Linuxra szeretnék váltani, de melyikre?
Úgy érted melyik disztribúció. :) A linux csak a kernel (rendszermag).
Egyébként bármelyik megteszi igazából. Az Ubuntu a legismertebb, ez igaz, de nem feltétlenül a legjobb!
Amiket ajánlok az Ubuntun túl:
OpenSuse: [link]
Chakra Linux: [link]
Debian: [link] (erre épül az Ubuntu)
Ubuntu: [link]
Kubuntu: [link]
Mint: [link]
Egyébiránt nincs Windows kompatibililis linux mert a linux az Linux és nem Windows. Ennélfogva ne várd tőle, hogy Windowsként viselkedjen. Akkor válts linuxra, ha linuxot akarsz használni és nem csak a Windowstól megszabadulni. Ez fontos, különben hamar rossz kapcsolatod lehet a rendszerrel. :)
De ha nyitott vagy rá és hajlandó tanulni, akkor a kedvenc oprendszered is lehet.
A Wine-t illetően... szerintem érdemes kihagyni. Működésre bírható vele sok program, némelyik még még gyorsabb is mint Windowson, de így a vírusok is tudnak teleülni, még ha nem is tudnak igazi kárt okozni. :) A legtöbb hétköznapi programra van linuxos alternatíva.
Én egyébként az OpenSuse-t ajánlom személy szerint. Nekem is fent van. Már a telepítés is jól testre szabható. (választhatsz több grafikus felület közül, illetve testre szabhatod a telepített dolgokat)
ha winhez vagy szokva,akkor a Linuxtól véresre kaparod magad,
-és ez csak egy vélemény-
A Gnome, KDE, Unity, Fvwm és társai úgymnevezett ablakkezelők, amelyek grafikus felületet adnak a Linux operációs rendszerhez.
Rossz hír: a Counter-strike nem megy wine nélkül. Úgyhogy azt tanácsolom, hogy ha játszani akarsz, akkor a Windowst indítsd, a többi tevékenységhez használd a Linuxot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!