Milyen 3D-technológiát használnak a PC játékok?
Sziasztok ! Van egy sima LG monitorom, 1440x900, 75Hz. Éppen játszottam az Avatar: The Game-el, amikor megtaláltam benne a 3D nézetre állítást. Ez 2 képet alakított ki, mind 2 egyforma színű, nem kék, nem piros !
Kérdésem: ha szemcsit akarok beszerezni ehez a funkcióhoz, milyen típusút vegyek ? rengeteg van, ilyen-olyan, különféle technológiákhoz...
A válaszokat előre köszi, sokat segítenétek vele... !!!
Most, hogy gép elé kerültem, és nem a mobil billentyűket nyomkodom, leírom bővebben, mi a helyzet:
Előszöri is köszi a válaszaidat, sokat segítettél !
Semmiféle 3D driver nincsen a gépemen, a kék-piros képet a Trackmania United játékban tudom ki-be kapcsolni, és a játék mellé kaptam a szemüveget is. Mivel a bal oldali szememmel nem látok olyan jól (épp hogy a betűket ki tudom vele olvasni), ezért a teljes képet erősen piros árnyalatban látom, térhatást nem érzékelek.
A másik, "aktív 3D" beállítás szintén be van építve az Avatar játékba. Ez 2 képet hoz létre, kb. 1 centi eltolódással, azonos színű mind a 2 kép.
Ami most eszembe jutott, az az IMax mozi. Itt érzékeltem a térhatást, és élvezhetőek a filmek is. Ezt nem lehetne PC-re átvinni ? Úgy értem egy szemüveggel + a kellő programmal ( ha létezik ilyen) :)
De, csak kell hozzá olyan monitor is (amihez meg szemüveg is, de azt általában kapsz hozzá).
Persze azért nem IMAX szintű, mert az IMAX az extrém durva dolog, de normális 3D, és itt ha szarabb az egyik szemed akkor is érezni fogod a térhatást.
Plusz ehhez kell izmos gép is.
Akkor lehet hogy nem IMax, de moziban olyat láttam, hogy középen az eredeti kép, és ugyanúgy jobbra-balra széttolva, de csak enyhén piros, és kék képek. Ezt látom, de ha pl. ilyet nézek, abba fél perc alatt belefájdul a fejem:
http://www.youtube.com/watch?src_vid=Hc0oYHx198U&annotation_..
3dszemuveg.hu/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage_new.tpl&product_id=73&category_id=24&option=com_virtuemart&Itemid=60
3dszemuveg.hu/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage_new.tpl&product_id=126&category_id=24&option=com_virtuemart&Itemid=60
Ezek mire valók ?
Régebben, máég a Windows 98 alá volt nekem olyan videó kártyám aminek 3D szemüveghez volt csatlakozása. Teljesen jól mentek rajta a 3D játékok is és a 3D kép néző program is jól működött. Sőt a monitor frissítést egészen alacsonyra lehetett állítani és nem tűnt zavarónak a kép akkor sem.
Az a videó kártya a mai szoftverekkel már nem működik együtt, de kapható korszerű 3D szemüveg vezérlésére alkalmas monitor vezérlő kártya is kb 35-50ezer forintért.
Azt még nem mondtam, hogy az általam ajánlott aktív szemüveget vezérlő 3D video kártya működésekor a játékot is hozzá illő 3D megjelenítésre kell állítani.
Akkor a két szemnek megfelelő két kép felváltva jelenik meg a képernyőn. Ezt szemüveg nélkül úgy látod, hogy 2 képet hoz létre, kisebb nagyobb eltolódással a térhatás mértékétől függően.
Azt, hogy melyik képet melyik szemmel látod, az attól függ, hogy a szemüveg melyik oldala átlátszó és melyik sötét. Ehhez viszont a számító gépbe épített videó kártya által vezérelt LCD szemüveg takargatja felváltva a szemed.
Ez így működik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!