Linuxnál általánosan (disztrófüggetlenül) létezik valamilyen, tisztán UNIX alapú, megoldás, amivel listázni tudom, hogy milyen parancsok érhetőek el?
Tehát ami mondjuk egy beágyazott Linux rendszeren is, ha nem is 100%-ig, de jó eséllyel működni fog.
A kernelverzió lekérdezésénél ezeket kapom:
/ # uname -a
Linux sa415m 5.4.219-perf #1 PREEMPT Wed Dec 4 09:46:17 UTC 2024 armv7l GNU/Linux
/ # uname -r
5.4.219-perf
Nem igazán, mert a "parancsok" szinte kivétel nélkül külső programok. Attól is függ miolyen csomagokat telepítettél.
Szintén függ attól, hogy milyen shell-t használsz. Leggyakrabban a bash shellt használja a legtöbb Linux. Ennek leírása: [link]
Amivel tudsz listázni az az, hogy a "parancsok" általában a következő directorykban szoktak lenni:
/bin
/sbin
/usr/bin
/usr/sbin
/usr/local/bin
/usr/local/sbin
És itt az "ls -r" parancs (rekurzívan érdemes végig menni, mert sok könyvtár van).
A másik lehetőség, hogy a find paranccsal kikeresed az összes futtatható programot (ha a find telepítve van):
find / -type f -executable -print 2>/dev/null
Ezt el tudod tenni egy fájlba akár és abban tudsz keresgélni.
Köszönöm! A második tipp hasznosnak tűnik.
Annyit vettem még észre - az egyébként aktuálisan kérdéses, beágyazott rendszernél - hogy a /bin főkönyvtár listázásánál szinte minden a busybox-ra volt symlink-elve. De akkor gondolom nem is lesz find parancs. 🫤
Simán lehet. Ha symlinkelve van egy adott fájlra akkor az lehet egy olyan cucc ami egy "parancsértelmező" és az fogja a különböző parancsokat végrehajtani (általában le van butítva, hogy rövidebb, kisebb, gyorsabb stb. legyen). Sok ilyen van, és egészen elterjedten használt megoldás.
Közben megnéztem és valóban ez van:
BusyBox combines tiny versions of many common UNIX utilities into a single small executable. It provides replacements for most of the utilities you usually find in GNU fileutils, shellutils, etc. The utilities in BusyBox generally have fewer options than their full-featured GNU cousins; however, the options that are included provide the expected functionality and behave very much like their GNU counterparts. BusyBox provides a fairly complete environment for any small or embedded system.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!