Leírná nekem valaki konyhanyelven hogy, mit jelentenek (RAM, Processzor, alaplap) ezek az adatok és hogy mire jó?
Egy internetezni kívánó nagymama vagyok és szeretném magyarul megérteni ezeket a szavakat.
A videokártyát(gramofon) meg a hárd diszk(kamra) az már világos nekem, de a többi.....
Előre is megköszönöm!
Én kezdtem volna ?
Nekem úgy mondtak hogy, a videokártyának az a szerepe hogy lejátszat azokat hangokat amiket kap a bakelit lemeztől és a hárd meg a kamra, minél nagyobb számot takar(GB-ban) annál több fór bele.Szóval minél nagyobb a kamra annál több fér bele. Nekem ez nagyon meggyőző és érthető válasz volt, miért lenne ez vicces?
az rengeteg mindtől lehet, lehet pl erőforrás igényesebb programok amik vissza fogják a processzort/memóriát.Vírustól is lehet,amúgy ezekből nem fogod megérteni hogy mi mit csinál.Ha most azt mondom hogy 4fizikai mag + hypertraiding=8szálon képes futtatni a 4 fizikai mag nem azt jelenti hogy van benne 4 meggymag.Mondjuk ez elég sarkalatos példa valószínűleg nem egy i7 ketyeg egy netezős gépben.
Processzor(cpu:central processing unit\központi számító egység):Ez tartja a kapcsolatot a perifériákkal és központi számításokat végez,ezen kívül számítási feladatokkal látja el pl.: a videokártyát abból is a GPU-t (Graphics processing unit\grafikai számító egység)
RAM:(Random access Memory\Véletlen elérésű memória)írható és olvasható memoria.Ez közvetlen elérésű a processzor számára.(processzor továbbiakban cpu) Ez tárolja a cpu számára a számításokat.
Van a ROM:(Read-Only Memory\csak olvasható memória)Ez általában a gép gyári beállításait tartalmazza.
Alaplap:Ezen különféle foglalatok vannak mint pl: cpu,ram,vga(videokártya) valamint alapra integrált vezérlőket is tartalmazhat:hangkártya általában.
cpu foglalat:amiket most használnak: 775,am2/am2+,am3,és az új intel foglalatok.
vga:agp,pci,pci-expressz,pci-expressz 16x
ezeket a foglalatokat össze kötik és minél korszerűbb egy-egy foglalat annál nagyobb sávszélen kommunikál a cpu a videokártyával,rammal,merevlemezzel.
Egyenlőre ennyi.Ha van még kérdés akkor írok szívesen.
"Én kezdtem volna ?
Nekem úgy mondtak hogy, a videokártyának az a szerepe hogy lejátszat azokat hangokat amiket kap a bakelit lemeztől és a hárd meg a kamra, minél nagyobb számot takar(GB-ban) annál több fór bele.Szóval minél nagyobb a kamra annál több fér bele. Nekem ez nagyon meggyőző és érthető válasz volt, miért lenne ez vicces?
"
ez egy nagyon egyszerű és buta példa.Ha valóban érdekli a dolog akkor kicsit jobban kifejteném:
a videokártya nem játszik le hangokat kivéve ha van rajta integrált hangvezérlő ezt csak HDMI-n vagy DVI csatlakozón lehet elérni erre most nem térek ki.
Egyébként a poligonok helyét számolja ki.
Jó dolog fiatalnak lenni!
Egyáltalán nem bánt ha valaki humoros, végül is én is jót mulattam rajta. Nekem ez a számítógépezés eléggé lassan megy de azért izgalmas. eddig mindent megkérdeztem a Google-t, úgy kérdőjellel írtam be mindent. Mint meglátta az unokám jót kacagót rajtam. Hát van ilyen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!