Miért olyan rettentő gagyi a Linux?
Elnézést előre is minden Linux fantól!
Röviden:
1-2 évente rámjön az ötperc és mindenáron felszeretnék vakarni az aktuális gépeimre egy linuxot. Legyen az Ubuntu vagy annak változata, esetleg teljesen más disztró. A hatalmas lelkesedésnek aztán egy fixmbr és partícionálás vet véget, majd jót anyázok és 1-2 évig rá sem nézek.
Jelenleg 2 laptopra akartam tenni, de egyiken sem ment normálisan az energiagazdálkodás ami egy hordozható gépnél elég tré dolog. Nem tudom állítani se gyors gombbal, se menüből a fényerőt. A ventillátor sokkal többet pörög mint Win alatt, jobban melegszik. Egyszerűen nem tudok vele mit kezdeni. Vagy rosszabb esetben nem ismeri fel a graf kártyát és nem megfelelően működik, lényegében lassú.
Egyik gépem AMD Turion + VIA chipset, a másik pedig P6100 + valami Intel alaplap. Mindkettő Packard Bell. Nem éppen egzotikus darabok. Órákig meg nincs kedvem hegeszteni a Linuxot, sok "bug"-al foglalkozó oldalt találtam. Nem is biztos hogy van érdemi megoldás. Mindenféle félálomban hegesztett open source driverek meg társaik. MEGUNTAM!
Hát, erre csak azt tudom mondani, hogy nem a rendszerben van a hiba.
A videokártyákhoz többségében ott vannak a "zárt" driverek, amiket 1 kattintás feltenni, az energiagazdálkodási kiegészítőket szintén kb ugyan ennyi a csomagkezelőből. (Hacsak nem valaki DIREKT a notebook verziót szedte le a rendszerből, azokban ezek benne is vannak.)
A linux alapvetően egy nagyon jó rendszer, ha legalább egy kicsit foglalkozik vele az ember és nem vágja földhöz, ha kicsit gondolkodni kell rajta, akkor tökéletesen be lehet üzemelni.
Tapasztalat, nekem is egy időben az Ubuntu nem szerette a videokártyámat, a megfelelő zárt drivert felttetm és azóta a 3D effektektől kezdve minden tökéletes.
(+ A laptop akksija nekem kb 40 perccel többet bír linuxal, mint Win7-el.)
Most desktop vagy laptop?
Nem mindegy, a desktopok többségén faragás nélkül, tökéletesen fut mondjuk egy Ubuntu, vagy egy Mint...
ma 16:13
Zárt drivert mutass nekem légyszíves VIA UniChrome Pro-hoz és a P6100-ba integrált IntelHD (GMA) vezérlőhöz! Köszi!
desktop van telepítve 2 laptopra.
de a cégesen is egy Ubuntu desktop van, ahol szintén fűt mint az állat és néha az usb egér is megbolondúl amit a tochpad macerálásával helyre lehet hozni. Kizárólag Linux alatt jelentkezik ez a jelenség is...
ma 16:29
Köszi!
Erre írtam, hogy "mindenféle félálomban hegesztett open source driverek meg társaik".
Olvassak fórumokat, ahol van is megoldás meg nincs is. Talán félig működni fog, ha három oldalnyi szöveges file-t átszerkesztek, stb...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!