programokat amiket XP alatt használt, és a varázslatosan új oprendszer nem ismeri fel. És sajnos ez egyre több programnál fordul elő, hogy nem fut az új oprendszerek alatt.
A gép önvédelmi rendszeréről meg ne is beszéljünk - ami helyreállítja a felhasználó által okozott károkat. A tudománya kb. kimerül annyiban hogy egy-két törölt rendszerfájlt regenerál, de se az utolsó helyes konfiguráció, se a repair tool, se a többi szépen hangzó cuccos nem működik. Ez már XP alatt se megy, az új Windowsoknál pedig még rosszabb a helyzet. Maskara, annyi.
A szakmai oldalakon pedig még mindig az XP téma a legnépesebb, az újabb Windowsokat aki teheti, elkerüli. Egy szó, mint száz, ezek az új Windowsok rosszabbak mint anno a Millenium meg a Windows 98 ami X millió ember szeme előtt fagyott le anno, úgyhogy egyiket se fogom használni. Remélhetőleg a Windows 9-nél már megjön a fejlesztők esze, és visszatérnek a Földre...
#11:
"Márpedig azért jobb az XP, mint az összes többi, mert 3 szervizcsomagot adtak ki hozzá, ergo ehhez a legtöbb a szerviztámogatás": Persze, hoyg ehhez van a legtöbb, elvégre ez 12 éves, a Windows 7 3, a Win 8 pedig egy hetes. -.-
Az átlagfelhasználóra, ha elég intelligens a számítógép normális használatához (értsd: használja az eszét, mikor böngészik), nem jelent veszélyt a hackelés. Ha meg a LulzSec vagy valami HC törő csapat be akar nézni hozzád, nincs az a tűzfal/vírusírtó/oprendszer/ kombó, ami megvédene tőlük.
"A szervizcsomagot meg ne keverjük már a biztonsággal - attól, hogy tartalmaz néhány biztonsági javítást, eredendően a rendszerstabilitások és a hatékony működés miatt hozták őket létre": Reméltem, hogy ezt említeni sem kell, temrészetesen optimalizálják a kernelt / egyéb rendszerkomponenseket, csakhogy nem mindegy, hogy egy idén 11 éves XP-ről van szó az akkori rendszermagjával, vagy egy 9200-es Win8-ról.
"Hallottam DOS emulátorról, minden nap használom is a DosBoxot, csak az a bökkenő hogy Vistától fölfelé már a DosBox se használ. Vagy a Windows nem kezeli, vagy a DosBox nem kezeli az alatt a Windows alatt a programot.": Itt valami user error van, Win8 alatt a DOSBox hibátlanul működik. Ha pedig valami folytán azon nem menne, akkor VirtualBox vagy VMware, rádobsz egy windows 95, 98, vagy XP-t, és biztonságos és gyors környezetben tudod nyüstölni a 10 éves programokat is.
„És akkor ugyanezek a drágalátos fejlesztők fröcsögve hőbörögnek, amikor mindenki torrentről szedi.”: Nem tudom, észre vetted-e, de az MS nem rak a kezdetek óta másolásvédelmet, meg hasonló szarságokat a Windows-okra, mivel aki akarja úgyis aktviálja (vagy gagyi user módon valami kókány tört gamer-black-edition-ös változat, vagy KMS aktivátorral). Nameg az MS fő bevételi forrása nem éppen a consumer Windowsból folyik be, így megteszi, amit meglehet, a többivel nem foglalkozik. (Mondjuk a SecureBoot-ot mikor fogják feltörni, arra kíváncsi leszek).
„A 10-20 megás alkalmankénti frissítések (amiket akkor hoznak össze, ha úri kedvük úgy diktálja) pedig nem pótolhatják az összetettebb, komolyan szervizcsomagokat.”: Múlt héten jött ki a Windows 8-hoz egy ~100MB-s javítás, ami kernelszintű! módosítást is tartalmazott.
