Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Az uTorrent program tényleg...

Az uTorrent program tényleg illegális?

Figyelt kérdés

Munkahelyemen rátöltöttem gépre az uTorrent-et. Nem csináltam vele semmit, csak 2 zenei albumot akartam letölteni, de nem tudtam, vmiért nem indult el a letöltés, szal a nap után töröltem magát a programot is. És azt mondták a főnökeim, hogy azért cirkuszolnak, merthogy állítólag ez egy illegális letöltőprogram. Ez mennyire igaz? Meg ha valójában nem tudtam letölteni vele semmit, akkoris lehet belőle probléma?

Köszönöm a válaszokat!

2012. márc. 5. 13:19
 1/10 anonim ***** válasza:
100%

A letöltés nálunk nem illegális, de a megosztás igen. A torrent úgy működik, hogy aki megoszt, attól megkapod az anyagot, aki pedig szintén letölt annak te is megosztod az anyagot. Így egyben feltöltővé válsz, ami már nem legális. Ha viszont nem töltesz fel, mert letiltod ezt az opciót, letölteni sem fog a kliens olyan gyorsan, mert az elvet megszegve kibújsz a megosztás alól, és alacsony prioritású leszel (+ az oldalakról is kirúgnak ha nem osztasz vissza).

Téged, mint cseppet a tengerben persze nem vesznek elő, de itt más probléma is felmerül, egy otthoni letöltéssel szemben:

ha a munkahelyen a BSA ellenőrzést tart, és ott jogvédett tartalmat talál, akkor fizethetik a büntetést is miattad, te meg "ingyen" jársz dolgozni, míg törleszted nekik.

A másik, amiért problémáznak, hogy a munkahelyen dolgozni kell, nem szórakozni meg letöltögetni járni.

2012. márc. 5. 13:28
 2/10 kovpet ***** válasza:

A program maga nem illegális. Letölteni sem illegális itthon, ha nem haszonszerzés céljából teszed. Feltölteni illegális (és a torrent felfele is tölt, nem csak le).

De mivel egy munkahelyen DOLGOZNI kell és nem installálgatni meg letöltögetni, így jogos, hogy piszkálnak miatta. Örülj, ha nem kapsz fegyelmit vagy nem rúgnak ki.

2012. márc. 5. 13:30
 3/10 P.O.C. ***** válasza:

A torrent kliensek, illetve maga bittorrent technológia használata teljesen legális. Nem csak illegális tartalmakat lehet vele letölteni, pl. sok Linux disztribútor így is elérhetővé teszi a csomagjait, hogy tehermentesítsék vele a szervereiket. Viszont maga a torrent legális felhasználása nem életszerű, hiszen a torrentel letölthető anyagok 99,99% -a valóban teljes mértékben kalóz anyag.

A többit meg már előttem elmondták, de kifizetődő az ilyen tevékenységeket a munkahelyeden végezni, mert könnyen kellemetlen helyzetbe hozhatod vele a céget és persze saját magadat is.

2012. márc. 5. 13:55
 4/10 P.O.C. ***** válasza:
*de kifizetődő = nem kifizetődő
2012. márc. 5. 13:56
 5/10 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a válaszokat, sokat segítettek :)

Tudom, hogy dolgozni járok be, dolgozok is rendesen, nem is a munkámmal van a probléma, munkaidőmön kívül csináltam... Csak mondom, nekem azt mondta a főnököm, hogy azért leszek elővéve,mert maga a program illegális... De akkor ezek szerint nem. Megnyugtató :)

Viszont ha jól értettem, mivel a letöltést sem tudtam elindítani, ezér feltölteni se tudtam(nem volt mit alapon), így az, hogy csak volt 1 napig a gépen, nem von maga után rendőrségi dolgokat...?

2012. márc. 5. 14:36
 6/10 P.O.C. ***** válasza:
Nem.
2012. márc. 5. 14:39
 7/10 anonim ***** válasza:
Nem, mert nem tárolt semmit a gép letöltés hiányában. A program megléte még nem bizonyít semmit, és azt is törölted. Mivel a rendszergazda felelőssége annak tiltása, hogy ilyen letöltést kezdeményezzenek, és ezt láthatólag meg is előzte azzal, hogy ellehetetlenült a letöltés amikor próbáltad, így nincs miért aggódni.
2012. márc. 5. 14:40
 8/10 A kérdező kommentje:

Huhh, az jó :) Akkor legalább a munkahelyemnek sem lesz ebből problémája :)

Nagyon nagyon köszönöm! :)

2012. márc. 5. 15:07
 9/10 kovpet ***** válasza:

"Mivel a rendszergazda felelőssége annak tiltása, hogy ilyen letöltést kezdeményezzenek"

Ez azért nem így van. Pont a torrentet elég nehéz is tiltani, plusz elképzelhető, hogy a munkájával összefüggően is szüksége lehet rá valakinek.

Meg ugye az sem menti fel a kérdezőt, ha a rendszergazdának tényleg tiltania kellett volna. Attól, hogy nincs leláncolva egy bicikli, még nem szabad ellopni...

2012. márc. 5. 15:10
 10/10 anonim ***** válasza:

A program NEM illegális, ahogy a fájlcserélés SEM, gondoljunk csak a nagyobb Linux disztribúciókra, amikhez torrent trackereket is üzemeltetnek, de ez igaz saját fényképeinkre is (bár ezeket nem gyakran osztják meg torrent hálózaton).

Illegális csak a JOGVÉDETT tartalmak továbbadása.

2012. márc. 5. 18:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!