Ha Linuxot teszek föl bátorkodjak csak egy partíciót létre hozni?
Nekem így néz ki:
1 rejtett gyári recovery partíció
1 winxp partíció
1 linux rendszerpartíció
1 swap partíció
1 ntfs fájlrendszerű partíció, amin az adataim, dokimenumaim tárolom, mert win alól elég bajos ext3-ext4 partíciót kezelni.
Én a win-t nem tudtam dobni mert olyan programokat használok. Meg szerintem az adataidat érdemes mindig egy külön partíción tárolni, mert amíg kezdő linuxos vagy elég sokat tökölhetsz mindeféle újratelepítgetéssel.
boot
/
swap
Ezek a minimum particiók, hogy "jól érezze" magát a linux.
Ezen felül sokan kedvelik a /home -t is külön particióra tenni, de ez szerintem izlés dolga. (Ha sérül a /, akkor még megmarad a /home pl az egyik érv)
Ha a fent javasolt három particiót hozod létre veszteni semmiképp sem fogsz. Max nyerhetsz vele.
A /boot mérete a kernelek méretétől függ, amiket telepítesz. Én 2 GB-ot szoktam adni neki, az bőven elég.
A /swap -ot én mindig a RAM méretére állítom, bár sokan javasolják a 2x-esére venni.
A / meg a maradék.
Ha más oprendszert is akarsz ugynarra a HDD-re, akkro a / -ből veszel le annyit, amennyit a másiknak fent akarsz tartani.
(Ha wint-teszel Linux mellé előbb a win-t telepítsd, és hagyjál a particionáláskor annyi helyet particionálatlanul, amennyit a Linuxnax szánsz)
17:05!
Igen, elég lehet annyi is. Nekem most csak egyetlen kernel leledzik a /bootban (2.6.28-19) és ez mindössze kb 14 megát eszik.
Volt, hogy összegyült 5-6 kernel is, azok nem tudom összesen mennyit fogyasztottak.
Viszont a mai HDD-k méretei mellett 2 GB igazán semmiség és így ha 2 gigát adok a /bootnak elhanyagolható a "veszteség" a teljes kapacitáshoz képest viszont fel van készítve a rendszer egy (vagy több?) esetlegesen új kernel nagyobb "fogyasztására".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!