Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Linuxnál általánosan (disztróf...

21013129 kérdése:

Linuxnál általánosan (disztrófüggetlenül) létezik valamilyen, tisztán UNIX alapú, megoldás, amivel listázni tudom, hogy milyen parancsok érhetőek el?

Figyelt kérdés

Tehát ami mondjuk egy beágyazott Linux rendszeren is, ha nem is 100%-ig, de jó eséllyel működni fog.

A kernelverzió lekérdezésénél ezeket kapom:

/ # uname -a

Linux sa415m 5.4.219-perf #1 PREEMPT Wed Dec 4 09:46:17 UTC 2024 armv7l GNU/Linux

/ # uname -r

5.4.219-perf

tegnap 12:30
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

Nem igazán, mert a "parancsok" szinte kivétel nélkül külső programok. Attól is függ miolyen csomagokat telepítettél.

Szintén függ attól, hogy milyen shell-t használsz. Leggyakrabban a bash shellt használja a legtöbb Linux. Ennek leírása: [link]

Amivel tudsz listázni az az, hogy a "parancsok" általában a következő directorykban szoktak lenni:

/bin

/sbin

/usr/bin

/usr/sbin

/usr/local/bin

/usr/local/sbin

És itt az "ls -r" parancs (rekurzívan érdemes végig menni, mert sok könyvtár van).

A másik lehetőség, hogy a find paranccsal kikeresed az összes futtatható programot (ha a find telepítve van):

find / -type f -executable -print 2>/dev/null

Ezt el tudod tenni egy fájlba akár és abban tudsz keresgélni.

tegnap 12:44
 2/3 A kérdező kommentje:

Köszönöm! A második tipp hasznosnak tűnik.

Annyit vettem még észre - az egyébként aktuálisan kérdéses, beágyazott rendszernél - hogy a /bin főkönyvtár listázásánál szinte minden a busybox-ra volt symlink-elve. De akkor gondolom nem is lesz find parancs. 🫤

tegnap 15:27
 3/3 anonim ***** válasza:

Simán lehet. Ha symlinkelve van egy adott fájlra akkor az lehet egy olyan cucc ami egy "parancsértelmező" és az fogja a különböző parancsokat végrehajtani (általában le van butítva, hogy rövidebb, kisebb, gyorsabb stb. legyen). Sok ilyen van, és egészen elterjedten használt megoldás.

Közben megnéztem és valóban ez van:

[link]

BusyBox combines tiny versions of many common UNIX utilities into a single small executable. It provides replacements for most of the utilities you usually find in GNU fileutils, shellutils, etc. The utilities in BusyBox generally have fewer options than their full-featured GNU cousins; however, the options that are included provide the expected functionality and behave very much like their GNU counterparts. BusyBox provides a fairly complete environment for any small or embedded system.

tegnap 21:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!