Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Miert van ilyen sok Linux...

Miert van ilyen sok Linux verzio és mire hasznaljak oket?

Figyelt kérdés
tegnap 22:01
 1/4 anonim ***** válasza:

Linux alatt a rendszer magot (kernel-t) érsd. Minden aköré épül. Mivel nyílt (ellentétben a iOS-el vagy a Windows-al), így számos ember vagy csapat van, aki így-úgy testre szabja.

Emiatt olyan "linux-családok" alakultak ki, mint a SUSE, Debian, Arch vagy a RedHat. Majd más ember a pl. Debian-ra mondta, hogy "jó-jó, de ezt máshogy csinálnám", így megjelent pl. a Debian-alapú Ubuntu.

Tehát a linux-nak számos családja van és azok leágazása. Vannak nagyok egymástól eltérőek, de vannak olyanok is, amelyek szoros viszonyt ápolnak.

És, hogy mire használják? 2 fő dologra. Az egyik, arra mint a Mac gépeket vagy a Windows-okat. Míg a másik dolog, pedig a szerverek vagy beágyazott rendszerek OS-ét adja.

A világ összes szerverének ~95%-án valamilyen Linux fut. Az Android rendszere is linux alapú. OkosTV-k operációs rendszere is ilyen alapokon nyukszik.

A linux-kernel nyíltsága és ingyenessége számos lehetőséget biztosít.

tegnap 22:40
 2/4 anonim ***** válasza:
tegnap 22:43
 3/4 anonim ***** válasza:

A Linux szigorúan véve alapvetően egy kernel, egy rendszermag:

[link]

ez tartja a kapcsolatot a hardverek és a felhasználói programok között.

Ezen kernelt sokféleképpen ki lehet alakítani, különféle hardverek támogatásával illetve sokféle felhasználói szoftvert - böngészőt, irodai programcsomagot, kép-/videó-/hangszerkesztőt, különféle szerverszolgáltatásokat... - hozzá lehet mellékelni.

Ezekből épülnek fel a különböző Linux-disztribúciók: van olyan, ami routerre jó - ilyen például az OpenWRT - van ami NAS-ra - ilyen például az OpenMediaVault - van ami médialejátszóra - ilyen a LibreELEC - vannak asztali környezetre kialakítottak, stb...

tegnap 22:56
 4/4 anonim ***** válasza:

Én pl. 4 gépet vettem (1db N100M és 3db N100DC-ITX) kimondottan 6 HDD-s NAS és házi-felhőre.

Én nem az OpenMediaVault-t használom NAS-ra (kipróbáltam, de nekem kevés volt). Végül az Ubuntu szerver-t választottam. Szerver lévén nincs grafikus felülete (ezzel is spórolok az erőforrásokon, lásd CPU vahy RAM), de megfelelő alkalmazásokkal, jogosultsága és beállításokkal hasonló, de célnak megfelelő rendszer építhető ki.

A másik 3 gépen egy Kubernetes worker alkalmazás fut (ahogy a NAS gépen is a vezérlő [master] komponense), így egy "űres" 3 gépből áll felhőt alkotva. Ezt kell nekem "élettel" megtőlteni.

tegnap 23:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!