Blackpather OS v18.1 az milyen op rendszer?

Én amennyit tudok róla, hogy egy bizonyos személy küldözgeti be a vele kapcsolatos híreket a magyar linuxos facebook csoportban aztán mindenki fikázza kommentben.
Elég rosz híre van a fejlesztőjének is és úgy alapjáraton sincs sok értelme magyar, angol, dél-vietnámi, inuit, közép afrikai köztársasági rendszerben gondolkodni.
A grafikus magyarosításért nem az oprendszer felel hanem az asztali környezet ami rajta van. És ezek közül a legtöbben már elég jó magyar nyelvi fordítással rendelkeznek. KDE Plasma vagy GNOME magyar nyelvi támogatottsága például teljesen rendben van.
Ezen túl nem tudom mi pluszt tudna nyújtani egy ilyen rendszer. Így 10 perces keresésem alatt nem találtam meg semmilyen információt róla, hogy melyik rendszerből forkolják. DistroWatch-on ( [link] még http link van megadva az oldalhoz és a DistroWatch alvó állapotnak definiálta a projektet. Tekintve, hogy a FB csopiban is kb 1 ember posztolgatja róla a dolgokat és Ő egyedül is sz...pja fel az egészet... szerintem jó, ha 3-4 ember dolgozik az egészen. Régen még lehet volt létjogosultsága, de mára egy halott projekt. El kell engedni.

Szia
Válaszolnék pár felvetésedre:
A blackpanther Os azért magyar mert magyar a fejlesztője és fontosnak tartotta kihangsúlyozni ezt a projektben. (Itt kell megjegyezni, hogy egyáltalán nem egyedi dolog az, hogy valaki a disztróját egy nemzethez/identitáshoz köti. A Linux családfáját elnézve több érdekes példát is találunk, például: Ubuntu muszlim edition, Nepalinux, Hawaii OS, Maui. Stb.)
A blackpanther Os rengeteg saját fejlesztést tartalmaz. Többek közt:
• a kattintásos telepítés, telepítés több forrásból (rpm, appimage, flatpak, snap etc)
• rendszerbeállítás grafikus felületről olyan is, ami más rendszerekben nem található
• szoftverek a rendszerbe integráltak és a szükséges kiegészítők eleve telepítve vannak nem a felhasználónak kell vele molyolnia (pl. GIMP-be a CMYK kezelése vagy a gmic
A DistroWatch nem autentikus forrás. Többször le akart róla kerülni a bP, de válaszra sem méltatták a kérését.
A blackpanther Os rengeteg szoftver magyarosítását végezte el, olyat is, ami más rendszerben nincs meg magyarul. Az, h a magyarosításért az asztali környezet lenne felelős csak az asztali környezetre igaz.
a blackPanther OS Nem forkja más rendszernek a Mandrake-ből származott le 2002-ben. A Mandrake 2012-ben, majd az utódja a Mandriva 2015-ben szűnt meg több csődeljárás és felfüggesztés után. Mandrake-ből örökölt DrakX grafikus eszközkészlet máig egyedülálló, de csak ~12-15 elemet tartalmazott eredetileg, amit a blackPanther-projekt további ~20-25 elemmel egészített ki a saját rendszeréhez- Tehát már régen túlhaladta az eredetit, és itt kell megjegyezni, hogy ezek már különálló egyedi fejlesztések, és nem más programok másolatai.

Pardon. Most látom két hozzászólás van a témában és én a kettesnek válaszoltam.
Itt álaszolnék az első kérdezőnek: Igen, érdemes telepíteni, két verzió van a 18.1 é a 22.1 CE adományozóknak. Telepitőt a felhasználói csoportban érdemes kérni: [link]

"Szektás Linux".
Nem érdemes használni. Nem csak technikai okokból, hanem mert hogy is mondjam... nem érdemes húzogatni a vad párduc bajszát. ;-)
Annak a csapatnak voltak már eléggé morálisan megkérdőjelezhető cselekedetei, értsd ez alatt, hogy tisztességes felhasználókat inzultáltak, fenyegettek nevetséges okok miatt is.
Inkább használj valami normális disztrót.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!