Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Leírná nekem valaki konyhanyel...

Leírná nekem valaki konyhanyelven hogy, mit jelentenek (RAM, Processzor, alaplap) ezek az adatok és hogy mire jó?

Figyelt kérdés

Egy internetezni kívánó nagymama vagyok és szeretném magyarul megérteni ezeket a szavakat.

A videokártyát(gramofon) meg a hárd diszk(kamra) az már világos nekem, de a többi.....

Előre is megköszönöm!

2011. febr. 21. 10:49
1 2
 11/17 A kérdező kommentje:

Én kezdtem volna ?

Nekem úgy mondtak hogy, a videokártyának az a szerepe hogy lejátszat azokat hangokat amiket kap a bakelit lemeztől és a hárd meg a kamra, minél nagyobb számot takar(GB-ban) annál több fór bele.Szóval minél nagyobb a kamra annál több fér bele. Nekem ez nagyon meggyőző és érthető válasz volt, miért lenne ez vicces?

2011. febr. 21. 12:29
 12/17 anonim ***** válasza:

az rengeteg mindtől lehet, lehet pl erőforrás igényesebb programok amik vissza fogják a processzort/memóriát.Vírustól is lehet,amúgy ezekből nem fogod megérteni hogy mi mit csinál.Ha most azt mondom hogy 4fizikai mag + hypertraiding=8szálon képes futtatni a 4 fizikai mag nem azt jelenti hogy van benne 4 meggymag.Mondjuk ez elég sarkalatos példa valószínűleg nem egy i7 ketyeg egy netezős gépben.

Processzor(cpu:central processing unit\központi számító egység):Ez tartja a kapcsolatot a perifériákkal és központi számításokat végez,ezen kívül számítási feladatokkal látja el pl.: a videokártyát abból is a GPU-t (Graphics processing unit\grafikai számító egység)

RAM:(Random access Memory\Véletlen elérésű memória)írható és olvasható memoria.Ez közvetlen elérésű a processzor számára.(processzor továbbiakban cpu) Ez tárolja a cpu számára a számításokat.

Van a ROM:(Read-Only Memory\csak olvasható memória)Ez általában a gép gyári beállításait tartalmazza.

Alaplap:Ezen különféle foglalatok vannak mint pl: cpu,ram,vga(videokártya) valamint alapra integrált vezérlőket is tartalmazhat:hangkártya általában.

cpu foglalat:amiket most használnak: 775,am2/am2+,am3,és az új intel foglalatok.

vga:agp,pci,pci-expressz,pci-expressz 16x

ezeket a foglalatokat össze kötik és minél korszerűbb egy-egy foglalat annál nagyobb sávszélen kommunikál a cpu a videokártyával,rammal,merevlemezzel.

Egyenlőre ennyi.Ha van még kérdés akkor írok szívesen.

2011. febr. 21. 12:50
 13/17 A kérdező kommentje:
utolsónak üzenem, hogy ez volt eddig a legérthetőbb válasz ! Utána néztem, a rendszer tulajdonagaiban hogy a mostani CPU az ami most van, az AMD athlon 3500+ 2,2 GHz és a könyvbe, amit kaptam a géphez, abban meg AMD athlon 64x2 5600+ 2,9 GHz. Szerintem a régi az jobb volt .
2011. febr. 21. 13:19
 14/17 anonim ***** válasza:

"Én kezdtem volna ?

Nekem úgy mondtak hogy, a videokártyának az a szerepe hogy lejátszat azokat hangokat amiket kap a bakelit lemeztől és a hárd meg a kamra, minél nagyobb számot takar(GB-ban) annál több fór bele.Szóval minél nagyobb a kamra annál több fér bele. Nekem ez nagyon meggyőző és érthető válasz volt, miért lenne ez vicces?

"

ez egy nagyon egyszerű és buta példa.Ha valóban érdekli a dolog akkor kicsit jobban kifejteném:

a videokártya nem játszik le hangokat kivéve ha van rajta integrált hangvezérlő ezt csak HDMI-n vagy DVI csatlakozón lehet elérni erre most nem térek ki.

Egyébként a poligonok helyét számolja ki.

2011. febr. 21. 13:23
 15/17 anonim ***** válasza:
igen,az egy sokkal jobb processzor volt mint a mostani.Nem értem miért cserélték ki.Bár internetezni bőven elég a 3200+ is, de egy 1magos sempron is bőven elegendő lett volna ide.Inkább a memória az amitől függ hogy mennyire lesz gyors az internetezés.Véleményem szerint egy rendszer újratelepítés és kisebb hardver igényű programok használata megoldja a problémát.Tudom ajánlani az opera böngészőt én firefox-ot használok de az operának jobb a tömörítése és még egy okostelefon is képes futtatni.
2011. febr. 21. 13:28
 16/17 anonim ***** válasza:
ez tetszik :D konyhanyelven, nos akkor tegyük fel sütni akarsz egy rántottát,először is bekapcsolod a sütőt(táp), egy tepsiben (alaplap) öntesz alá oljat(processzor)amit mindenképp fel kell forrósítani (processzor hűttő), beleütöd a tojást minél több van benne annál jobban laksz (ramok),megsózod mert enélkül se ér semmit minél többet raksz rá annál finomabb (winchester), utána nem fontos tovább fűszerezni mert valaki csak így eszi (van alaplapba is videókártya,meg hang,de nemmindegyikbe) de sokan raknak még rá pirospaprikát (hangkártya) és sajtot is eszelnek rá,ez is olyan dolog hogy minél több annál jobb (videókártya)... röviden ez jutott eszembe :D ja és lehet hogy kiszedtek alkatrészeket a gépedből,és kicserélték kisebb teljesítményűre,van nagyon sok ilyen eset mindenképpen hivatalos szervízbe vidd ha nincs ismerős akibe bízol,de szervízbe is előfordul a zsiványkodás
2011. febr. 21. 13:39
 17/17 A kérdező kommentje:

Jó dolog fiatalnak lenni!

Egyáltalán nem bánt ha valaki humoros, végül is én is jót mulattam rajta. Nekem ez a számítógépezés eléggé lassan megy de azért izgalmas. eddig mindent megkérdeztem a Google-t, úgy kérdőjellel írtam be mindent. Mint meglátta az unokám jót kacagót rajtam. Hát van ilyen.

2011. febr. 21. 14:18
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!