„Stabilitásokkal, erőforrásokkal tehát semmi gond nincs Windows XP terén”: Pakolj alá egy AMD FX 8XXX-es procit, és mindjárt meglátod, mit jelent az, hogy elavult erőforrás ütemezés. Nincs hatékony többszálú feldolgozás, nincs normális x86-64, nincs DX10, DX11, DX12, nincs hardware-es gyorsítás, nincs normális SSD támogatás, nincs natív AHCI, nincs alignálás, stb, stb. A 10+ éves hardware-ek talán még elmegyetenek XP-n, de az elmúlt évek eszközei nem, vagy nem optimálisan futnak az XP-n, ez tény.
„A kékhalálok jó része pedig akkor jelenik meg, amikor a naiv felhasználó feltelepíteni Windows Vista-7-8 alá ugyanazokat a programokat amiket XP alatt használt”: A kékhalálok okozója nagy arányban a driver-ek és hibás hardverek miatt vannak. A programhibából keletkező BSOD hátul kullog a sorban. Mellesleg az XP-s programok többsége is elfut Win7 / Win8 alatt (néhol azért elkél az XP compatiblity mode). A „naív felhasználó” egyébként nem hiszem, hogy 10 éves programokkal szórakozna, legalábbis ha lehet, inkább keres egy frissebb / újabb változatot. (Munkahelyi gépeket ne nézzük, MO-n az ilyenterű technikai lemaradás hatalmas).
„A legendás XP stabilitása 2003-ban ott volt, ahol most a Windows Vista, 7 és a 8 - a béka popsija alatt.”: Használtál már éveken át Windows 7-et vagy (fél éven át 8-at) napi szinten? Mert én és rengeteg ember a környezetemben igen, és a véleményük teljesen egyezett a PH meg hasonló helyeken vázolt véleményekkel, miszerint a Windows 7 atomstabil, a legstabilabb Windows, ami jelenleg létezik (és ezt megerősítették a Mac és a Linux fanok is, ami nem kis szó), nem mellesleg a hardcore szakik is, tehát ha nekem nem is, de remélem nekik hiszel.
„Nekem megvolt eddig az összes Windows, 3.1-től kezdve,” Én C64 és DOS 6-al kezdtem anno (még meg is van valahol a Genuine DOS és Windows 3.11-es licenszem valahol )
„A gép önvédelmi rendszeréről meg ne is beszéljünk - ami helyreállítja a felhasználó által okozott károkat.”: Sajnos a hülyékkel nem lehet mit kezdeni, elég itt a GYK-n végigolvasni néhány kérdést, és már elgondolkozik az ember azon, hogy ezeket hogy engedhették számítógép elé… Egyébként pedig a legjobb repair tool a teljes újratelepítés, soha senkinek sem javaslom a javítgatást, foltozást, ahogy a Windows példányok egymásra frissítését sem.
„A szakmai oldalakon pedig még mindig az XP téma a legnépesebb, az újabb Windowsokat aki teheti, elkerüli.”: Persze, hogy népszerűbb (volt), elvégre 12 éve van jelen, míg a Vista, Win7, Win8 a Longhornt is beleszámítva ~9 éve, de a trónfosztó Win7 esetében csupán 3 év!.
„Egy szó, mint száz, ezek az új Windowsok rosszabbak mint anno a Millenium meg a Windows 98 ami X millió ember szeme előtt fagyott le anno, úgyhogy egyiket se fogom használni. Remélhetőleg a Windows 9-nél már megjön a fejlesztők esze, és visszatérnek a Földre...”: A Win98 (és az XP óta) eltelt sok-sok év, az XP is a kihalás felé tendál. Az pedig, hogy elkerülik, honnan vetted? Nem az előbb linkeltem, hogy világszinten az XP-t használók elfogynak rohamtempóban és az olyan nagyon szar Windows 7-re (vagy mostmár a 8-ra) állnak át?
Igazából azt vettem észre, hogy a mai napig XP-t használók olyanok, mint a legkeményebb Linux fanatisták, akiket lehetetlen észérvekkel vagy tényekkel meggyőzni, ezért nem is akarlak meggyőzni, csupán remélem, ha valaki ezt a beszélgetést elolvassa, eszébe sem fog jutni XP-t használni, inkább választja a 7-et (vagy 8-at).
Az XP ideje elmúlt, megszolgálta az éveit, de vége. 2014.04.08-tól véglegesen halott.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!