Milyen szoftverrel/hogyan lehet megállapítani írott audió CD esetén azt, hogy eredeti lemez másolata vagy különböző zenefájlokból lett írva?
Nem tértünk el a tárgytól, ugyanis sok esetben úgy készülnek a másolatok, hogy én csinálok egy rip-et, mert nekem úgy jó, más meg ebből audio CD-t.
És mint írom - talán már ÖTÖDSZÖR, de ezek szerint hiába - nincs erre szoftver. Az audio CD-knél és eredeti játékoknál is az volt a cél eleve, hogy ne lehessen tökéletes másolatot csinálni, mármint olyant, hogy minden adat átkerüljön az eredeti lemezről. Ez ma is létező dolog, tehát vannak olyan adatok, amik nem kerülnek át, tehát nem is állapítható meg teljes bizonyossággal, hogy egy bizonyos másolat egy eredeti CD másolata lenne...
Még mindig nem érted , nem kell, hogy minden adat átmenjen. Nekem elég egyetlen egy is.
Íme egy érdekes jelenség:
Beraksz egy (eredeti) audió CD-t valami olyan lejátszó vagy rippelő programba, ami nem használ Gracenote-ot vagy hasonló okos adatbázist, hanem neked kell bepötyögni a címeket. Pl. a Nero régi verziói ilyenek voltak rippeléskor, de akár a Windows 95-ben található CD-lejátszót is említhetném. A WMP 8-9-es verziója is biztosan így működött, a jelenlegiekkel nem próbáltam, nem használom őket.
Miután egyszer beírtad a címeket, többé nem kell beírni, ha visszarakod ugyanazt a lemezt, akkor emlékezni fog a címekre, mert elmentette. Kérdés, hogy mi alapján.
Csináljunk kétféle másolatot. Egy pontos, 1:1-es másolatot (író program lemez másolás funkciójával), illetve rippeljük ki a CD-t PCM wavba, és abból írjuk újra. (Az eredeti lemezen nem volt se CD TEXT, se semmi efféle hókuszpókusz.) Utóbbinál egyezik a számok ill. a teljes lemez hossza, és teljesen ugyanaz a hanganyag van rajtuk, lévén, hogy nem volt tömörítve. Mégis, az 1:1-es másolatnál ezek a programok azt hiszik, hogy az eredeti van bent, felismerik, kiírják a címeket. A wavokból írt lemez látszólag megegyezik az előzővel, mégis új lemezként kezelik.
Ezért van az, hogy szerintem kell lennie legalább valami sorozatszámnak, azonosítónak, vagy ilyesminek, ami 1:1-es másolatnál megmarad. Jelenleg nem áll módomban Windows 95-öt telepíteni régi gépre, analóg audiókábellel bekötött CD-ROM társaságában, hogy az ottani CD lejátszó programmal játszadozzak, és az ini fájlját elemezni tudjam, pedig abból esélyesen kiderülne, hogy mi alapján menti el az adatokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!